Top 300 Capital: Afla care sunt cei mai bogati romani

Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 09:04
18992 citiri
Top 300 Capital: Afla care sunt cei mai bogati romani
Foto: Arhiva

Averile insumate ale celor mai bogati 300 romani se situeaza in jurul valorii de 21,5 miliarde de euro, in scadere cu 5 miliarde de euro fata de editia din 2012 si 8 miliarde de euro fata de cuantumul din 2011.

Potrivit celei de-a XII-a editii a Top 300 Capital, care se lanseaza vineri, criza si-a pus amprenta si pe romanii bogati. O rasturnare spectaculoasa de situatie a avut loc la varf. Ocupantul primului loc de anul trecut, Frank Timis (foto), a cazut pana pe locul 20, iar locul i-a fost luat de omul de afaceri Ioan Niculae, scrie Capital.

Potrivit calculelor averea lui Ioan Niculae este estimata la 1,7 miliarde de euro. Este, de altfel, singurul roman care a reusit sa-si pastreze averea peste pragul de un miliard de euro. Podiumul bogatilor este completat de familia Dan Adamescu, cu o avere estimata la 900 de milioane de euro, respectiv Ion Tiriac - 800-850 de milioane de euro.

De o cadere spectaculoasa a avut parte si Dinu Patriciu. In ultimul an, averea omului de afaceri a ramas undeva la 250 de milioane de euro si din top 10 a ajuns abia pe locul 17.

Constructiile, inclusiv cele de infrastructura, imobiliarele, segmentul auto, retailul etc. au inregistrat cifre de afaceri si profituri in scadere. Singurele domenii care au marcat crestere au fost cel al agriculturii (o categorie aparte fiind tradingul de cereale), si al sanatatii, incluzand aici atat serviciile medicale private, cat si distributia/productia de medicamente.

Scaderile se vad si la nivel local. Cele mai bogate 10 judete au inregistrat pierderi totale de aproximativ patru miliarde de euro. Cea mai mare pierdere pe cap de milionar s-a remarcat in Bucuresti, media din Capitala fiind de 25 de milioane de euro, fata de 19 milioane de euro in provincie.

Bucuresti si Ilfov sunt judetele cu cei mai multi milionari si cea mai mare valoare cumulata a averii acestora. Urmeaza Constanta, cei 23 de oameni de afaceri judeteni avand impreuna o avere de 1,47 miliarde de euro. Cele mai mici averi ale milionarilor sunt in Calarasi, Suceava, Botosani si Giurgiu.

"Top 300 este cel mai longeviv si concludent barometru al mediului de afaceri privat din Romania, cea mai de incredere analiza a averilor romanesti. In 12 ani a devenit un produs de referinta si un barometru al evolutiei mediului de afaceri romanesc. Putem spune ca, indirect, clasamentul reflecta mersul intregii economii, evolutie bazata si pe contributia semnificativa a milionarilor din Top 300", spune Virgil Munteanu, Director Executiv al Capital.

La calcularea averilor, s-a tinut cont atat de valoarea participatiilor in companii, cat si de valoarea bunurilor mobile si imobile. Metoda de evaluare este prezentata detaliat in paginile Top 300 cei mai bogati romani.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Top 300 Capital 2013, #top cei mai bogati romani 2013, #Frank Timis avere, #Ioan Niculae avere, #Ion Tiriac avere , #stiri afaceri