Povestea primei scoli cu predare in limba romana din municipiul Blaj: A fost deschisa in 1754 prin eforturile episcopului Petru Pavel Aaron

Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 18:35
52 citiri
Blajul a devenit, in secolul XVI, centrul invatamantului romanesc din Transilvania. In 1754 sunt inaugurate primele scoli din Blaj: "Scoala de Obste", cu predare in romana, si Gimnaziul din Blaj, cu predare in latina si germana.

In anul 1754, prin eforturile episcopului Petru Pavel Aaron, la Blaj si-a deschis portile prima scoala publica cu limba de predare romana.

Acest fapt l-a facut pe Ion Heliade Radulescu sa spuna: "aici a rasarit soarele romanilor". O inscriptie cu acest citat este ...citește toată știrea

Disclaimer: Știrile locale sunt preluate automat de Ziare.com din publicațiile locale partenere. Ziare.com nu are niciun rol editorial în selectarea știrilor, iar publicațiile locale își asumă în totalitate răspunderea pentru conținut. Pentru orice sesizări privind conținutul acestor materiale de presă, contactați direct sursa principală, adică site-ul local.


Ziarul Unirea