Poezia lui Nicolae Dragan, cel mai bun pretext pentru cultura la Galda de Jos

   

Sfarsitul de saptamana a fost unul special (si repetabil, spunem noi) la Galda de Jos. Comuna Galda de Jos a fost martora (si gazda) a primei editii a Festivalului de Poezie "Nicolae Dragan", eveniment realizat de oamenii cu credinta in cultura de aici: inv. Miahela Lunca, inv. Silvasan, prof. Dorin Muresan - directorul scolii, Traian Cadan - directorul adjunct: toti profesorii de la scoala ar trebui amintiti aici, pentru ca ceea ce s-a intamplat la Galda de Jos a fost un frumos elogiu dedicat dascalului (si intelectualului) din mediul rural. Nu il putem uita pe primarul Romulus Raica - un primar cum nu am prea vazut, avand o inclinatie culturala sincera, un om care s-a dovedit un sprijinitor neconditionat al artelor si culturii.
Festivalul a inceput vineri, 5 noiembrie, cu dezvelirea placii memoriale langa intrarea in Scoala cu clasele I-VIII care din acest an ii poarta numele lui Nicolae Dragan. Un scurt ceremonial la care au asistat fiica poetului (Andreea), fratele poetului, scriitorul Aurel Pantea - presedintele USR filiala Alba-Hunedoara, scriitorul Cornel Nistea - un fost coleg de clasa al lui Nicolae Dragan, Ion Dumitrel - presedintele CJ Alba, deputatul Teodor Atanasiu, Gabi Plesa - consilier local de la Alba Iulia, fotograful Gelu Bogdan, fotograful Nicu Murgasanu, aiudenii Ioan Hadarig si Stefan Balog, apoi Florin Bota - conducatorul Despartamantului ASTRA "Ioan Neagoe" Stremt-Teius. Sa amintim, de asemenea, prezenta scriitorului Ioan Kamla si a colegilor din Sebes, precum si cea a poetei Paula Romanescu.
Dincolo de programul artistic pregatit de elevii scolii din Galda de Jos, trebuie sa notam aici doua prezente speciale in cadrul festivalului: recitalul lui Mircea Vintila (in prima zi a festivalului) si conferinta fascinanta "Despre iubire" a lui Dan Puric.
Festivalul il omagiaza pe Nicolae Dragan, un poet care s-a "autoconsumat", cum spunea cineva, stia enorm de multe lucruri, avea o cultura vasta, insa a publicat putin. Nicolae Dragan s-a nascut pe 6 decembrie 1943 la Benic si s-a stins pe 25 martie 2009 la Alba Iulia, in timp ce acorda autografe la o cafenea literara care ii era dedicata chiar lui.
Castigatorii primei editii a festivalului de poezie de la Galda de Jos:
Premiul Festivalului de Poezie "Nicolae Dragan" - Gabriel Berceanu, Bucuresti;
Premiul I - Andreea Lacatus, Buzau; Premiul II - Valeriu Mititelu, Braila; Premiul III - Ancuta Leonard, Bucuresti. Premiul revistei Citadela - Roxana-Andreea Popescu, Braila; Premiul revistei Discobolul - Raluca Nantu, Bucuresti; Premiul Orfeu - Bianca Dan, Deva, si Liviu Ofileanu - Hunedoara; Premiul ASTRA - Diana Cristea Serban, Targoviste; Iulian Ciupitu, Bucuresti; Vasile Popovici, Botosani.
Iulian Brok
Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 01:00
Sursa: Informatia de Alba

Informatia de Alba
Cele mai citite stiri
REZULTATE SIMULARE Evaluare Nationala 2019: Elevii din clasele a VII-a si a VIII-a afla notele dupa testari
Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educatiei, rezulatele la sesiunea de Simulare a ...
Rezultate simulare Evaluare Nationala 2019. Ce note au obtinut elevii de clasa a VII-a si a VIII-a
Rezultatele la simularea evaluarii nationale vor fi afisate pe 22 martie la avizierele scolilor, ...
VIDEO: Accidentul de munca de la Benic. Barbatul decedat participa la lucrarile de canalizare. Mai avea cateva luni pana la pensionare
Accidentul de munca de la Benic. Barbatul decedat participa la lucrarile de canalizare si mai avea ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor