Basescu: Participarea la vot conteaza mai mult decat rezultatul

Miercuri, 03 Iunie 2009, ora 17:30
1464 citiri
Basescu: Participarea la vot conteaza mai mult decat rezultatul

Presedintele Traian Basescu a lansat miercuri un apel catre toti romanii cu drept de vot cerandu-le sa se prezinte in numar mare duminica la urne cu ocazia alegerilor europarlamentare, deoarece "in functie de prezenta la vot se apreciaza nivelul de atasament al natiunilor fata de ideea de Uniune Europeana".

"Dincolo de rezultatul alegerilor, mult mai important este procentul de participare la vot", a spus seful statului intr-o scurta declaratie tinuta la Palatul Cotroceni, subliniind inca o data ideea ca participarea la vot "este un semn de respect pentru ce a facut UE pentru noi pana acum si pentru ce va face de acum inainte".

De nivelul de participare la vot depinde credibilitatea Romaniei in UE

"Mesajul meu catre romani este in acest moment acela ca ei sunt mai responsabili pentru modul cum va fi evaluata Romania incepand din 7 iunie decat vor fi partidele. Fiecare dintre romani este responsabil de modul in care poporul roman va fi etichetat in interiorul UE", a mai spus seful statului.

De asemenea, el a atentionat asupra faptului ca "de nivelul de participare al romanilor depinde credibilitatea pe care o vor avea reprezentantii Romaniei in Parlamentul European. Daca prezenta va fi slaba, reprezentantii nostri vor fi putin credibili, daca va fi consistenta, va fi apreciata ca fiind un mandat solid al europarlamentarilor".

UE a finantat si va finanta Romania cu miliarde de euro

Presedintele a reamintit faptul ca revenirea Romaniei in marea familie europeana a fost "unul dintre obiectivele si visele romanilor" si ca UE nu a fost pentru noi doar "o simpla organizatie".

"In cei 20 de ani de la Revolutie si pana acum UE a finantat cu miliarde de euro prin fondurile de preaderare procesul de pregatire a Romaniei", a precizat seful statului reamintind de fondurile primite de tara noastra pentru infrastructura, agricultura, mediu sau educatie.

"Toate acestea au semnificat un efort financiar facut de cetatenii UE pentru cetatenii romani", a mai precizat presedintele subliniind totodata ca "pana in 2013 din contributiile cetatenilor europeni vor mai intra 32 miliarde de euro, bani nerambursabili, destinati dezvoltarii Romaniei".

Presedintele a precizat ca toate acestea arata ca "cetatenii UE sunt solidari cu cetatenii romani", solidaritate care se materializeaza si prin fonduri care "provin din taxele percepute cetatenilor europeni si care sunt indreptate care Romania, si nu sume mici".

Campania a fost putin convingatoare, dar alegerile de duminica nu sunt masura simpatiei fata de partide

Pe de alta parte, Traian Basescu s-a referit si la calitatea slaba a acestei campanii pentru europarlamentare dar i-a indemnat pe romani sa mearga la vot indiferent de optiunea lor politica.

"Este clar ca alegerile au loc dupa o campanie care a fost destul de putin convingatoare iar analizele sociologice dau ca pronostic o prezenta slaba la votul de duminica", a spus presedintele, subliniind insa ca "prezenta la vot nu este doar o masura a simpatiei cetatenilor fata de partidele politice" si recunoscand ca "cea mai mare parte a romanilor nu sunt reprezentati de partidele aflate in competitie".

Europa masoara acum maturitatea popoarelor

"Alegerile europarlamentare nu sunt doar momentul in care cetatenii isi exprima atasamentul fata de un partid sau altul. Acum, Europa masoara maturitatea dar si atasamentul popoarelor ei fata de ideea de Uniune Europeana", a mai spus Traian Basescu subliniind ca "o data la cinci ani, responsabilitatea actului politic se muta de la partide catre fiecare cetatean".

"Fac apel la romani ca indiferent de simpatiile pe care le au sa participe pe 7 iunie la vot, indiferent unde se vor afla pe teritoriul Romaniei", a mai spus seful statului care a anuntat ca s-a cerut administratiilor locale ca in statiunile turistice sa existe un sistem de indicatoare care sa ii indrume pe votanti catre sectii.

"Inchei facand inca o data un apel catre cetateni sa participe la vot pe 7 iunie, pentru ca numai asa pot da semnalul ca natiunea romana este matura si atasata valorilor europene", a mai spus Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Cei mai mulți bani din PNRR ajung la companii de stat românești conduse falimentar”. Acuzațiile REPER
”Cei mai mulți bani din PNRR ajung la companii de stat românești conduse falimentar”. Acuzațiile REPER
Ultimul studiu elaborat de Parlamentul European care analizează sumele încasate de top 100 beneficiari din PNRR-urile fiecărui stat membru UE ne plasează pe ultimul loc din Europa în ceea ce...
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
#Traian Basescu europarlamentare, #Basescu apel vot, #prezenta alegeri europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2009