Ziare.com

Nicolae Malaxa - cel mai prosper om de afaceri roman din toate timpurile

Duminica, 23 Ianuarie 2011, ora 14:43

   

Nicolae Malaxa - cel mai prosper om de afaceri roman din toate timpurile
Prin anii 30 ai secolului trecut, functiona la periferia Bucurestilor una dintre cele mari si mai prospere fabrici de material rulant din Europa, Uzinele Malaxa.

Familia Malaxa se aciuise in Moldova la sfarsitul perioadei fanariote, prin anul 1818. Era o familie de aromani, indeletniciti cu comertul, veniti din Grecia. Un urmas al celor veniti, Costache Malaxa, si sotia acstuia, Elena-Ruxandra Balalau, fiica spatarului Balalau, au fost parintii viitorului om de afaceri Nicolae Malaxa.

Omul de afaceri a descoperit "nisa" de profil

Nascut la Husi, Nicolae Malaxa a urmat scoala primara si liceul din Iasi, dupa care parintii, dornici sa-si indrepte fiul spre un viitor modern, l-au trimis, pentru studii, la Politehnica din Karlsruhe, in Germania.

Acolo, obtine diploma de inginer si isi incepe activitatea aprofundand domeniul elaborarii fontei. Concomitent, intra de timpuriu in afaceri, un domeniu pentru care pare predestinat.

Imediat dupa Primul Razboi Mondial, Nicolae Malaxa sesizeaza ceea ce numim astazi o "nisa" de profil: productia de material rulant, intr-o tara cu infrastructura incompleta si, mai ales, grav avariata in urma razboiului.

In acest context, el obtine un teren modest in apropierea capitalei, unde la 3 august 1921 infiinteaza un atelier pentru fabricat material rulant, si pentru reparat locomotive si vagoane.

O colaborare perfecta si un cotracat de proportii

Baza initala a atelierului era mica turnatorie de fonta - domeniu in care se specializase - destinata comenzilor pentru saboti de frana din partea cailor ferate. Era in perioada cand Romania nu producea fonta de calitate, iar comandarea sabotilor in strainatate insemna adesea stagnarea transporturilor.

Atelierul Malaxa oferea primirea operativa a comenzilor si livrarea prompta a sabotilor, la un pret care merita acceptat, pentru a nu bloca transporturile.

Caile ferate, scapate de obsesia importului greoi, au inteles ca Nicolae Malaxa este solutia pentru continuitatea transporturilor, iar Malaxa intelesese demult ca nimic nu te face mai prosper in afaceri, decat asigurarea unui client constant si platnic, cum este statul.

Colaborarea a fost perfecta, iar legatura pecetluita cu o reciproca incredere. Pe aceasta baza, obtine un teren in apropierea garii Titan si construieste in perioada 1923-1927 o uzina de material rulant, cu linie de garare si incheie cu CFR un contract nu numai pentru repararea, dar si pentru producerea unor locomotive de conceptie romaneasca.

In baza contractului, a primit un important avans din partea cailor ferate, dar si credite de la mai multe banci. A fost suficient pentru ca sa-si utileze uzina cu 82 de masini-unelte cumparate din Germania, iar uzinele Malaxa sa devina cea mai performanta fabrica de material rulant din Europa acelor timpuri.

Un om de afaceri prosper, in plina criza

In continuare, a angajat 180 de muncitori germani calificati, pentru a incepe lucrarile de fabricare a locomotivelor, dar si pentru ca muncitorii germani sa-i instruiasca pe muncitorii romani, care urmau sa le ia locul.

In anul 1928, prima locomotiva cu aburi fabricata in Uzinele Malaxa era livrata cailor ferate, iar in anul 1931 a inceput fabricarea automotoarelor cu tractiune Diesel - o raritate europeana la nivelul acelor vremuri.

In anul 1933, in plina criza europeana, uzinele Malaxa livrau loocomotiva nr. 100. Presa vremii arata ca locomotivele din seria 151.001, de conceptie romaneasca, erau printre cele mai puternice din Europa si au cunoscut un succes comercial rasunator la Targul International de la Milano din anul 1940.

Incepand din anul 1930, in Romania nu s-a mai importat nicio locomotiva, toate fiind fabricate la Uzinele Malaxa, sau la cele din Resita.

