Ziare.com

Salariul minim a crescut: Ce inseamna pentru angajator 35 de lei in plus

de Camelia Sisea
Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 09:02

   

Salariul minim a crescut: Ce inseamna pentru angajator 35 de lei in plus
Din aceasta luna, romanii platiti cu salariul minim pe economie vor primi 35 de lei in plus. Pentru angajatori, majorarea presupune cheltuieli suplimentare, precum si noi obligatii birocratice a caror nerespectare poate atrage amenzi de cateva mii de lei.

Mirela Serban, managing partner al R&M Audit Contabilitate, a explicat pentru Ziare.com care sunt obligatiile angajatorilor in urma cresterii salariului minim brut.

Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 850 de lei lunar, incepand cu data de 01.01.2014 si, respectiv, la 900 de lei lunar incepand cu data de 01.07.2014, pentru un program complet de lucru de 168 ore in medie pe luna in anul 2014, dupa cum rezulta din HG nr. 871/2013.

Pentru unitatile care detin un contract colectiv de munca, salariul minim brut pe unitate este cel stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil, dar nivelul salariului minim brut pe unitate nu poate fi mai mic decat cel stabilit prin lege.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Pentru angajatii unitatilor din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza brut, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului de baza minim brut pe tara, la fel si in cazul functionarilor publici.

In concluzie, orice angajator are obligatia de a se conforma salariului minim brut.

Este necesara incheierea unui act aditional la contractul de munca?

De regula, pentru orice modificari survenite timpul executarii contractului individual de munca este necesara incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii.

In cazul de fata, nefiind vorba de o negociere finalizata prin incheierea unui act aditional la contractul individual de munca, modificarea salariului se va face automat odata ce actul normativ intra in vigoare, modificarea avand loc prin decizie a angajatorului. Nu este, deci, necesar un act aditional.

Inregistrarea modificarii salariului in registrul de evidenta a salariatilor se face tinand seama de prevederile HG 500/2011.

Pana la ce data trebuie transmise modificarile in Revisal?

Angajatorul este obligat sa emite de indata decizia de modificare (in ziua in care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul actului normativ).

La fel, acesta trebuie sa transmita catre Inspectoratul Teritorial de Munca modificarea efectuata in registrul general de evidenta a salariatilor, nu mai tarziu de ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare de la aparitia modificarii, in cazul de fata 30 ianuarie 2014.

Ce risca angajatorul in cazul in care nu respecta obligatiile care ii revin in urma majorarii salariului minim?

Daca angajatorul nu respecta prevederile HG nr.871/2013 si stabileste pentru personalul angajat prin contract individual de munca salarii de baza sub nivelul salariului minim brut pe tara, risca sa plateasca amenzi de la 1.000 lei la 2.000 lei.

In situatia in care angajatorul nu procedeaza la modificarea salariului in registrul general de evidenta a salariatilor sau nu transmite modificarile catre Inspectoratul Teritorial de Munca in termenul prevazut de lege, pot fi sanctionati cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei.

Incalcarea prevederilor legale de catre angajatori constituie contraventie si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

In total, cat il va costa pe acesta majorarea salariului minim pentru fiecare angajat?

In perioada 01.07.2013 - 31.12.2013 salariul minim brut pe tara garantat in plata a fost de 800 de lei brut. Netul aferent a fost de 601 lei, costul total al angajatorului fiind de 1.022 de lei, cu toate taxele si impozitele aferente.

In situatia in care, incepand cu data de 01.01.2014, un salariat desfasoara activitate in program complet de prezenta la locul de munca, in baza unui contract individual de munca cu un salariu brut lunar de baza de 850 lei, ii va reveni un salariu net de 636 de lei, costul total cu toate taxele si impozitele aferente (angajat/angajator) fiind de 1.086 de lei.

De la 01.07.2014, pentru salariul brut (minim pe tara) lunar de baza de 900 de lei, va reveni un salariu net de 670 de lei, costul total crescand la 1.150 de lei.

65% de dosare castigate in justitie de catre angajati

Atat angajatorii, cat si angajatii sunt parti intr-un contract de munca si trebuie sa-l respecte, sa-si exercite drepturile cu buna credinta, asa cum prevad si dispozitiile constitutionale prin art.57.

