Cum ar putea Enel sa castige cel putin doua miliarde de euro

Vineri, 25 Iulie 2014, ora 22:50
2843 citiri
Cum ar putea Enel sa castige cel putin doua miliarde de euro

Oferta Electrica, care a atras de la investitorii institutionali si cei de retail 435 milioane euro, "serveste ca un indicator util al interesului investitorilor" in activele energetice reglementate si arata ca Enel ar putea obtine doua miliarde de euro sau mai mult pentru activele sale din Romania, conform analistului Cosma Panzacchi de la Sanford C. Bernstein Ltd, din Londra.

Cea mai mare oferta derulata vreodata prin bursa romaneasca - Electrica - ar putea sprijini eforturile Enel SpA de a-si vinde activele de producere a energiei din Slovacia si de distributie si vanzari din Romania pentru 4,4 miliarde de euro (5,9 miliarde dolari), sustin analistii.

Vanzarile vor implica o participatie de 64,4% in Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% in Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din actiunile Enel Romania.

Directorul general al Enel, Francesco Starace, s-a angajat sa vanda pana la sfarsitul anului activele din Romania si Slovacia, pentru a intari bilantul companiei italiene. Printre potentialii cumparatori se afla Electrica, dar si fonduri de investitii, State Grid Corporation of China, RWE AG si Electricite de France.

"Credem ca acest eveniment are implicatii indirecte, insa importante si pozitive, pentru Enel. Compania va realiza cu succes planul de vanzare a activelor", a apreciat Panzacchi.

Un purtator de cuvant al companiei germane RWE, Michael Murphy, a refuzat sa comenteze posibila oferta pentru activele Enel, asa cum a facut si purtatorul de cuvant al EDF.

Orice vanzare ar putea fi intarziata, dupa ce Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE), companie desprinsa din Electrica si aflata in subordinea Departamentului pentru Energie, a anuntat ca va deschide o actiune impotriva Enel la Tribunalul Arbitral de la Paris, in cazul vanzarii de catre Electrica a participatiei minoritare din fosta filiala Muntenia Sud si va solicita companiei italiene plata unei sume de 521,583 milioane de euro.

Enel nu se asteapta ca aceasta actiune sa afecteze procesul de vanzare a activelor, a declarat un purtator de cuvant al companiei italiene.

Potrivit prevederilor din contractul de privatizare, semnat in iulie 2007, Electrica are dreptul de a vinde si Enel are obligatia de a cumpara o parte sau intregul pachet de 23,57% din actiunile fostei Electrica Muntenia Sud catre Enel.

Statul roman are drept de preemptiune asupra diviziilor Enel din tara si nu a precizat daca este sau nu interesat de active.

"Activele de distributie ale Enel in Romania ar putea fi preluate de investitori privati sau detinuti de stat sau de investitori romani, dar este, de asemenea, posibil ca aceasta intentie de vanzare sa nu se materializeze", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

Enel vrea sa vanda si o participatie de 66% detinuta la compania slovaca de utilitati Slovenske Elektrarne, printre potentialii cumparatori fiind grupul ceh CEZ.

In Romania, compania italiana detine trei foste filiale ale Electrica de distributie si furnizare a energiei electrice, in zona Muntenia Sud, inclusiv Bucuresti, in Banat si in Dobrogea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#Enel vanzare active Romania, #Enel Romania , #stiri afaceri