Salariatul propriei sale uzine

Merita retinut si faptul ca industriasul Nicolae Malaxa nu a neglijat problemele sociale ale muncitorilor sai. Acestia aveau printre cele mai bune salarii din Romania avand totodata asistenta sociala si medicala asigurata, echipamente de lucru si masa la cantina.

Mintea iscoditoare a industriasului n-avea astampar. In 1945, a construit primul prototip al automobilului marca "Malaxa", care poate ca ar fi avut, si el, o evolutie stralucitare, daca nu intervenea regimul comunist si nu se prevedea deja confiscarea uzinelor.

Din motive greu de inteles, regimul comunist l-a tolerat pe Malaxa, chiar si dupa nationalizare. "Tovarasul Malaxa" a devenit salariatul propriei sale uzine, unde a si functionat ca inginer pana in anul 1948, cand, facand parte dintr-o delegatie comerciala trimisa la Viena, nu s-a mai intors in tara.

Nu lipsesc controversele

Este incontestabil ca succesul omului de afaceri se datoreaza talentului sau in domeniu, dar si cunostintelor ingineresti. Totusi, asupra acestei glorii fara precedent la noi in tara, exista controverse.

Astfel, istoricul Ioan Scurtu sustine ca Nicolae Malaxa s-a imbogatit prin sprijinul masiv acordat de guvern sub forma de credite si comenzi de stat.

Guvernul ii avansa capitalul, iar apoi ii cumpara productia solicitata, asigurand producatorului profituri substantiale. Au fost ani cand 98% din productie era livrata catre stat, profiturile atingand rate intre 300% si 1.000%.

Se mai insinueaza ca afacerea era puternic sprijinita de regele Carol al II-lea, catre care s-ar fi intors discret o partre din profituri. Mai mult decat atat, omul poliitic Constantin Argetoianu consemneaza in memoriile sale ca Nicolae Malaxa "si-a constituit un fond de rulment al coruptiei".

Nimic din toate acestea nu poate fi probat cu certitudine, dar nici nu putem afirma ca exista omul de afaceri perfect, ale carui succese nu se ascund in intunericul aranjamentelor.

A demonstrat ca romanii nu erau doar plugari si pastori

Dupa ramanerea la Viena, s-a refugiat in Statele Unite, unde, cerand cetatenie SUA, americanii au incercat sa arunce asupra lui Malaxa stigmatul colaborationistului, care livrase material de razboi Germaniei si ii finantatse pe legionari (ca si pe comunisti, de altfel).

Demersurile n-au avut succes, iar Nicolae Malaxa si-a dus traiul folosind rezervele banesti pregatite din timp in banci, pana in anul 1965, cand moare la New Jersy (SUA).

Merita citate cuvintele cu care un fost colaborator al sau l-a caracterizat pe Nicolae Malaxa: "A fost omul si inginerul care a avut cutezanta, priceperea si simtirea patriotica sa demonstreze lumii vocatia industriala a romanilor pe care strainii ii considerau a fi numai plugari si pastori".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13261 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
20 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Astazi

Malaxa nu ar fi avut nici o sansa...ca se aduce totul de afara.Pe cine mai intereseaza,ca s-a distrus totu. Locomotive,autobuze,metrou...totu de afara si cind nu mai sunt bani de pensii si salarii..simplu taiem...

 

Atunci, in 1948, a murit statul de drept...nu de ieri de alaltaieri.

Ar fi reprezentat imboldul spre prosperitate si normalitate al Romaniei, perioada interbelica, micul Paris, a 8-a economie a Europei. Asta ar fi fost daca nu am fi fost decapitati de nebotezatii rusi cu infectia lor mortala numita "comunism". In 1989, am avut o trezire brusca dar ne-am culcat la loc, adormiti de batele minerilor din Valea Jiului, directionate autentic de Ion Iliescu, care este aproape sa revina la putere astazi prin Porumbacul si Prostanacul II (Poantanacul). Trezeste-te Romania, si nu mai adormi la loc...Malaxa este un caz mare, dar cine stie cati au investit financiar si emotional intr-un viitor romanesc visat de ei si de noi toti, dar au fost maturati de proletari care sunt si azi intalniti in PNL, PC, PSD...si in PDL - dar macar acolo se vorbeste despre ei (un pas inainte)