De multe ori, angajatorii depasesc aceasta limita, de unde si procentul de circa 65% de dosare castigate in justitie de catre angajati.

Prin contractul de munca, angajatii sunt retribuiti cu o suma lunara numita salariu, ca urmare a prestarii muncii. Acest salariu trebuie sa fie cel putin salariul minim pe economie.

Prin raportare la acest salariu, angajatorii sunt obligati sa efectueze plati (impozite, taxe, contributii) catre bugetul statului, si nu numai. In masura in care se dispune marirea salariului minim pe economie la un alt prag minim, angajatorii sunt obligati sa mareasca salariul angajatilor la acest urmator prag minim.

Este interzisa si nelegala masura mentinerii de catre angajator a vechiului salariu in conditiile in care la nivel national a fost stabilit un alt salariu minim pe economie.

Daca angajatorul nu va mari salariul angajatului, acesta poate formula o sesizare catre Inspectoratul Teritorial de Munca si, astfel, vor fi operate masuri in consecinta, iar angajatorul poate fi sanctionat cu amenda contraventionala pentru aceasta omisiune.

Mai mult, lucrurile se pot complica pentru acesta daca nu achita contributiile catre bugetul statului, desi contributiile au fost retinute din salariul angajatului prin stopaj la sursa.

Aceasta fapta este evaziune fiscala si se sanctioneaza penal, asociatul/asociatii persoane fizice urmand sa raspunda penal.
Avocat Titu Eugen

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 24543 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

in Romania salariile sunt prea mari !

guvernul cel cinstit trebuie sa mai bage niste taxe !
va scaldati acolo-n bani cu 636 de lei pe luna si nu va pasa de nimic !
e timpul sa platiti si niste taxe , ca doar nu vreti sa va bateti joc de tot ?

 

Salariul minim a SCAZUT in comparatiie cu scumpirele

Datorta taxelor + scumpirilor salarul minim a scazut.

NU putem fi dusi cu presu.

De canda declaratpublic Tradatorul de Tara dela Cotroceni casereduc veniturile cu 25 % , in fiecare luna am "beneficiat " numai de scumpirii.

Puterea de cumparare a scazut dramatic.

Gresit, angajatorul nu plateste doar 35 de lei in plus

Plateste 50 de lei (care contine si taxele platite de angajator in numele salariatului) plus contributiile sociale ale angajatorului calculate la baza de 50 de lei (aproape 30% din 50 de lei). Deci, in total, cheltuiala angajatorului creste cu aproape 65 de lei fata de salariul minim de anul trecut.
Dar nu asta este problema, este evident faptul ca salariul minim trebuie sa creasca in Romania, chiar daca duce, in conditiile de la noi, spre o tendinta de marire a evaziunii. Cifra de 800 de lei sau 850 de lei este oricum falsa, nimeni nu se duce sa munceasca la un angajator privat (care pune omul la munca, nu il lasa sa zaca la un birou, asa cum se intampla de multe ori la stat) pentru nici 650 de lei in mana (salariul net la 850 brut este 636 de lei). Angajatorii trebuie sa se organizeze mai bine, iar institutiile noastre sa fie in stare sa controleze si sa stapaneasca fenomenul muncii la negru sau la diferite nuante de gri.

 

Angajatorul "STAT"

nu se mai plange de cheltuieli.O "(.)aca-maca"de la 85o lei la aprox 8-10.000 Euro.Dar se munceste nu gluma,ore suplimentare, disciplina,isi platesc biletele de autobuz,troleu,metrou,etc si....smeriti.Ce mai o viata de ***,nu gluma.Pe cand acestia de la patron ,huzuresc in toate si mai doresc inca o marire in iulie(sic).

 

Ce inseamna 35lei in plus pentru Angajati????

cel putin 135 lei in minus daca se scumpeste benzina cu 7 centi.
Drumul la munca si inapoi va creste considerabil.
pregati va de o noua inflatie 8-10%

 

ce inseaamna ptr angajat?!!!

Si fara scumpirea carburantulu.Ce e aia?35=6 paini,5 bidoane cu bere ieftina,3 pachete de tigari,de mancare nici nu mai vorbesc

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor