Birourile viitorului. Cum planuiesc angajatorii sa amenajeze spatiul de lucru in urmatorii ani

Advertorial
Luni, 27 Iunie 2016, ora 15:19
9261 citiri
Birourile viitorului. Cum planuiesc angajatorii sa amenajeze spatiul de lucru in urmatorii ani
Foto: Shutterstock

Companiile sunt mereu in cautarea unor modalitati de a creste productivitatea angajatilor, iar unul dintre cele mai importante aspecte ale eficientei la locul de munca tine de felul in care este amenajat un birou.

Multinationalele sunt mereu in cautarea inovatiei chiar si cand vine vorba despre design, iar parcurile de birouri raspund cu succes acestei cerinte.

Este si motivul pentru care doua dintre cele mai mari parcuri de birouri din Capitala (Novo Park si West Gate) se vor extinde anul acesta pentru a face loc companiilor care isi doresc un spatiu de lucru modern si in care angajatii sa aiba parte de un mediu profesional cat mai placut.

Liviu Tudor, fondatorul Genesis Development, a explicat ca in ambele parcuri se va construi cate o noua cladire, in conditiile in care gradul de ocupare se apropie de 100%.

Designul birourilor s-a schimbat foarte mult in ultimii ani, iar spatiile de lucru traditionale cu un birou si un calculator au fost transformate in locuri pline de culoare, care le pun la dispozitie angajatilor toate conditiile pentru a fi productivi si creativi la serviciu.

Iata care sunt tredurile in materie de amenajare a birourilor si cum se vor schimba ele in urmatorii ani:

  • 1. Spatii cat mai aerisite si bine organizate
  • Este esential ca la locul de munca sa domneasca ordinea, deoarece acest aspect isi pune amprenta asupra eficientei angajatilor.

    Locul calculatoarelor clasice a fost deja luat de laptopuri, iar in locul proiectoarelor se apeleaza la televizoare care preiau imaginea de pe laptop prin wireless, asa incat se folosesc mult mai putine device-uri.

    Solutiile de organizare - dulapuri, spatii de depozitare, vestiare pentru fiecare angajat - vor contribui la crearea unui birou aerisit, unde creativitatea angajatilor isi va putea atinge potentialul maxim.

  • 2. Birouri tip open-space
  • Vremea birourilor in care lucrau cate 2-3 angajati a apus, iar in prezent majoritatea companiilor opteaza pentru cele open-space.

    Toti membrii organizatiei se vor cunoaste mai bine si vor colabora cu mai multa usurinta in acest fel. Acest lucru va creste performantele tuturor echipelor, deoarece comunicarea intre departamente va fi mult mai facila.

    In companiile mici se observa si trendul ca insusi CEO-ul sa aiba biroul printre angajati, acolo unde poate simti mai bine pulsul lor.

    Nici birourile tip cubicle nu mai sunt foarte populare in prezent, iar majoritatea studiilor arata ca ele duc si la scaderea productivitatii.

  • 3. Culoare si lumina
  • Putine firme mai sunt dispuse sa aleaga un sediu cu un aspect tern si rigid. Birourile cu ferestre mari, in care intra din plin lumina naturala si spatiile de lucru colorate au un impact pozitiv asupra starii de spirit a angajatilor.

    Companiile isi doresc dinamism si entuziasm de la salariatii lor, iar daca in birouri predomina lumina de neon si culorile gri, este greu de crezut ca angajatii isi vor pastra buna dispozitie si pofta de lucru.

  • 4. Camere de relaxare
  • Asistam la un adevarat trend in ceea ce priveste amenajarea unor spatii de relaxare la birou. Mesele de ping-pong, de foosball, jocuri video - acestea sunt elemente care se regasesc in ultimii ani tot mai des in sediile companiilor multinationale.

    Compania Google a ales inclusiv sa amenajeze camere in care angajatii sa poata dormi, iar in loc de paturi, in aceste camere exista "sleeping pods".

    In sediul Yelp exista, pe langa salile de jocuri, si posibilitatea ca angajatii sa bea bere la birou.

  • 5. Birouri "verzi"
  • Un alt factor de care tot mai multe mari companii tin cont este cel legat de impactul asupra mediului inconjurator.

    A devenit tot mai important ca sediile pe care si le aleg sa fie eficiente din punct de vedere energetic si sa fie proiectate avand in minte un consum cat mai mic de resurse.

    Inclusiv in Bucuresti exista parcuri de birouri, ca West Gate si Novo Park, ce au certificarea BREEAM Very Good (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), cea mai relevanta certificare la nivel global in ceea ce priveste cladirile verzi.

    Tu cum ti-ai dori sa arate biroul tau? Crezi ca designul spatiului de lucru iti influenteaza productivitatea?

    Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
    Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
    Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
    Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
    Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
    Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
    #birouri West Gate, #birouri Novo Park, #spatiu West Gate, #spatii Novo Parc , #stiri afaceri