Miine poimiine ajung si securistii-industrisi de azi in cartile de istorie drept oameni cu inteligenta si daruire fata de poporul roman

Cind faci afaceri cu statul e usor sa ajungi mare industrias, mai ales dupa ce cumperi niste fabrici si uzine falimentate special ca sa fie preluate de cine trebuie. Miine poimiine ne trezim cu Videanu, Patriciu, Voiculescu si altii ca fiind vizionari ai vremii care au dus-o bine si pe criza......Nu ca jigodii care au rupt halci din tara asta nenorocita si au scapat necondamnati de justitia corupta profund...
O fi fost Malaxa mare inginer dar cunoastem si noi cum se fac profituri de 1000% pe spinarea statului.
Cumperi energie ieftina ca esti baiat destept si ai uns unde trebuie si o vinzi romanilor scump.
Se cheama ca esti mare patriot vizionar nu borfas de ultima speta....

 

ceausescu, marele atizan al netezirii creirelor

sunt atat de multe de discutat aici...
in 1921 cumpara un teren la marginea Bucurestiului, deci un teren fara utilitatile de astazi, ridica o usina de material rulant, unde, cine nu stie ca orice piesa cantareste tone. A construit din nimic o marca.
Au veni comunistiii care nu au batut un cui si au zis : asta-i a noastra ! si a dezvoltat Romania socialista multilateral dezvoltata, CUM ? FURAND !
Au furat uzina cu spitalul cu scolile ce le-a dezvoltat MALAXA vilele date meseriasilor, restaurantul uzinei.
Comunistii de azi nu fac decat sa vanda la fier vechi uzinele si sa vanda strainilor terenul pe care au existat uzinele. Articolul este sumar, dar bine venit si mai sunt multi industriasi din acele timpuri care au dezvoltat Romania.

Ha ha ! Comunistii au furat de la intregul popor doar ca mai apoi sa vina marii

'capitalisti' si sa fure fabricile prin cumpararea lor la un pret de nimic.

Romania are intr-adevar o problema cu coruptia, atat en-gros cat si cu deamanuntul.

In Vest coruptia e in esenta doar cea sistemica (en-gros) omul de rand fiind pus la locul lui de un sistem fascist de justitie menit sa faca exemplu din orice infractor marunt cand marii hoti scapa cu ajutorul avocatilor foarte costisitori.

In SUA de exemplu un sef de politie dovedit ca a torturat suspectii si fortat admisiuni de vinovatie de la ei cu forta a primit 4 ani de inchisoare, pe cand un negru dovedit ca a jefuit o statie de benzina a primit viata la inchisoare.

Da, asta este 'justitia' Vestica d-lor, cei cu bani care au furat mult scapa ceilalti sunt inchisi pe viata.

In ce priveste companiile precum Chiquita si altele care au angajat asasini sa-i lichideze pe capii care vroiau sa inceapa sindicat la plantatiile lor din America de Sud sau Africa ...razboaie din motive economice samd....vom relua subiectul cu o alta ocazie.

.

nu au nicio sansa acesti miliardari macar sa se aseze alaturi , ca oameni de afaceri, pentru ca din mainile lor nu iese nimic.Nimic care sa le poarte numele, care sa le reprezinte priceperea sau vreun produs inovator care sa foloseasca tarii.Nu fac decat sa invarta hartii si intrigi, pentru a scoate bani fara munca.

Nicolae Malaxa, un "Dinu Patriciu" al vremurilor antebelice.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Malaxa#Rela.C8.9Bii_politice
"Malaxa a fost simpatizant al mișcării legionare și finanțator al aproape tuturor partidelor politice, inclusiv al Gărzii de Fier și al Partidului Comunist Roman."

 

Dinu Patriciu nu poate...

...fi luat drept "jalon" economic pina nu dovedeste ca si-a cistigat in mod corect averea...

Vezi, nu i-a fost usor nici lui Malaxa: a trebuit sa ' unga ' in stanga si dreapta si pe la extreme, ca sa nu zic de centru...Acu', e mai simplu: de exemplu, in cazul Statelor Unite ( unde traiesc de ceva vreme ) scamatorii de pe ' Wall-Street ' ...

