Seful stie ce ai facut azi. Monitorizarea la serviciu - ce drepturi si ce obligatii ai Sfatul specialistului

Luni, 13 Mai 2013, ora 13:37
16865 citiri
Seful stie ce ai facut azi. Monitorizarea la serviciu - ce drepturi si ce obligatii ai Sfatul specialistului

Utilizarea unor dispozitive avansate, interconectivitatea, comunicarea intensa definesc aproape orice activitate profesionala in prezent, iar viata privata devine tot mai greu de protejat in acest context.

Situatie de care angajatorul poate profita uneori, desi dreptul la intimitate nu este suspendat la serviciu.

Pe de alta parte, acelasi context poate aduce angajatorul intr-o situatie vulnerabila in absenta unor masuri de protectie corepunzatoare.

Angajatorul nu duce lipsa de mijloace eficiente pentru a urmari orice aspect din activitatea zilnica a angajatilor sai. Interceptarea convorbirilor de pe telefonul de serviciu, monitorizarea video, sistemele de pontaj, programele de monitorizare pe calculator sunt cel mai frecvent folosite.

Dreptul angajatorului de a supraveghea prin diverse modalitati activitatea angajatilor este stabilit prin lege si motivat prin considerente legate de eficienta si securitate. Supravegherea trebuie sa aiba loc insa tot potrivit legii.

"Dreptul la viata privata este un drept fundamental, reglementat atat la nivel intern, cat si prin instrumente internationale ratificate de Romania.

Astfel, Constitutia Romaniei prevede ca autoritatile publice respecta si ocrotesc viata intima, familiala si privata, ca secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil, in timp ce Codul civil dedica o intreaga sectiune respectului vietii private si al demnitatii umane.

La nivel european, Conventia Europeana a Drepturilor Omului consacra in art. 8 dreptul oricarei persoane la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale", ne-a spus avocata Ana-Maria Placintescu, de la Musat & Asociatii.

Avocata precizeaza ca legea romana nu defineste intr-un mod specific viata privata la locul de munca. "Cu toate acestea, este indiscutabil ca viata privata a salariatului subzista si in timpul programului de lucru, viata profesionala neputand fi separata complet de viata privata", a sustinut aceasta pentru Ziare.com.

Supravegherea in era tehnologiei

In cazurile in care o mare parte a activitatii sau chiar intreaga activitate a angajatilor se desfasoara pe calculator, programele care monitorizeaza o astfel de activitate castiga tot mai multa popularitate in randul firmelor din Romania. Acestea permit raportarea oricarei actiuni a angajatului, de la paginile de Internet accesate, programele si documentele deschise si timpul petrecut pe acestea, la continutul conversatiilor de tip chat si chiar a parolelor tastate.

O astfel de monitorizare nu este expres reglementata, aplicandu-se, in principiu, prevederile Legii 677 din 2001 privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Potrivit acesteia,

- motivatia pentru monitorizarea activitatii angajatului trebuie sa fie una legitima;

- angajatii trebuie sa fie informati cu privire cu privire la aceasta practica;

- conditiile in care se desfasoara monitorizarea trebuie sa fie clar explicate. Acest punct este cu precadere important atunci cand vine vorba de aspecte delicate precum corespondenta electronica privata si parolele personale.

De asemenea, dispozitivele personale ale angajatilor nu pot fi monitorizate, dar acestea nu ar trebui folosite excesiv in timpul programului, oricum.

"Acordarea unor facilitati salariatilor, precum folosirea echipamentelor electronice si acces la Internet, nu da dreptul angajatorului de a le supraveghea activitatea in mod neconditionat. Chiar daca folosesc facilitatile oferite de angajator, salariatii au dreptul la respectarea vietii private.

Este evident ca, la randul sau, angajatorul are dreptul sa-si organizeze eficient activitatea si sa ia masuri pentru a se proteja de prejudiciile produse de angajati. Insa trebuie gasit un echilibru intre acest interes legitim al angajatorului si dreptul salariatului la viata privata.

Din aceasta cauza, o eventuala monitorizare a salariatilor la locul de munca trebuie atent implementata pentru a nu fi incalcat dreptul salariatului la viata privata si pentru a se asigura protectia datelor cu caracter personal ale salariatilor", a sustinut Ana-Maria Placintescu.

