Corina Cretu la TV Ziare.com: Parlamentul European nu este o scoala

Joi, 04 Iunie 2009, ora 14:18
3042 citiri
Corina Cretu la TV Ziare.com: Parlamentul European nu este o scoala

Numarul 6 pe lista PSD pentru Parlamentul European, Corina Cretu, a raspuns intrebarilor cititorilor Ziare.com legate de importanta alegerilor de duminica pentru romani, de intentiile sale in calitate de reprezentant al Romaniei, dar si despre motivele pentru care ar trebui sa mergem la vot.

Iata emisiunea in format live text

Corina Cretu: Buna ziua, numele meu este Corina Cretu si ma bucur sa fiu azi aici si sper sa avem un dialog despre alegerile europarlamentare.

Am fost membra a comisiei de dezvoltare a Parlamentului European, dar si in comisia de munca. Am fost aleasa la Paris membra a comisiei Bancii Mondiale si sper sa continui proiectele pe care le-am inceput in ultimii doi ani.

Aceste alegeri reprezinta o sansa pentru Romania. Este pentru prima data cand avem oportunitatea sa alegem membri pentru un mandat intreg.

Conationalilor din Republica Moldova le este mult mai greu daca nu sunt in Uniunea Europeana. Ne-am plans timp de decenii ca nu luam parte la deciziile europene, dar acum avem sansa asta, sa nu o ratam.

Intrebare: De ce sa ma voteze lumea pe mine?

Corina Cretu: Cred ca am acumulat experienta, nu v-am dezamagit in ultimii ani, am fost in Italia cu colega mea Daciana Sarbu si am aparat drepturile cetatenilor romani. Nu notorietatea este cea mai importanta in Parlamentul European.

Intrebare: De ce sa alegem PSD?

Corina Cretu: Facem parte din grupul socialistilor europeni care are un plan anticriza si s-a batut ca Romania sa intre in Uniunea Europeana. Asta este avantajul PSD.

Popularii europeni incep sa ne perceapa ca o povara si colegii nostri din Romania ar trebui sa se lupte cu colegii lor europeni ca sa nu ne taie fondurile europene.

In schimb, ei cer conditii mai dure pentru tara noastra. Asa au facut si atunci cand noi ne-am luptat pentru romanii nostri cand au avut probleme in Italia. Cand a fost dezbaterea, ei au tacut in Parlamentul European ca sa nu ii supere pe cei din partidul lui Berlusconi.

Saptamana trecuta o colega din Portugalia a cerut mai mult concediu de maternitate, dar popularii europeni au respins-o. Popularii apara interesele angajatorilor.

Cinci tari din Uniunea Europeana au ridicat bariera tarilor pentru ca romanii sa se duca sa munceasca. Noi nu putem substitui Guvernul Romaniei si vom depune toate eforturile necesare de a ridica bariera pietii muncii si in restul tarilor. Cred ca trebuie intensificate eforturile si in Romania, iar medicii sa fie convinsi sa ramana in tara ca sunt multe probleme.

Sute de mii de romani sunt plecati in strainatate, dar sunt foarte multi copii care au ramas singuri si resimt lipsa caldurii umane, desi o duc bine. Am solicitat Uniunii Europene asistenta si psihologi pentru acesti copii care traiesc singuri.

Intrebare: De ce sa ma voteze pe mine si nu pe Elena Basescu?

Parlamentul European nu este o scoala. Romania nu isi permite luxul ca sa trimita pe cineva sa se scolarizeze in Parlamentul European. Eu nu am obiceiul sa atac o femeie, de aceea, am invitat-o miercuri pe Elena Basescu sa vina cu mine prin satele din Romania sa vedem problemele reale ale satului romanesc.

"Tinerii au mari probleme"

Orice copil din Romania trebuie sa aiba sansa sa ajunga profesor universitar la oras asa cum a ajuns si tatal meu. Tinerii au mari probleme si nu marijuana este problema lor. Poate, uneori, candidatii de la PD-L sau alte partide sunt bine intentionati, dar ei sunt de dreapta si trebuie sa inteleaga asta.

Am spus in Ardeal ca este trist ca membrii ai PE care sunt maghiari, dar traiesc in Romania, vin numai sa strice imaginea Romaniei in Europa. Nu separarea si segregarea sunt problemele cetatenilor romani. Ar fi o dovada de respect sa vorbeasca macar o data pe an in romaneste in Parlamentul European. Din pacate, insa, denigreaza tara in care traiesc si in numele cui sunt acolo.

Intrebare: De ce nu suntem o voce puternica in Parlamentul European?

Corina Cretu: Eu cred ca ne-am facut datoria si trebuie sa luam in considerare ca am avut un mandat scurt. Avem oameni buni si suntem respectati. Eu, de exemplu, am fost raportor la comisia de ajutor umanitar.

Voi sustine mereu ridicarea vizelor romanilor pentru SUA si am discutat despre asta si cand am fost la Praga si le-am cerut si altor colegi europeni sa ne sustina.

Intrebare: In ce limba vorbiti in Parlamentul European?