...nu trebuie sa ' greseze ' ( via lobby ) decat in doua directii: stanga si dreapta...Cum au facut cei de la ' Enron ', de exemplu ( iar California a demonstrat ca US este tara-confederatia ' tuturor posibililitatilor ': au ramas fara curent electric, ca pe vremurile lu' Ceausescu, desi restul continentului Nord-American se lafaia in electricitate ieftina )...Yup, da' daca esti ca Mrs. Martha ( Stewart ) si te...' zgarcesti ' ( ungand numa' partea stanga ), ajungi la ' racoare ' si cu ' bratzara ' pe frumusete de picior ( cat esti ' on-parole ', cu domiciliu fortat ). PS: urmeaza alt prag...' evolutiv ' si la romani ( ne-am orit la modelul american, doar )...Ori de cate ori se va petrece o potlogarie ( catalogata imediat de autoritati drept " de interes national " ), odata expusa - adusa la cunostinta publicului, se va porni ( vanatoarea de...vrajotoare ) rapid actiunea de...pedepsire a celor care au incalcat ' legea '...Ooo,nuuu, nu a celor care au bagat mana pana la cot in banii publici, ori a celor care au profitat de pozitiile lor publice, ci a celor care...' i-au dat in gat ' !!!...Cee, nu va convine ?!...Pai, sunteti fie antisemiti, fie teroristi...

Dick !

Moncher , esti confuz! Amesteci pe Malaxa cu Martha Stewart si cu pana de curent. Pai nici Carl Segan nu facea asa asociatii sci-fi. Singurul lucru clar care ni l-ai spus e ca traiesti in State. Degeaba !

Mey Rothschild, ori Kronstadter, ce ma amuza la d-ta, este modul fitilist de abordare ( a se citi INTOXICARE ) a unei probleme...Care, recunosc, ' prinde ' la cei ' iradiati ' cu arma de distrugere in masa numita " TEMBELIZOR "...

Nu exista postare in care cineva sa critice fratia US-Israel, ori cum functioneaza sistemele in cele doua tari, fara sa apari d-ta si confratii d-tale intr-ale Talmud-ului si sa-i ' tragi de urechi '...De la ironii si sarcasme ( in loc de argumente - date si cifre ), pana la acuze de antisemitism, filoislamism si terorism...Cat crezi d-ta si confratii matale ca o sa tina, pana sa realizeze pana si ultima ' zburatoare ' ( ori...cornuta ) din gospodarie, cine sunt cei responsabili de actuala situatie ?! Si mai ales, cam ce crezi matale ca o sa se intample, cand circul n-o sa mai tina loc de paine ?!...Cumva ceea ce s-a mai intamplat in istorie ?!...Ori, crezi ca cele cateva sute de focoase nucleare ( si ' muzeele holocaustului ', precum ciupercile dupa ploaie ) ale Israelului, alaturi de armata imperiala americana, ii vor face pe toti sa stea in pozitie ' capra '...???!!! Ai face bine, moncher, sa iei aminte la ce spune unul ca Norman G. Finkelstein ( in cartea sa ' The Holocaust Industry ' )...Nu de alta, dar s-au acumulat nori negri la orizontul omenirii ( iarasi ) si (nu) se stie unde si cum vor lovi traznetele !?...

A fost omul si inginerul care a avut cutezanta, priceperea si simtirea patriotica...

sa demonstreze continuitatea coruptiei in Romania de dinainte de Caragiale si pina in prezent. Coruptia nu a fost inventata in 1989 si nici in 1945, are radacini sanatoase in solul patriei noastre.

 

Iar din postarile d-tale, constat ca umbli cu...ocale diferite ! Ai memorie selectiva: observi paiul din ochiul altuia, dar nu si barna din ochiul matale...

Concret: expui coruptia la romani ( si alte semintii din aceiasi categorie ), ceea ce e bine ( e numitorul nostru comun ). Insa, cand vine vorba de Statele Unite, ori Israel, sari ca ars...Ce, aia nu au coruptie ?!...Oooo, iaaaa, au, pe masura marimii si vechimii sistemelor ( ca doar ' manuitorii de bani ' de dinaninte de Iisus - nu degeaba i-a alungat din ' Templu ', au fost si sunt mergatori la Sinagoga; pe de alta parte, jocurile piramidale au fost inventate in US, de unul Ponzi si au inflorit continuu, pana la apogeul de sub unul Madoff )...Pentru a fi credibil intre semeni, nu-i de ajuns sa fii citit, ci sa mai ai si caracter...Parerea mea...

