Austria da in judecata Airbus, pentru frauda legata de o comanda de 2 miliarde de euro UPDATE Reactia companiei

Vineri, 17 Februarie 2017, ora 13:43
6974 citiri
Austria da in judecata Airbus, pentru frauda legata de o comanda de 2 miliarde de euro UPDATE Reactia companiei
Foto: Pexels

Ministerul Apararii din Austria va da in judecata compania Airbus, pe care o acuza de inselaciune si frauda privind o comanda de doua miliarde de euro pentru avioane de lupta Eurofighter, din 2003.

O ancheta ministeriala incheiata recent a conchis ca Airbus si Eurofighter au indus in eroare Austria, cu intentii de frauda, in legatura cu pretul de achizitie, scrie APA.

Rezultatele anchetei urmeaza sa fie facute publice joi.

Austria a comandat initial 18 avioane Eurofighter, dar a redus comanda la 15, in 2007. Apoi a cerut o revizuire a comenzii facute cu patru ani mai devreme, in urma unor acuzatii de dare de mita.

Contractul a fost controversat de la inceput. Aproape imediat dupa anuntarea sa, in 2003, au aparut acuzatii ca politicieni, membri ai administratiei si altii au primit bani, prin intermediari, pentru contracte suplimentare care au insotit achizitia.

Avioanele Eurofighter sunt construite de un consortiu care include cel mai mare grup aerospatial din Europa, Airbus, compania britanica de aparare BAE Systems si grupul italian Leonardo.

Desi contractele suplimentare au facut parte din acord pentru a genera afaceri pentru companiile austriece, costurile acestor contracte ar fi trebuit raportate separat.

Anchetatori austrieci si germani ancheteaza dosarul de ani buni, iar procurorii din Munchen se asteapta sa incheie procedurile preliminare pana la jumatatea anului.

Airbus coopereaza in ancheta germana, precum si in alte trei investigatii privind presupuse nereguli pe pietele de aparare sau de securitate, inclusiv intr-o ancheta britanica privind un contract in domeniul comunicatiilor cu Arabia Saudita, in valoare de 3,3 miliarde de dolari.

UPDATE 17 februarie: Airbus a transmis, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca a aflat din presa ca Austria vrea sa dea in judecata compania.

Cat despre informatiile facute publice de Ministerul Apararii de la Viena, acestea ar fi incomplete, potrivit Airbus. Compania sustine ca nu exista baza pentru acuzatiile de frauda si rea credinta, insa va sprijni ancheta autoritatilor.

Citeste si despre contractul pe care Airbus vrea sa-l incheie cu Armata Romana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#Austria proces Airbus frauda, #Austria contract Airbus, #Austria avioane Eurofighter , #aeronave