Manifestare comemorativa la Catedrala Greco-Catolica Blaj

   

Implinirea a sase decenii de la interzicerea Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, a fost marcata, la Catedrala "Sfanta Treime" din Blaj, miercuri seara, printr-o manifestare comemorativa, in prezenta inaltilor ierarhi ai acestui cult si a peste doua sute de credinciosi.

Mitropolia Romana Unita cu Roma, Greco- Catolica Blaj a lansat, cu acest prilej, volumul "Credinta si Jertfa. 60 de ani de la interzicerea Bisericii Romane Unite" in care sunt reproduse citate ale unor "oameni de seama", cum ar fi regele Carol al II-lea, Mircea Eliade sau Nicolae Iorga, despre importanta acestei Biserici in istoria si cultura nationala.

Reputatul scriitor, publicist si analist politic Emil Hurezeanu, "ortodox nepracticant" si un "mirean neconformist", invitat de onoare la aceasta manifestare, s-a intrebat daca, in conditiile in care Biserica Greco-Catolica nu ar fi fost interzisa in 1948, ar fi fost posibil ca, in 1978, unul dintre candidatii la scaunul pontifical sa fi provenit din randul acestei Biserici. In cuvantul sau, Emil Hurezeanu a caracterizat Biserica Ortodoxa ca o biserica ce insoteste puterea si care cauta sa inteleaga Cezarul, spre deosebire de Biserica Catolica si de cea protestanta, care sunt critice.

Teologul si istoricul blajean Ioan Buzasi a pus accent pe faptul ca ceea ce s-a intamplat la Blaj dupa 1989, prin reinfiintarea facultatii de teologie, restituirea catedralei etc, sunt "semnele datatoare de speranta ale unei noi renasteri". Actrita Adela Marculescu si interpreta Veta Biris au sustinut un recital de poezie si de muzica religioasa, intitulat "Uneltele sfintirii noastre". Cuvantul de incheiere i-a apartinut arhiepiscopului major Lucian Muresan, care a vorbit despre "anii de groaza si de jertfa" si despre "mucenicii timpurilor noastre si ai Bisericii noastre".

Inaltul ierarh greco-catolic a conchis ca "este randul nostru acum sa dovedim ca jertfa lor nu a fost zadarnica". Finalul manifestarii a fost marcat de o pana de curent, survenita in timpul cuvantului inaltului ierarh, incident care a grabit incheierea ceremonialului. Avaria a durat circa zece minute si a afectat intregul oras.

Mitropolia Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, impreuna cu Consiliul Judetean Alba, Consiliul local si Primaria Blaj, au organizat la Blaj, marti si miercuri, un program de manifestari comemorative, la care au participat si membrii Sinodului Episcopilor. Inaltii ierarhi sunt reuniti in

aceste zile la Blaj pentru sesiunea ordinara de toamna 2008 a Sinodului episcopilor Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica. "1948-2008 Credinta si jertfa - 60 de ani de la interzicerea Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica" a debutat marti dupa amiaza, in Catedrala Arhiepiscopala "Sf. Treime", unde s-a celebrat un "Te Deum Laudamus".

Aula Mare a Institutului Teologic "Buna Vestire" a gazduit premiera filmului "Scrisoare catre fratele meu", in regia Ancai Berlogea, si lansarea volumelor "In imparatia lutului" si "Aspecte din viata Blajului", de Radu Brates. La 21 octombrie 1948, printr-un ceremonial special, la Alba Iulia, era proclamata "ruperea Bisericii Greco-Catolice de Biserica Romei". Ulterior, greco-catolicii au fost obligati sa renunte la credinta lor si sa treaca la ortodoxism.
Vineri, 24 Octombrie 2008, ora 12:45
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 663 ori

Cele mai citite stiri
FOTO,VIDEO/ Autostrada Sebes-Turda: Lotul 1 ar putea fi deschis, partial, circulatiei cu ocazia Centenarului, in preajma zilei de 1 Decembrie 2018
Autostrada Sebes-Turda: Lotul 1 ar putea fi deschis, partial, circulatiei cu ocazia Centenarului, in ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor