Hraniti-va copiii in mod sanatos!

Marti, 25 Iunie 2013, ora 11:46
6819 citiri
Hraniti-va copiii in mod sanatos!

Un regim de viata sanatos pentru copii implica o alimentatie variata, din care sa nu lipseasca proteinele. In procesul de crestere, copiii au nevoie de foarte multi nutrienti, iar combinatiile dintre carne si legume sunt indicate.

Cand trebuie insa sa incepem sa dam carne copiilor? De ce trebuie sa tinem cont inainte de a introduce proteine animale in alimentatia lor? Care este cea mai buna metoda de a gati carnea pentru cei mici? Acestea sunt doar cateva intrebari pe care si le pun parintii.

Medicii pediatri din Canada, Uniunea Europeana si Marea Britanie recomanda ca prima mancare solida oferita copiilor sa fie reprezentata de carne. Acestia recomanda ca prima masa cu carne a copiilor sa fie in jurul varstei de sase-opt luni, de trei-patru ori pe saptamana, in cantitati incepand cu cateva grame.

In acest mod, ii veti oferi copilului dumneavoastra fier, zinc, seleniu, complexul de vitamine B si o serie de proteine necesare pentru crestere. Fierul este foarte usor absorbit si utilizat de catre organism.

Acest principiu nu se aplica insa in cazul tuturor copiilor, asa ca cel mai bine este sa va consultati inainte cu medicul pediatru in ceea ce priveste introducerea carnii in alimentatia copilului.

Pentru inceput, medicii recomanda carnea de pui sau de curcan

Atunci cand copilul este foarte mic, ii puteti da carne maruntita cu ajutorul unui blender. Pentru a o marunti cat mai usor, taiati carnea in blender cat timp este calda peste care puteti adauga si apa in care a fiert. Odata cu dezvoltarea copilului, bucatile de carne si de legume vor fi din ce in ce mai mari.

Aspecte legate de alegerea carnii si prepararea felurilor de mancare pe baza de carne

Pentru o dieta sanatoasa in cazul copiilor trebuie sa tineti cont de anumite aspecte atunci cand alegeti si gatiti carnea:

1. Sursa de provenienta a carnii este unul dintre cele mai importante criterii de alegere. Este important sa stim de unde provine carnea, de preferat fiind sa provina de la animale sau pasari controlate. In Romania si in intreaga Uniunea Europeana este interzisa utilizarea antibioticelor sau a haormonilor ca promotori de crestere, ori utilizarea fainurilor animale in compozitia nutreturilor.

Desi pare ideal sa alegem carne de la animale sau pasari crescute la curte, riscurile sunt mai mari deoarece nu exista un control riguros, periodic si de specialitate asupra hranei si starii de sanatate a efectivelor din cele mai multe gospodari.

2. Culoarea, mirosul, textura: carnea de pui de calitate are o culoare alb-galbuie, iar culoarea intregii bucati pe care o alegem trebuie sa fie uniforma, fara variatii. Carnea trebuie sa aiba un miros proaspat si neutru.

3. Depozitati carnea la rece, in frigider. Carnea de pui rezista in frigider conform termenului de garantie inscris pe ambalaj daca este pastrata la o temperatura cuprinsa intre doua si patru grade Celsius. Pentru cei mici e preferabil sa o gatiti cu minim 2 zile inainte de epuizarea termenului de valabilitate deoarece lantul frigorific este adesea intrerupt pe traseul producator - transport, magazin, vitrine frigorifica, sacosa, frigider.

4. Cand preparam carnea de pui, este bine sa indepartam oasele, atunci cand este cazul. Indepartarea oaselor inainte de a gati alimentele reduce considerabil riscul infestarii cu diverse bacterii dupa ce carnea este gatita.

5. Folositi tocatoare si cutite separate pentru carnea cruda si cea gatita, pentru ca astfel veti evita o eventuala contaminare a mancarii gatite de la cea cruda cu microorganisme care dispar prin tratament termic adecvat.

6. Incercati sa va cresteti copiii invatandu-i sa manance sanatos, evitand sa le introduceti zilnic in meniu produse din carne cu grad mare de procesare, cum ar fi mezelurile, crenvurstii sau alte specialitati, in special cele care contin foarte multi aditivi si pe a caror eticheta nu se regasesc informatii precise privind ingredientii.

7. In alimentatia copiilor, este indicat sa introduceti carne intr-un procent mult mai mic decat fructele, legumele si cerealele. Este indicat ca proportia carne/legume sa fie de 2/3 in cazul unei portii oferite copiilor.

8. Prepararea termica a carnii: inainte de a o servi, este indicat sa verificati daca aceasta a fost gatita in mod corespunzator. In acest sens, crestati carnea in locul in care pare sa aiba cea mai mare grosime sau densitate si observati culoarea acesteia, care trebuie sa fie apropiata de cea de la exteriorul preparatului.

Copiii mici trebuie sa fie hraniti cu carne cat mai bine preparata si imediat ce a fost gatita.

9. AGRICOLA va recomanda cateva modalitati de a gati carne pentru copii:

9.a. Fiarta sau inabusita: fierbeti bucatile de carne, iar in apa adaugati legume intregi pe care la sfarsit le eliminati din mancare. Cand carnea este fiarta la aburi, factorii nutritivi din aceste legume trec in apa intr-o cantitate destul de mare.

Este bine sa folositi aceasta apa, pentru a nu irosi elementele nutritive.

9.b. In cuptor: carnea de pui se gateste in oale speciale, termorezistente, alaturi de legume si mirodenii. Se lasa sa fiarba la o temperatura constanta timp de cateva ore.

Este metoda de gatit care permite retinerea celei mai mari cantitati de substante nutritive din mancare.

9.c. Carnea gatita la gratarul electric este foarte sanatoasa pentru copii. In acest caz poate aparea o singura problema, si anume textura carnii de pui, care s-ar putea sa nu fie mereu acceptata de cei mici.

10. O reteta simpla pe baza de pui pentru copilul tau: folositi un piept de pui feliat, cativa morcovi (curatati si feliati), o ceapa taiata si alte legume si puneti-le intr-o oala sub presiune. Adaugati patru-cinci cesti de apa si puneti mirodenii dupa gust. Lasati-le pe toate sa fiarba incet timp de cateva ore, dupa care puteti sa pregatiti din ele un piure pentru copilul dumneavoatra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#carne pui copii, #alimentatie pui copii, #pui familist Agricola , #carne de pui Agricola Bacau