Vita de vie, atacata de mana, fainare si putregai

   

Specialistii fitosanitari din judetul Alba au semnalat un atac de mana, fainare si putregai la culturile de vita-de-vie, fiind emise, in total, sapte avertizari pentru efectuarea tratamentelor. Cu toate acestea, specialistii sustin ca situatia se incadreaza in limita normalului. Tot la vita-de-vie a fost constatat un atac de acarieni, semnalat in toate zonele judetului, pe frunzele de la baza lastarului. Au fost efectuate tratamente pe aproape 1.900 de hectare, in special la marii producatori. Unitatea Fitosanitara Alba a asigurat, prin subventii de la bugetul de stat, tratamente gratuite pentru 1.050 de hectare. La cultura pomilor fructiferi nu au fost inregistrate probleme deosebite din punct de vedere al bolilor si daunatorilor.

Precipitatiile din acest an au favorizat cultura legumelor si aparitia unor boli specifice pentru fiecare categorie de legume in parte. Astfel, la tomate, vinete si ardei s-a inregistrat permanent un atac de mana, fiind necesare tratamente saptamanale. Recent, pe culturile infiintate fara respectarea asolamentului a aparut ofilirea, iar castravetii si pepenii au fost supusi numeroaselor atacuri favorizate si de udarile excesive. Morcovul si telina au avut probleme de la atacul de septorioza si fainare, iar varza timpurie, varza de vara si conopida au fost supuse atacului de bacterioze. Cultura de cartofi a fost favorizata in acest an, datorita precipitatiilor din iulie, care au creat conditii favorabile dezvoltarii acesteia, dar, pe de alta parte, si dezvoltarii atacului bolilor si al gandacului de Colorado. Sfecla de zahar a fost supusa, in doua - trei etape, fenomenului de stres hidric, cu reveniri la starea normala de vegetatie.

La soia nu au fost inregistrate probleme, dar specialistii sustin ca este necesar un control fitosanitar permanent pentru prevenirea atacului paianjenului rosu, care, in conditii de precipitatii reduse, poate produce pagube importante. Culturile de floarea-soarelui s-au prezentat uniform ca densitate, dar pe unele parcele s-a manifestat un atac incipient de afide. Pentru prevenirea atacului de putregai au fost efectuate tratamente pe 125 de hectare. In ceea ce priveste porumbul nu s-au inregistrat aspecte deosebite privind atacul bolilor si daunatorilor specifici, cu exceptia unui atac al sfredelitorului porumbului, constatat in zona Mihalt. S-a manifestat sporadic atacul viermelui vestic al radacinilor de porumb, pe unele parcele, la Alba Iulia, Ciugud si Ohaba.
Joi, 21 August 2008, ora 13:41
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2693 ori

Cele mai citite stiri
VIDEO: Pe autostrada Sebes-Turda, lotul 1, duminica 20 mai 2018, zi plina in zona viitorului nod rutier Alba Iulia Nord
In zona viitorului nod rutier Alba Iulia, incepand de la drumul ce merge spre fabrica de pavaje ...
LOCURI de MUNCA in Alba: 561 de posturi disponibile in Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebes, Cugir si Campeni, la data de 22 mai 2018. FIRMELE care fac angajari
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Alba a transmis locurile de munca vacante ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor