Sindicatele nu au primit nici pana acum legea salarizarii. Seful Cartel Alfa i-a scris imperativ lui Grindeanu

Vineri, 17 Martie 2017, ora 18:53
3299 citiri
Sindicatele nu au primit nici pana acum legea salarizarii. Seful Cartel Alfa i-a scris imperativ lui Grindeanu
Foto: captura video Youtube

Bogdan Hossu, liderul confederatiei Cartel Alfa, este de parere ca Guvernul ar trebui sa le dea organizatiilor sindicale timpul necesar pentru a analiza proiectul legii salarizarii unice.

Intr-un scrisoare deschisa destinata prim-ministrului Sorin Grindeanu si remisa Ziare.com, Hossu aminteste ca proiectul legii salarizarii unitare a personalului bugetar ar trebui trimis Parlamentului pe 31 martie, potrivit programului de guvernare.

Liderul Cartel Alfa subliniaza ca este a doua saptamana cand "organizatiile sindicale sunt chemate pe rand la Comisia de dialog sa se exprime asupra unui proiect (...) neavand posibilitatea si nici timpul necesar sa analizeze, inclusiv in structurile proprii, prevederile acestuia si eventual sa faca observatii pertinente pentru imbunatatirea sa".

"Consideram ca este inacceptabil sa nu se dea organizatiilor sindicale timpul necesar pentru analiza si formularea unor puncte de vedere, in felul acesta excluzandu-i efectiv de la constructia legii", a mai spus Hossu, subliniind ca este nevoie de "o dezbatere transparenta cu reprezentantii tuturor sectoarelor si o privire de ansamblu asupra legii, nu doar cateva sectiuni de anexa, prezentate fugitiv si disparat".

Liderul sindical cere ca proiectul sa fie transmis tuturor "inainte de a participa la orice fel de discutie pe marginea legii" si ii aminteste premierului Sorin Grindeanu faptul ca a promis dialog si consultari publice pe marile subiecte.

Astfel, subliniaza Hossu, pentru schimbarea pe fond a legii "este nevoie de minim 6 luni de analize si dezbateri".

"Sigur, va fi, ulterior, si o dezbatere in Parlament, insa Parlamentul nu are expertiza existenta la nivelul Ministerului Muncii si a partenerilor sociali. Fiecare etapa din procesul legislativ isi are rostul sau. Daca in Parlament ajunge un proiect de lege stramb si generator de disfunctionalitati, avand in vedere complexitatea subiectului, sunt sanse mici sa fie corectat substantial. Mai ales cand vedem cum majoritatea parlamentarilor sunt mai interesati de propria imagine si propriile indemnizatii decat de o constructie legislativa solida si durabila.

(...) Stabilirea principiilor de baza, de la care sa plece constructia noii legi de salarizare unitare, sunt de competenta Consiliului National Tripartit de Dialog Social, institutie care nu a fost convocata.

(...) Asadar, consideram ca termenul de 31 martie pentru finalizarea proiectului de lege, in conditiile in care astazi, 17 martie, inca nu exista un draft care sa fie transmis partenerilor sociali, este mult prea strans si nu poate fi aplicat, mai ales in conditiile in care Guvernul trebuie sa respecte toata procedura elaborarii legislative, prin consultarea cu organizatiile sindicale, punerea in dezbatere publica pe site-ul Guvernului timp de 10 zile, obtinerea avizului Cosiliului Economic si Social etc", mai transmite Hossu.

Citeste un interviu acordat de Bogdan Hossu pentru Ziare.com, in aceasta saptamana, pe tema Legii salarizarii unice

F.N.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Bogdan Hossu scrisoare Grindeanu, #Hossu Grindeanu legea salarizarii unice, #organizatii sindicale legea salarizarii unice , #salariati