Vor creste sau nu salariile in 2011?

Sambata, 09 Octombrie 2010, ora 17:08
2072 citiri
Vor creste sau nu salariile in 2011?
Foto: Reuters

Vor creste sau nu salariile de la 1 ianuarie 2011 si, daca acest lucru se va intampla asa cum sustin cei din Coalitie, va fi sustenabila masura? Teoretic, prin restructurarea sistemului bugetar, dupa miile de concedieri, ar putea creste salariile celor care au ramas in aparatul de stat.

Potrivit Ministrului Muncii, Ioan Botis, restructurarile si reducerile salariale au generat la nivelul ministerului economii de 107 milioane de lei.

Si Sebastian Vladescu, pana de curand membru al Guvernului, a declarat ca salariile nu vor putea creste cu 25 la suta din 2011 fiindca bugetul nu permite acest lucru, dar mai realist este un procent de crestere de 14 la suta.

Pe de alta parte insa, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, sustine ca majorarile nejustificate ar trebui evitate pentru a nu realimenta inflatia. Deci daca salariile vor creste in 2011, majorarea nu ar trebui sa depaseasca inflatia estimata undeva la 7%.

Exista totusi voci care sustin posibilitatea majorarii salariilor mici, cele sub 1.000 de lei, cu circa 25 la suta, cu cat au fost reduse de la 1 iulie 2010. Trebuie precizat ca pentru anul 2011 exista in jur 39 de miliarde de lei ca fond de salarii pentru sectorul bugetar, aceeasi suma ca si pentru anul 2010.

Vicepremierul Marko Bela a precizat de mai multe ori in ultima perioada ca UDMR si coalitia guvernamentala si-au stabilit prioritatile pentru aceasta toamna si ca mai multi specialisti din Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii lucreaza pe legea salarizarii si pe salariile pentru anul 2011.

"Diferenta ar fi insa aceea ca lunile acestea am redus din personal. Au fost concedieri, rationalizari, comasari de institutii. Aceasta diferenta ne da posibilitatea sa crestem salariile fata de reducerea cu 25%. Sunt doua optiuni aici. Sa crestem in mod egal sau sa aplicam marirea de salarii in trepte, iar cele mici sa creasca putin mai mult decat cele mari. Am discutat in coalitie destul de detaliat aceasta problema", a adaugat Marko Bela.

Unde au scazut salariile si cat de afectat va fi mediul privat

Odata cu anuntul taierii salariilor bugetarilor cu 25%, toata lumea i-a compatimit pe angajatii de la stat. Datele Institutului de Statistica, publicate in aceasta saptamana, arata ca salariile au scazut, dar nu la toata lumea, ci in special pentru cei din educatie si sanatate. Conform INS, salariile castigate de romani in luna august arata o scadere a salariului mediu brut cu 1,2% fata de luna precedenta.

Lucrurile nu stau insa asa si pentru angajatii din administratia publica care au castigat mai mult cu 20 de lei, in luna august.

Astfel, in bani, romanii au pierdut, in medie, 9 lei din salariul mediu, acesta scazand de la 1.348 de lei in august 2009 la 1.339 de lei acum doua luni.

In ceea ce priveste situatia salariilor la privat anul viitor, specialistii in resurse umane se arata pesimisti si spun ca nu vor exista cresteri mari, in conditiile in care majorarile anuntate de companiile straine din Romania pentru anul viitor au o medie de 6,5%, adica sub nivelul inflatiei anuale, care ar putea ramane in jur de 7%.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, crede insa ca salariile vor continua sa scada, dar de data asta vor fi vizati angajatii din mediul privat.

Scaderea salariilor pentru 1,3 milioane de bugetari va avea efecte si in mediul privat. "Aceasta suma este contagioasa, pentru ca si privatii incep sa scada din salarii, fiindca spun ca asta e realitatea in tara, avem dificultati, avem greutati. Aceste negocieri se duc continuu, asa ca ne asteptam in continuare la scaderi de salarii", a declarat Adrian Vasilescu.

Majorarea salariilor bugetarilor a devenit un punct important pe lista Coalitiei de guvernare, insa pana acum nu a fost luata nicio decizie. Minoritatile nationale au propus o majorare cu 14% a salariilor, urmand ca cei care au sub 1.000 de lei pe luna sa primeasca ulterior niste "compensatii", in functie de evolutia Produsului Intern Brut. Liderii UDMR vor, la randul lor, o crestere etapizata a salariilor sub 1.000 de lei, urmand ca cele peste acest prag sa se majoreze doar cu 12%.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#salarii 2011 crestere , #salariati