@dick

Coruptie exista oriunde, dar nivelul coruptiei nu e acelasi peste tot si asta conteaza! In US nivelul de coruptie este sub control, in Romania este pandemic. E ca un cancer: daca il detectezi intr-o faza incipienta si il tratezi, ai sanse mult mai bune sa te salvezi.

Nu sintem economisti, nu avem date suficiente si nici cunostintele necesare sa interpretam datele, dar asta nu inseamna ca nu puteam sa ne facem o idee, daca nu exacta, cel putin cu valoare practica despre starea lucrurilor. America, Europa de Vest si citeva tari prin Asia au reusit sa creeze un sistem care functioneaza mult mai bine decit cel romanesc. Nu-i perfect, dar daca vrei perfectiune, good luck with that, n-o s-o atingi niciodata.

Inca o data, coruptie exista pretutindeni, dar mai important este cit de raspindita este si cit de adinc afecteaza sistemul.

151.001

desi nu sunt Bozan al lui Alexandru Sahia din ,,Uzina vie,, cel care a lustruit biela , pot spune ca botezul in productie mi l-a facut locomotiva cu abur ! ; am lucrat pentru ea ! ; pe langa biele am avut si alte piese la care m-am implicat cca 2 ani ; nu am sa intru in detalii privind aceasta uzina pe roti ( sau *** lui Stalin cum era poreclita locomotiva ), ci doar sa clarific ce inseamna aceasta serie din titlul de mai sus ; primele trei cifre 151 reprezinta in ordine : roti alergatoare (1) , roti cuplare (5) si roti libere (1); urmeaza un punct care reprezinta cabina mecanicului si a fochistului , apoi ultimile trei cifre 001 sunt legate de modelul tenderului ( incinta cu apa + magazia de carbune ) , cel care hraneste masina ; desi randamentul masinii cu abur este de cca 18-25 % , este de preferat pentru vreme de razboi ; de ce ? ; daca ti se termina carbunele in cursa , opresti trenul langa padure si-i faci plinul cu lemne ; daca o ghiulea rataceste si-ti sparge tenderul , astupi gaura cu un bot de lut si nu pierzi apa ; locomotivele moderne daca-s lovite devin inerte ; de aceea ati vazut prin depouri pana-n '89 multe din acestea , erau pastrate cu un scop strategic ; dar foamea de fier vechi le-a dezafectat , ca de altfel intreaga industrie romaneasca ! o explicatie : roti cuplare = roti pe care se instaleaza biele ;

 

Q.E.D.

cele mai bune afaceri si smenuri, se fac doar cu statul, de cand lumea !

 

Depinde unde

In Germania, Canada, Olanda, Danemara, si altele, nu-i valabila teoria ta. In Romania de azi, da. Nu generaliza, pentru ca nu merge. Viziteaza un pic, citeste mai mult, o sa intelegi.

Ha ha ha ! Fuscus, ma induiosezi d-le. Articolul din NY Times care arata

ca un fost manager European la compania multi-nationala de origine Germana Siemens a aratat cum compania Siemens cheltuia CAM $40 la $50 de milioane de dolari pe an pe mita.

Si nu orice fel de mita ci bani grei care mergeau catre oameni politici si de influenta/campanii electorale peste tot pe glob.

Trezeste-te la realitate te rog nu mai raspandi propaganda ieftina.

https://www.nytimes.com/2008/12/21/business/worldbusiness/21siemens.html

Wikileaks mai citesti sau doar presa de manipulare si scandal care are scopul de a deruta masele interte.

ai destula rabdare sa-ti povestesc ?

cum o mare firma din sua a dat 1 milion de $ fiului , comandant al fortelor armate, marelui prieten al romaniei ceausiste vazabanga (sau cum *** l-o fi chemat !)de a umplut toate cazematele din acea tara africana cu cazane de incalzit sf.

Ii zicea Mobutu Sese Seko Kuku N'Gbendu Wa Za Banga in 1976 cind l-a chemat cizmaru la Bucuresti pe un covor rosu

De atunci cred ca si-a mai adaugat citeva nume.
Imi amintesc cum zbierau aplaudacii pe bulevard:
Ceausescu-Mobutu!
Ceausescu-Mobutu!Platforma pentru solutionarea online a litigiilor