Poezia lui Nicolae Dragan, cel mai bun pretext pentru cultura la Galda de Jos

   

Sfarsitul de saptamana a fost unul special (si repetabil, spunem noi) la Galda de Jos. Comuna Galda de Jos a fost martora (si gazda) a primei editii a Festivalului de Poezie "Nicolae Dragan", eveniment realizat de oamenii cu credinta in cultura de aici: inv. Miahela Lunca, inv. Silvasan, prof. Dorin Muresan - directorul scolii, Traian Cadan - directorul adjunct: toti profesorii de la scoala ar trebui amintiti aici, pentru ca ceea ce s-a intamplat la Galda de Jos a fost un frumos elogiu dedicat dascalului (si intelectualului) din mediul rural. Nu il putem uita pe primarul Romulus Raica - un primar cum nu am prea vazut, avand o inclinatie culturala sincera, un om care s-a dovedit un sprijinitor neconditionat al artelor si culturii.
Festivalul a inceput vineri, 5 noiembrie, cu dezvelirea placii memoriale langa intrarea in Scoala cu clasele I-VIII care din acest an ii poarta numele lui Nicolae Dragan. Un scurt ceremonial la care au asistat fiica poetului (Andreea), fratele poetului, scriitorul Aurel Pantea - presedintele USR filiala Alba-Hunedoara, scriitorul Cornel Nistea - un fost coleg de clasa al lui Nicolae Dragan, Ion Dumitrel - presedintele CJ Alba, deputatul Teodor Atanasiu, Gabi Plesa - consilier local de la Alba Iulia, fotograful Gelu Bogdan, fotograful Nicu Murgasanu, aiudenii Ioan Hadarig si Stefan Balog, apoi Florin Bota - conducatorul Despartamantului ASTRA "Ioan Neagoe" Stremt-Teius. Sa amintim, de asemenea, prezenta scriitorului Ioan Kamla si a colegilor din Sebes, precum si cea a poetei Paula Romanescu.
Dincolo de programul artistic pregatit de elevii scolii din Galda de Jos, trebuie sa notam aici doua prezente speciale in cadrul festivalului: recitalul lui Mircea Vintila (in prima zi a festivalului) si conferinta fascinanta "Despre iubire" a lui Dan Puric.
Festivalul il omagiaza pe Nicolae Dragan, un poet care s-a "autoconsumat", cum spunea cineva, stia enorm de multe lucruri, avea o cultura vasta, insa a publicat putin. Nicolae Dragan s-a nascut pe 6 decembrie 1943 la Benic si s-a stins pe 25 martie 2009 la Alba Iulia, in timp ce acorda autografe la o cafenea literara care ii era dedicata chiar lui.
Castigatorii primei editii a festivalului de poezie de la Galda de Jos:
Premiul Festivalului de Poezie "Nicolae Dragan" - Gabriel Berceanu, Bucuresti;
Premiul I - Andreea Lacatus, Buzau; Premiul II - Valeriu Mititelu, Braila; Premiul III - Ancuta Leonard, Bucuresti. Premiul revistei Citadela - Roxana-Andreea Popescu, Braila; Premiul revistei Discobolul - Raluca Nantu, Bucuresti; Premiul Orfeu - Bianca Dan, Deva, si Liviu Ofileanu - Hunedoara; Premiul ASTRA - Diana Cristea Serban, Targoviste; Iulian Ciupitu, Bucuresti; Vasile Popovici, Botosani.
Iulian Brok
Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 01:00
Sursa: Informatia de Alba

Articol citit de 1001 ori


Informatia de Alba
Cele mai citite stiri
VIDEO Eroul de la Alba Iulia. Barbatul cu spirit civic care a spart un geam si a oprit in trafic autoturismul care circula haotic
Un barbat cu spirit civic din judetul Alba este cel care a reusit sa il opreasca in trafic pe ...
FOTO. Un barbat din Alba face bani frumosi dupa ce a mizat pe una dintre cele mai profitabile si rare afaceri in agricultura
Cultura de aluni este una dintre cele mai profitabile afaceri in agricultura, care genereaza profit ...
VIDEO - Cursa care se putea incheia fatal. Un sofer, aproape sa loveasca mai multi pietoni, oprit de un barbat cu spirit civic, la Alba Iulia
Un sofer a fost aproape sa loveasca, miercuri, mai multi pietoni, care treceau strada, dupa ce a ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor