Europarlamentare 2009: 18 milioane de alegatori, asteptati duminica la vot

Duminica, 07 Iunie 2009, ora 07:16
2129 citiri
Europarlamentare 2009: 18 milioane de alegatori, asteptati duminica la vot
Foto: Arhiva

Aproximativ 18 milioane de alegatori sunt asteptati, duminica, la urne pentru a-i desemna pe cei 33 de reprezentanti ai Romaniei in Parlamentul European.

Au fost organizate 18.317 sectii de votare - 18.127 in tara si 190 in strainatate. In Bucuresti vor fi 1.222 de sectii de votare. Urnele se vor deschide pe 7 iunie la ora 7,00 si se vor inchide la ora 21,00.

Potrivit datelor furnizate Biroului Electoral Central de Institutul National de Statistica, 18.237.627 de romani cu drept de vot ar trebui sa isi exprime optiunea electorala.

Cei mai multi alegatori sunt asteptati la urne in Capitala, unde sunt arondati aproximativ 1.800.000 de cetateni cu drept de vot, si in judetele Prahova, Iasi, Constanta si Timis, fiecare cu peste 600.000 de alegatori. Cei mai putini cetateni cu drept de vot sunt in Covasna - aproximativ 190.000 de alegatori.

Pentru romanii din diaspora au fost amenajate 190 de sectii de votare. Conform legislatiei pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cetatenii romani vor putea vota si in situatia in care se afla temporar in strainatate, spre deosebire de scrutinul precedent, cand au avut drept de vot doar persoanele care aveau domiciliul sau resedinta in tara in care se aflau in momentul votului.

Alegatorii care in ziua scrutinului pentru Parlamentul European nu se afla in comuna, orasul sau municipiul unde isi au domiciliul isi pot exercita dreptul de vot la orice sectie de votare. Ei vor fi inscrisi de presedintele biroului electoral al sectiei de votare in listele electorale suplimentare.

Electorii vor pune stampila pe buletinul de vot in dreptul listei partidului cu care opteaza. Pentru ca votul sa fie valid, alegatorul va trebui sa puna stampila pe lista propusa de partidul preferat in interiorul chenarului care incadreaza candidatii respectivului partid.

Romanii vor putea vota cu actul de identitate emis de statul roman, respectiv carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletinul de identitate, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, iar in cazul elevilor din institutiile militare carnetul de serviciu militar.

Pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de catre cetatenii romani aflati in strainatate sau de cetatenii romani domiciliati in strainatate.

Au dreptul sa voteze cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv. Nu pot vota debilii si alienatii mintal pusi sub interdictie si persoanele care in ziua alegerilor sunt condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale.

Negocieri secrete la cel mai înalt nivel în UE. Cine ar vrea schimbarea Ursulei von der Leyen de la șefia C.E.
Negocieri secrete la cel mai înalt nivel în UE. Cine ar vrea schimbarea Ursulei von der Leyen de la șefia C.E.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, negociază în secret cu alți lideri ai UE pentru schimbarea Ursulei von der Leyen de la șefia Comisiei Europene. Liderul de la Paris, care a criticat în...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#alegeri europarlamentare 2009, #alegeri europarlamentare, #europarlamentare 2009 , #alegeri europarlamentare 2009
Comentarii
Poza AIUREA AIUREA
AIUREA AIUREA
rank 5
FITI VIGILENTI ! FITI INTELIGENTI ! NU VOTATI CU HOTII SI MINCINOSII DIN PD-L SI PSD !