Vrei sa lucrezi in Germania? Afla cum trebuie sa te comporti la birou

Miercuri, 07 Mai 2014, ora 09:30
9348 citiri
Vrei sa lucrezi in Germania? Afla cum trebuie sa te comporti la birou

Pentru strainii care lucreaza in Germania si, in special, intr-o companie germana, viata la serviciu poate fi mai usoara daca sunt respectate cateva reguli de conduita specifice.

The Local ofera cateva sfaturi de care ar trebui sa se tina cont intr-un birou german.

Da mana cu cei cu care lucrezi

Este cunoscut faptul ca germanilor le place sa isi stranga mainile unii altora atunci cand se intalnesc, iar aceasta practica este intalnita si la locul de munca. Astfel, fii pregatit sa strangi mana colegilor in fiecare zi.

Adreseaza-te formal

In birourile germane, colegii folosesc titluri de politete ca "domnul" sau "doamna" si se adreseaza cu dumneavoastra. Asteapta ca tonul pentru o discutie mai familiara sa fie dat de un coleg cu o functie superioara.

Respecta pauzele de masa

Acestea sunt foarte importante pentru germani, carora nu le place sa serveasca pranzul la birou. La aceeasi ora in fiecare zi, angajatii germani parasesc biroul si se aduna la lift pentru a merge la masa.

De obicei, germanii iau pranzul in grupuri mari si aloca acestei activitati intreaga pauza de o ora.

Adu tort pentru toti colegii

Si in Germania se obisnuieste ca sarbatoritul sa le cumpere de baut tuturor, iar acest obicei se aplica si la serviciu. In companiile germane se asteapta ca, de ziua ta, sa le aduci tort tututor colegilor, chiar daca lucrezi intr-o companie cu multi angajati.

Bate la usa inainte sa intri

Germanii tin la intimitatea lor si lucreaza, in general, cu usa de la birou inchisa. Acest lucru nu inseamna ca nu vor sa fie deranjati. Este recomandat sa bati si sa intri imediat, fara sa astepti sa fii chemat inauntru.

Imbraca-te comod in fiecare zi

Germanii obisnuiesc sa se imbrace mai putin formal la serviciu, astfel incat nu ar trebui sa fii surprins daca acestia vor veni la birou in blugi. Se va intampla rar sa intalnesti un angajat german in costum, iar, cel mai probabil, va fi vorba de cineva care lucreaza intr-o banca.

Nu discutati despre bani cu colegii

Discutiile despre cat castigi reprezinta un subiect tabu in firmele germane. In cazul unor angajati poate fi vorba si de o clauza de confidentialitate inserata in contractul de munca.

Respecta programul de munca

Este foarte nepotrivit sa le trimiti e-mail-uri sau sa iti suni colegii in afara programului de lucru. Poti suna un coleg de serviciu acasa doar daca ai un motiv foarte intemeiat.

Companii germane precum Volkswagen chiar au introdus interdictii cu privire la activitatile de serviciu in afara programului, pentru a reduce nivelul de stres al angajatilor.

Feierabend

Acesta este cuvantul german echivalent cu "sfarsitul zilei de munca". Sub nicio forma nu-i poti da cuiva sarcini de indeplinit odata ce te-a anuntat ca a incheiat lucrul.

Fara bere cu colegii

De asemenea, obiceiul de a merge la bere cu colegii vineri, dupa serviciu, nu este foarte popular in Germania.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#angajati Germania, #sfaturi companii germane, #reguli companii Germania , #salariati