De obicei, vorbesc si in romana, insa interventiile sunt in engleza. Insa cel mai important cred ca sunt relatiile de prietenie. In ultimii ani, Romania a pierdut din cauza relatiilor nu prea stranse cu alte tari europene. Ti se da, dar nu ti se baga in traista, de aceea trebuie sa fim acolo ca sa putem sa obtinem usurarea conditiilor in care se acorda banii europeni.

Noi nu putem inlocui Guvernul Romaniei, insa trebuie sa ne facem treaba acolo unde suntem alesi.

Intrebare: De ce PSD?

Corina Cretu: PSD este partidul care a facut cel mai multe pentru Romania in ultimii 20 de ani. Romanii au trait cel mai bine in perioada in care PSD a fost la guvernare.

Indiferent daca le place sau nu ascultatorilor trebuie sa stie ca Romania a intrat in NATO si a incheiat negocierile pentru integrarea in Uniunea Europeana cu Ion Iliescu presedinte, Adrian Nastase premier si Mircea Geoana ministru de Externe. PSD are oameni inteligenti, competenti care pot vorbi in numele Romaniei.

Noi avem acest slogan: Alege bine, cu responsabilitate. Toti cei care se duc duminica la vot, tineri si batrani, sa zaboveasca putin si sa se uite la numele de pe liste. Sa se gandeasca daca cei pe care ii voteaza vor putea sa ii reprezinte.

Si nu doar ca o sa se umple presa straina de articole, ci pentru ca in urmatorii ani se vor lua decizii importante pentru Romania. Adoptarea monedei euro si altele. Ce stie Elena Basescu despre problemele din satele din Romania? Au avut-o pe Maria Petre care stia foarte bine ce se intampla, dar au aruncat-o ca pe o masea stricata.

Intrebare: Ce veti face daca veti ocupa putine locuri?

Corina Cretu: Nu cred ca PSD va ocupa putine locuri. Dincolo de orice patimi politici din tara, oamenii ar trebui sa ne voteze pe noi daca vor sa aiba parte de masuri care sa le foloseasca in viata de zi cu zi.

Noi suntem platiti cu salariul normal din Romania plus diurna. Sumele mari de bani de care se tot pomeneste sunt ca sa ne platim membrii cabinetului, bani pe care noi nu ii vedem.

Este trist ca pleaca medici si profesori si trebuie sa ii invatam sa isi apere drepturile in cazul in care aleg sa traiasca in tarile Uniunii Europene. Dar trebuie sa ii convingem pe medici si profesori sa ramana in Romania.

La Parlamentul European este o munca de zi cu zi, cinci zile pe saptamana, iar oamenii care sunt acolo trebuie sa fie capabili sa munceasca nu sa stea toata ziua la televiziunile nationale.

Pe aceasta cale vreau sa transmit presei sa nu ne abandoneze imediat dupa alegerile europarlamentare. Eu am avut aceasta frustrare in ultimii doi ani pentru ca nu am putut sa prezint lucrurile bune pe care le-am facut pentru romani in Parlamentul European. Dumneavostra nu stiti foarte multe despre ce am facut noi acolo, dar cred ca ne-am impus profesionalismul si ati vazut asta.

Majoritatea care suntem acum pe liste avem experienta si stim ce trebuie sa facem. Noi nu am venit aici in PSD pentru ca vin alegerile europene si vrem un loc caldut. Noi am dat dovada ca avem atasament fata de acest partid.

"Sper ca si tinerii care uneori ne injura sa inteleaga ca acolo se iau decizii pentru viitorul lor"

Si daca va plac mistocariile de la televizor din ultimul timp, trimiteti-ne pe noi in Europa si voi ramaneti aici.

Fac parte din Comisia de Dezvoltare a Parlamentului European si este important sa ne impunem pe scena nationala. Sunt primul roman care face parte din echipa retelei de conducere a Bancii Mondiale.

As vrea sa cred ca PSD va avea cat mai multe locuri in Parlamentul European, Romania merita un comisar european sa se bata pentru locurile lor si sa reprezinte un post mai important. Este rau ca Romania nu s-a batut pentru un post important, ar trebui sa ne batem pentru un post de comisar pentru extindere si nu un post pentru lingvistica care a fost inventat special pentru noi.

Intrebare: Vi se pare ca Europa ajunge la oameni?

Corina Cretu: Nu. Mi se pare ca gresim cu totii, dar sper ca vom reusi ca in urmatorii ani sa aducem Europa in Romania.

Va multumesc foarte mult si va doresc succes in tot ceea ce faceti.

Despre Corina Cretu

Corina Cretu este unul dintre cei mai activi membri ai PSD in Parlamentul European. Intre anii 1992-1996 si 2000 - 2004 a fost consilier prezidential, si purtator de cuvant al Presedintelui Romaniei, Ion Iliescu.

Din 27 iunie 2005 pana la 1 ianuarie 2007, data la care a devenit europarlamentar, a fost membru in delegatia de observatori ai Romaniei la Parlamentul European.

Ca europarlamentar, Corina Cretu este membra in urmatoarele comisii si delagatii: Comisia pentru Dezvoltare, Comisia pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale, Delegatia parlamentara pentru relatiile cu Statele Unite si Delegatia parlamentara pentru relatiile cu Republica Moldova.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#Corina Cretu Ziare com, #emisiune Ziare com, #Corina Cretu europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2009