Alegerile din Romania, mai putin democratice decat cele din Ucraina si Bulgaria

Vineri, 08 Mai 2009, ora 22:20
1810 citiri
Alegerile din Romania, mai putin democratice decat cele din Ucraina si Bulgaria

Romania primeste nota 9 din 12 intr-un indice mondial privind respectarea principiilor democratice in organizarea alegerilor, cu un punct mai mult decat Republica Moldova, dar mai putin decat Ucraina si Bulgaria.

Studiul a fost realizat de asociatia e-Parliament, care militeaza pentru democratie parlamentara in lume, cu ajutorul unui grup de universitari si experti din toata lumea coordonati de un profesor de stiinte politice de la Berkeley, Steven Fish.

Criteriile retinute sunt trei: libertatea de a candida la alegeri; conditiile de inregistrare pe listele electorale, procedurile de vot si numararea buletinelor; libertatea de expresie in timpul campaniilor electorale.

Pentru fiecare dintre criterii, fiecare tara primeste o nota de la 0 la 4, iar totalul punctajelor pentru fiecare criteriu este nota acordata gradului de democratie al scrutinelor.

Scrutinul de referinta este cel din 2004

Romania, unde scrutinul de referinta este cel din 2004, primeste nota maxima - 4 - la capitalul libertate de a candida, 2 (jumatate din nota maxima) la alcatuirea listelor electorale, procesul de vot si numararea voturilor, si un 3 la libertatea de expresie in campania electorala. Astfel, scorul total al Romaniei este 9.

Nota 2 la alcatuirea listelor electorale, procesul de vot si numararea voturilor corespunde situatiei in care "practicile frauduloase sau dificultatile tehnice serioase la inregistrarea alegatorilor, in procedurile de vot sau numararea voturilor sunt comune, desi nu raspandite la scara larga". in plus, acest punctaj corespunde situatiei in care exista "adesea indoieli in privinta acuratetii rezultatelor" alegerilor.

Nota 3 de la capitalul libertate de exprimare in timpul campaniei inseamna ca "exista un grad considerabil de libertate de comunicare in timpul campaniilor, dar candidatii sau votantii au uneori motive sa creada ca nu pot discuta deschis anumite probleme fara teama de consecinte, sau unii participanti la alegeri intampina limitari ale capacitatilor lor de a-si face publice vederile".

Proces electoral in mare parte deschis

Cu scorul total 9, Romania se incadreaza la categoria "proces electoral in mare parte deschis", in timp ce un punctaj de 11 sau 12 ar fi plasat tara noastra in categoria statelor cu "proces electoral inchis", alaturi de, spre exemplu, Polonia.

Tarile cu note intre 0 si 5, categoria in care intra Rusia, au "proces electoral deschis sau inexistent", iar 6-8 corespunde unui "proces electoral restrictiv", categorie unde intra Republica Moldova.

Cum sta Chisinaul?

Chisinaul, unde rezultatele alegerilor din 5 aprilie sunt in continuare foarte contestate de opozitie, primeste nota 3 la capitolul libertate de a candida, ceea ce inseamna ca "in principiu, oricine poate candida, dar exista bariere formale (...) sau informale (...) care pot impiedica potentialii candidati sa participe la scrutin".

Este vorba despre conditii dificil de indeplinit pentru inregistrare, intimidari sau chiar mituirea potentialilor candidati. Daca la proceduri electorale, Moldova primeste nota 3, stand mai bine decat Romania (2), la capitolul libertate de expresie in timpul campaniei, lucrurile stau invers.

Astfel, in Republica Moldova "exista limitari substantiale ale comunicarii politice in timpul campaniilor; unele probleme nu pot fi discutate deschis de candidati sau votanti din cauza temerii de sanctiuni" sau exista cazuri in care "unii participanti la alegeri intampina limitari serioase ale capacitatii lor de a-si expune vederile.

Georgia, alta tara in care respectarea democratiei este urmarita cu interes, are nota 6, mai prost decat Macedonia (8), care are statut de candidata la UE. in schimb, Albania, Armenia, Bosnia-Hertegovina, Kosovo si Muntenegru obtin 9, ca si Romania. Bulgaria, Croatia si Ucraina obtin 11.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#alegeri Romania democratie, #indice democratic mondial, #studiu e Parliament , #alegeri europarlamentare 2009