Nicolae Malaxa - cel mai prosper om de afaceri roman din toate timpurile

Duminica, 23 Ianuarie 2011, ora 14:43
20731 citiri
Nicolae Malaxa - cel mai prosper om de afaceri roman din toate timpurile

Prin anii 30 ai secolului trecut, functiona la periferia Bucurestilor una dintre cele mari si mai prospere fabrici de material rulant din Europa, Uzinele Malaxa.

Familia Malaxa se aciuise in Moldova la sfarsitul perioadei fanariote, prin anul 1818. Era o familie de aromani, indeletniciti cu comertul, veniti din Grecia. Un urmas al celor veniti, Costache Malaxa, si sotia acstuia, Elena-Ruxandra Balalau, fiica spatarului Balalau, au fost parintii viitorului om de afaceri Nicolae Malaxa.

Omul de afaceri a descoperit "nisa" de profil

Nascut la Husi, Nicolae Malaxa a urmat scoala primara si liceul din Iasi, dupa care parintii, dornici sa-si indrepte fiul spre un viitor modern, l-au trimis, pentru studii, la Politehnica din Karlsruhe, in Germania.

Acolo, obtine diploma de inginer si isi incepe activitatea aprofundand domeniul elaborarii fontei. Concomitent, intra de timpuriu in afaceri, un domeniu pentru care pare predestinat.

Imediat dupa Primul Razboi Mondial, Nicolae Malaxa sesizeaza ceea ce numim astazi o "nisa" de profil: productia de material rulant, intr-o tara cu infrastructura incompleta si, mai ales, grav avariata in urma razboiului.

In acest context, el obtine un teren modest in apropierea capitalei, unde la 3 august 1921 infiinteaza un atelier pentru fabricat material rulant, si pentru reparat locomotive si vagoane.

O colaborare perfecta si un cotracat de proportii

Baza initala a atelierului era mica turnatorie de fonta - domeniu in care se specializase - destinata comenzilor pentru saboti de frana din partea cailor ferate. Era in perioada cand Romania nu producea fonta de calitate, iar comandarea sabotilor in strainatate insemna adesea stagnarea transporturilor.

Atelierul Malaxa oferea primirea operativa a comenzilor si livrarea prompta a sabotilor, la un pret care merita acceptat, pentru a nu bloca transporturile.

Caile ferate, scapate de obsesia importului greoi, au inteles ca Nicolae Malaxa este solutia pentru continuitatea transporturilor, iar Malaxa intelesese demult ca nimic nu te face mai prosper in afaceri, decat asigurarea unui client constant si platnic, cum este statul.

Colaborarea a fost perfecta, iar legatura pecetluita cu o reciproca incredere. Pe aceasta baza, obtine un teren in apropierea garii Titan si construieste in perioada 1923-1927 o uzina de material rulant, cu linie de garare si incheie cu CFR un contract nu numai pentru repararea, dar si pentru producerea unor locomotive de conceptie romaneasca.

In baza contractului, a primit un important avans din partea cailor ferate, dar si credite de la mai multe banci. A fost suficient pentru ca sa-si utileze uzina cu 82 de masini-unelte cumparate din Germania, iar uzinele Malaxa sa devina cea mai performanta fabrica de material rulant din Europa acelor timpuri.

Un om de afaceri prosper, in plina criza

In continuare, a angajat 180 de muncitori germani calificati, pentru a incepe lucrarile de fabricare a locomotivelor, dar si pentru ca muncitorii germani sa-i instruiasca pe muncitorii romani, care urmau sa le ia locul.

In anul 1928, prima locomotiva cu aburi fabricata in Uzinele Malaxa era livrata cailor ferate, iar in anul 1931 a inceput fabricarea automotoarelor cu tractiune Diesel - o raritate europeana la nivelul acelor vremuri.

In anul 1933, in plina criza europeana, uzinele Malaxa livrau loocomotiva nr. 100. Presa vremii arata ca locomotivele din seria 151.001, de conceptie romaneasca, erau printre cele mai puternice din Europa si au cunoscut un succes comercial rasunator la Targul International de la Milano din anul 1940.

Incepand din anul 1930, in Romania nu s-a mai importat nicio locomotiva, toate fiind fabricate la Uzinele Malaxa, sau la cele din Resita.

Salariatul propriei sale uzine

Merita retinut si faptul ca industriasul Nicolae Malaxa nu a neglijat problemele sociale ale muncitorilor sai. Acestia aveau printre cele mai bune salarii din Romania avand totodata asistenta sociala si medicala asigurata, echipamente de lucru si masa la cantina.

Mintea iscoditoare a industriasului n-avea astampar. In 1945, a construit primul prototip al automobilului marca "Malaxa", care poate ca ar fi avut, si el, o evolutie stralucitare, daca nu intervenea regimul comunist si nu se prevedea deja confiscarea uzinelor.

Din motive greu de inteles, regimul comunist l-a tolerat pe Malaxa, chiar si dupa nationalizare. "Tovarasul Malaxa" a devenit salariatul propriei sale uzine, unde a si functionat ca inginer pana in anul 1948, cand, facand parte dintr-o delegatie comerciala trimisa la Viena, nu s-a mai intors in tara.

Nu lipsesc controversele

Este incontestabil ca succesul omului de afaceri se datoreaza talentului sau in domeniu, dar si cunostintelor ingineresti. Totusi, asupra acestei glorii fara precedent la noi in tara, exista controverse.

Astfel, istoricul Ioan Scurtu sustine ca Nicolae Malaxa s-a imbogatit prin sprijinul masiv acordat de guvern sub forma de credite si comenzi de stat.

Guvernul ii avansa capitalul, iar apoi ii cumpara productia solicitata, asigurand producatorului profituri substantiale. Au fost ani cand 98% din productie era livrata catre stat, profiturile atingand rate intre 300% si 1.000%.

Se mai insinueaza ca afacerea era puternic sprijinita de regele Carol al II-lea, catre care s-ar fi intors discret o partre din profituri. Mai mult decat atat, omul poliitic Constantin Argetoianu consemneaza in memoriile sale ca Nicolae Malaxa "si-a constituit un fond de rulment al coruptiei".

Nimic din toate acestea nu poate fi probat cu certitudine, dar nici nu putem afirma ca exista omul de afaceri perfect, ale carui succese nu se ascund in intunericul aranjamentelor.

A demonstrat ca romanii nu erau doar plugari si pastori

Dupa ramanerea la Viena, s-a refugiat in Statele Unite, unde, cerand cetatenie SUA, americanii au incercat sa arunce asupra lui Malaxa stigmatul colaborationistului, care livrase material de razboi Germaniei si ii finantatse pe legionari (ca si pe comunisti, de altfel).

Demersurile n-au avut succes, iar Nicolae Malaxa si-a dus traiul folosind rezervele banesti pregatite din timp in banci, pana in anul 1965, cand moare la New Jersy (SUA).

Merita citate cuvintele cu care un fost colaborator al sau l-a caracterizat pe Nicolae Malaxa: "A fost omul si inginerul care a avut cutezanta, priceperea si simtirea patriotica sa demonstreze lumii vocatia industriala a romanilor pe care strainii ii considerau a fi numai plugari si pastori".

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Nicolae Maxa, #Uzinele Malaxa, #Malaxa locomotive Romania, #Malaxa masina prototip , #stiri afaceri