Drepturile si indreptatirile angajatorului

Din punct de vedere legal, angajatorul are dreptul de a supraveghea modul in care sunt folosite echipamentele sale si de a monitoriza activitatea desfasurata prin intermediul acestora.

Principala motivatie vizeaza cresterea eficientei, angajatorii acuzand ca activitatile extra-profesionale ale angajatilor, precum timpul petrecut pe retele de socializare, cumparaturile online, descarcarea de filme sau chiar derularea altor proiecte decat cele pentru care sunt platiti, le ocupa prea mult timp din programul de lucru.

Este totodata un mijloc de protejare a afacerii pentru situatiile in care sunt sustrase si transmise catre concurenta informatii confidentiale, in special avand in vedere protectia legala slaba impotriva incalcarii obligatiei de confidentialitate.

Intr-un astfel de caz, firma poate solicita in instanta plata unor daune-interese pentru repararea prejudiciului adus de angajat, care poate fi insa greu de stabilit.

Un studiu OnePoll realizat pentru compania de securitate LogRhythm, citat de Computer Weekly, arata ca firmele britanice acorda prea multa incredere angajatilor atunci cand vine vorba de protejarea datelor confidentiale ale firmei.

Astfel, trei sferturi dintre angajatorii din Marea Britanie nu au implementat sisteme pentru prevenirea accesului neautorizat al angajatilor la astfel de informatii, iar 80% dintre ei nu cred ca sunt expusi riscului din acest punct de vedere. Pe de alta parte, un sondaj in randul angajatilor arata ca 23% dintre acestia au accesat sau au utilizat in scop personal date de la locul de munca.

O practica larg raspandita

Doua treimi dintre companiile americane monitorizau in 2007 activitatea pe Internet a angajatilor, potrivit unui studiu al American Management Association/ePolicy Institute, citat de USA Today.

Mai mult, angajatorii americani ar putea avea dreptul de a le cere angajatilor parolele de la conturile personale pe retelele de socializare, dupa ce un amendament la legea CISPA (Cyber Intelligence Sharing and Protection Act) a fost respins in Camera Reprezentantilor din congresul american, unde republicanii detin majoritatea, conform Huffington Post.

Potrivit unui studiu al site-ului american de recrutare salary.com, citat de Forbes, angajatii chiar pierd vremea la munca. Astfel, 64% dintre angajatii americani viziteaza zilnic site-uri fara legatura cu activitatea lor, 39% fac acest lucru o ora sau mai mult pe saptamana, 29% doua ore pe saptamana, 21% cinci ore pe saptamana si 3% - 10 ore sau mai mult.

Si companiile europene apeleaza frecvent la diverse forme de monitorizare a activitatii angajatilor.

Problemele apar atunci cand modalitatea in care are loc si scopul monitorizarii nu respecta prevederile legale si aduc prejudicii grave vietii private.

Ce poti face daca este intrecuta limita

In protejarea acestor informatii, un rol important il are Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, care monitorizeaza si controleaza sub aspectul legalitatii prelucrarile de date cu caracter personal, ne-a explicat Ana-Maria Placintescu.

In exercitarea rolului de monitorizare si control, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal primeste si analizeaza notificarile privind prelucrarea datelor cu caracter personal, anuntand operatorului rezultatele controlului prealabil, autorizeaza prelucrarile de date in situatiile prevazute de lege, pastreaza si pune la dispozitie publicului registrul de evidenta a prelucrarilor de date cu caracter personal, primeste si solutioneaza plangeri, sesizari sau cereri de la persoanele fizice, efectueaza investigatii din oficiu sau la primirea unor plangeri ori sesizari.

Potrivit avocatei, salariatii care se considera lezati in urma prelucrarii datelor personale se pot adresa cu o plangere Autoritatii, care poate dispune, daca este cazul, aplicarea unei contraventii, precum si suspendarea provizorie sau incetarea prelucrarii datelor, stergerea partiala ori integrala a datelor prelucrate.

De asemenea, angajatii prejudiciati in urma unei prelucrari de date cu caracter personal, efectuata ilegal sau prin incalcarea dreptului lor la viata privata, pot solicita in instanta despagubiri pentru prejudiciul suferit, a incheiat Ana-Maria Placintescu.

Desigur, avand in vedere faptul ca dovezile se afla, evident, la angajator, un eventual abuz ar putea fi dificil de dovedit.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#control date personale angajati, #drepturi angajati job, #monitorizare angajati serviciu , #salariati