Seful Airbus Europa: Luam in calcul sa renuntam la constructia fabricii din Brasov

Joi, 17 Octombrie 2019, ora 15:24
9969 citiri
Seful Airbus Europa: Luam in calcul sa renuntam la constructia fabricii din Brasov
Foto: Arhiva Facebook/ Airbus

Gigantul aeronautic Airbus ia in calcul sa renunte la finalizarea constructiei fabricii de elicoptere din Brasov, unde deja a investit 10 milioane de euro dintr-un total de 15 milioane de euro.

Declaratia a fost facuta de Olivier Michalon, sef pe regiunea Europa la Airbus Helicopters, intr-un interviu acordat News.ro.

In 2016, la Ghimbav a fost inaugurata fabrica Airbus Helicopters Industries, destinata sa produca elicoptere H215M, iar seful Airbus Europa spune ca nu a primit nici pana acum o oferta concreta din partea autoritatilor romane, pentru a putea demara constructia de elicoptere.

Mai mult, la acel moment, spune el, erau trei state in regiune care isi doreau aceasta fabrica, insa Olivier Michalon este chiar cel care a insistat ca fabrica sa se faca in Romania. Daca nu va ajunge la o intelegere cu viitorul guvern, Airbus ar putea decide chiar sa mute fabrica in alta tara.

"In 2015, am avut o viziune, sa ne extindem amprenta industriala in Brasov. Si astfel am materializat ideea care a condus la decizia de a incepe acest nou proiect, care in 2016 a fost inaugurat de prim-ministrul de atunci, dar si de presedintele Frantei la acea vreme, Francois Hollande si de catre mine. La acel moment, impresia noastra a fost ca Romania va inlocui vechile elicoptere Puma Socat.

Intelegem insa ca e vorba de o investitie mare si ca e nevoie de timp si am fost extrem de rabdatori. Iar in august 2017, cand presedintele Emmanuel Macron a venit la Bucuresti, unde a purtat discutii cu presedintele Romaniei si a existat confirmarea ca proiectul va continua. Si noi am fost foarte optimisti in aceasta privinta. Din pacate, nimic altceva nu s-a intamplat", a spus Olivier Michalon.

Michalon a fost prezent, miercuri seara, in Romania, la un eveniment pentru aniversarea a 50 de ani de istorie a companiei.

"Oferta nu mai venea"

Cladirea a fost construita, Airbus a inceput sa transfere echipamente acolo, insa "oferta nu mai venea", mai spune Olivier Michalon.

El afirma ca Airbus a investit deja in fabrica de la Ghimbav 10 milioane de euro, pentru care a primit si subventii de la autoritatile locale. In plus, a platit si taxe la bugetul de stat.

"Dar am observat ca proiectul nu va merge mai departe. Astfel ca am decis imediat sa dam inapoi subventiile primite, pentru ca proiectul nu a fost lansat si noi nu am vrut sa para ca am luat bani pe care nu i-am folosit pentru productia aparatelor.

Ne-am dorit sa fim total cinstiti. De atunci am avut multe, foarte multe discutii cu politicieni, cu oameni din sectorul militar, cu diplomati care ne-au sustinut, asupra a ceea ce era nevoie ca proiectul sa demareze.

Investitia era castigatoare din multe puncte de vedere, economic, social, diplomatic, educational, pentru industrie si pentru Airbus, daca il realizam, dar si pentru Romania. Din nefericire, nimic nu s-a intamplat. Asa ca am decis sa fim mai flexibili.

Am inteles ca a comanda 40 sau 50 de elicoptere presupune o suma mare de bani. Asa ca am propus (autoritatilor romane - n.red.) un contract de minimum 16 elicoptere. Fabrica noastra urma sa produca 15 elicoptere pe an. Si acum deja ar fi fost fabricate elicopterele. Este o sansa ratata de Romania. Iar azi am decis sa suspendam proiectul", a subliniat el.

Totusi, aceasta poate fi doar o etapa inainte de a decide sa mute fabrica in alta tara.

"Insa este etapa de dinainte de a decide sa relocam fabrica. Pentru ca si asta este o posibilitate. Dar nu a fost asta prima mea optiune. Eu stiam ca ea urma sa fie un succes, mai ales ca Airbus lucreaza cu Romania de 50 de ani, iar aici exista multi oameni competenti. Iar eu am vrut ca fabrica sa se dezvolte aici.

Dar nu pot forta factorii de decizie sa lanseze un astfel de proiect grandios. Si daca nu este o prioritate ca industria de aparare sau cea spatiala sa se dezvolte, atunci trebuie doar sa respect decizia", a mai spus reprezentantul Airbus Helicopters Europa.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#airbus constructie fabrica brasov , #Romania