Mihai Daraban (CCIR): Parteneriatul public-privat, esential pentru o dezvoltare rapida

Vineri, 08 Iulie 2016, ora 13:00
2152 citiri
Mihai Daraban (CCIR): Parteneriatul public-privat, esential pentru o dezvoltare rapida

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban, a declarat joi, la deschiderea dezbaterii "Parteneriatul public-privat, in contextul noii legislatii privind achizitiile publice", ca proiectele de tip parteneriat public-privat sunt esentiale pentru o dezvoltare economica rapida si sustenabila a Romaniei.

"La nivelul Uniunii Europene (UE), din care facem parte de aproape 10 ani, este unanim acceptat ca parteneriatele public-privat (PPP) pot genera o valoare adaugata suplimentara in cazul proiectelor-cheie care vizeaza realizarea unor obiective comune, precum combaterea schimbarilor climatice, promovarea resurselor alternative de energie, a eficientei energetice si a folosirii eficiente a resurselor, a transportului durabil, asigurarea unor servicii medicale accesibile si calitative, impreuna cu realizarea unor proiecte de cercetare importante, precum initiativele comune in domeniul tehnologiei, menite sa confere Europei un rol important in domeniul tehnologiilor strategice", a declarat Mihai Daraban.

Potrivit acestuia, parteneriatul public-privat reprezinta o solutie adoptata de majoritatea tarilor pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru constructia de spitale, scoli si alte proiecte, iar Romania ar trebui, la randul ei, sa directioneze acest tip de proiecte "in cateva domenii esentiale, care genereaza efecte puternice in economie: in industrie (prin investitii in inovare, cercetare, dezvoltare si tehnologia informatiei si comunicatiilor), in sectorul energetic, in infrastructura de transport si in cea de turism".

Mihai Daraban a declarat ca parteneriatele de tip public-privat pot fi un test pentru Guvern, dar ca, in acelasi timp, reprezinta un avantaj pentru economia romaneasca:

"O legislatie coerenta in favoarea proiectelor in regim public privat ofera Guvernului capacitatea de a lua decizii care sa sprijine dezvoltarea economica a Romaniei. Pentru Guvern, este un test al viziunii si al capacitatii de a actiona", a precizat presedintele CCIR.

Dezbaterea a fost organizata in premiera de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei, prin intermediul Comitetului National al International Chamber of Commerce.

La eveniment au participat si membri ai Guvernului si Parlamentului, reprezentanti ai institutiilor care reglementeaza domeniul achizitiilor publice, impreuna cu specialisti in domeniu, precum si ai institutiilor financiare nationale si internationale.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Mihai Daraban CCIR, #parteneriat public privat , #stiri afaceri