Ce implicatii are victoria popularilor in alegerile pentru Parlamentul European?

Luni, 08 Iunie 2009, ora 09:41
1106 citiri
Ce implicatii are victoria popularilor in alegerile pentru Parlamentul European?

Dreapta a obtinut o victorie detasata in alegerile pentru Parlamentul European, unde va controla 267 de locuri, relateaza Reuters, care prezinta implicatiile acestei victorii pe plan european si intern.

Impactul asupra parlamentului european

Faptul ca partidele traditionale isi mentin majoritatea in noul legislativ european ar trebui sa insemne ca nu va exista un impact dramatic asupra capacitatii acestuia de a-si desfasura functia de baza, aceea de a trasa legislatia europeana.

Insa decizia conservatorilor britanici si a partidului ceh ODS de a se retrage din Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, inseamna ca exista un grad de fragmentare si, implicit, unele riscuri.

Impactul formatiunilor mici ramane de vazut, insa eventuale victorii importante ale unor formatiuni de extrema-dreapta sau extrema-stanga ar fi ingreunat ajungerea la un consens in PE in domenii importante, precum reglementarea financiara.

Dupa ce a adoptat norme de plafonare a sumelor pe care o banca le poate oferi ca imprumut unei alte banci si a impus o serie de conditii pentru vanzarea titlurilor de valoare cu grad ridicat de risc, legislativul european va trebui sa se pronunte in lunile urmatoare asupra unor propuneri ale Comisiei Europene privind infiintarea unor organisme paneuropene pentru monitorizarea riscului sistemic si asupra unui proiect de directiva privind fondurile de hedging .

Impactul asupra guvernelor nationale

Multi alegatori au folosit aceste alegeri pentru a da un verdict privind eforturile guvernelor nationale de a combate criza economica, mai degraba decat privind politicile UE. Astfel, conservatorii cancelarului german Angela Merkel, UMP al presedintelui francez Nicolas Sarkozy si Partidului Poporului Libertatii al lui Berlusconi au castigat alegerile in tarile lor. Si Platforma Civica din Polonia a avut un rezultat bun.

Partidele de la guvernare au fost infrante sau se indreapta spre o infrangere in Grecia, Spania, Marea Britanie, Irlanda, Ungaria si Letonia, unde problemele economice sunt acute.

Socialistii au obtinut un rezultat relativ slab, in timp ce Verzii par sa fi progresat, in special in Franta, ceea ce ar putea plasa problemele ecologice mai sus pe agenda liderilor nationali.

Impactul asupra UE

Succesul centru-dreptei ar trebui sa il ajute pe Jose Manuel Barroso sa obtina un al doilea mandat la presedintia Comisiei Europene, executivul UE si un organism puternic de reglementare, pentru ca legislativul are ultimul cuvant in acest dosar. Succesul sau era deja probabil dinainte de alegeri.

Liderii europeni sunt fericiti ca au evitat cele mai de temut estimari privind efectele crizei economice asupra acestor alegeri. Pana in prezent nu exista niciun semn al unei orientari masive catre extrema-dreapta, desi aceste forte au inregistrat progrese in unele tari.

Participarea extrem de scazuta la vot (43%), demonstreaza insa ca Uniunea Europeana ramane distanta si neclara pentru multi europeni. Inca o data votul a fost acaparat de problemele nationale. Dezbatera privind subiecte importante la nivel european - eforturile Turciei si Balcanilor de a adera la UE, reforma bugetului european, eforturile de a formula politici comune in domenii precum energia sau schimbarea climatica - s-au aflat in plan secund.

Euroscepticii vor sublinia ca apatia opiniei publice fata de UE dovedeste ca Tratatul de la Lisabona trebuie blocat si isi vor intensifica eforturile de a-i convinge pe irlandezi sa il respinga. Pe de alta parte, sustinatorii textului care vizeaza imbunatatirea functionarii unei Europe extinse vor afirma ca absenteismul ridicat arata ca UE are nevoie exact de reformele propuse de Tratatul de la Lisabona, printre care infiintarea unei functii mai vizibile de presedinte al UE.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#rezultate alegeri europarlamentare, #mandate populari europeni, #impact rezultate europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2009