Europarlamentare 2009 Au votat primii romani din diaspora

Duminica, 07 Iunie 2009, ora 08:44
1759 citiri
Europarlamentare 2009 Au votat primii romani din diaspora

Canberra, Melbourne si Sydney au fost primele unde a inceput scrutinul in strainatate pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European, la ora 00.00, ora Romaniei.

Primul cetatean roman care a votat pentru Parlamentul European este un sculptor care si-a exprimat optiunea la o sectie de vot de la Canberra, Australia, la ora 2.00, ora Romaniei, informeaza Ministerul de Externe.

Este vorba despre Padurean Sorin Gica, in varsta de 43 de ani, care a votat la doua ore de la deschiderea primelor urne, la sectia de vot nr. 9 de la Canberra.

Urmatoarele sectii de vot s-au deschis la ora 01.00, ora Romaniei la Tokyo, Seul si Phenian, iar la ora 2.00, ora Romaniei s-au deschis cele de la Manila, Singapore, Kuala Lumpur, Beijing, Hong Kong si Shanghai.

La Hong Kong, primul alegator a sosit chiar cu putin timp inainte de inceperea scrutinului si a asteptat deschiderea sectiei de votare pentru a-si exercita acest drept.

La Singapore, primul cetatean roman s-a prezentat la vot dupa cinci minute de la deschiderea sectiei de votare, la ora 7.05, ora locala.

31 de ore de vot pentru romanii din diaspora

Pentru romanii din strainatate, scrutinul se desfasoara pe parcursul a 31 de ore, incepand de sambata noapte la ora 00.00 pana luni dimineata la ora 7.00, cand se inchid ultimele sectii de vot, pe coasta de Vest a Americii, la Los Angeles, Las Vegas si Portland.

Odata cu deschiderea urnelor in Romania, a inceput votul si pentru romanii care se afla in alte 17 tari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa. La o ora dupa inceperea scrutinului in Romania, sunt asteptati la vot si romanii din majoritatea statelor UE, cu precadere cei din Italia si Spania, tari unde se afla concentrate cele mai mari comunitati de romani din Europa de Vest.

Cei mai "harnici", romanii din Spania

Statisticile de la ultimele scrutine arata o prezenta destul de scazuta la vot a romanilor din strainatate al caror numar este estimat, potrivit anumitor surse, la circa trei milioane de persoane.

La alegerile generale din 2004 s-au prezentat la urne aproape 39.000 de romani de pe tot globul, in 142 de sectii de vot. Pentru referendumul vizand demiterea presedintelui, din mai 2007, au votat peste 75.000 de romani din strainatate, pentru europarlamentarele din noiembrie 2007 au votat numai 21.000 de romani, iar la cele mai recente alegeri legislative (30 noiembrie 2008) au votat 24.000 de romani.

Majoritatea voturilor din diaspora in 2008 s-au inregistrat in Spania, unde au votat 6.200 de romani, in Italia, unde 3.800 de romani si-au exprimat optiunea, in SUA, unde s-au inregistrat 2.500 de voturi, si in Republica Moldova, unde au votat 2.300 de romani.

Ministerul de Externe, care a inceput pregatirile pentru europarlamentare cu doua luni inainte, a distribuit 400.000 de buletine de vot si a organizat in strainatate 190 de sectii, cu noua mai multe decat la europarlamentarele din 2007,dar cu 31 mai putine decat la alegerile parlamentare din 2008. Ministerul a distribuit si 200.000 de timbre autocolante, 1.000 de stampile 'votat', 190 de stampile de control, plus modelele de procese verbale de constatare a rezultatelor, model de liste electorale si materiale promotionale.

Dintre cele 190 de sectii de vot organizate, cele mai multe sunt in Europa, dar ca numar de birouri de vot in acelasi stat se detaseaza SUA, unde vor exista 19 sectii de vot, in timp ce in Italia sunt organizate 16 si in Spania - noua.

La alegerile europarlamentare de duminica pot vota toti romanii din strainatate, inclusiv turistii, pe baza pasaportului sau a buletinului, iar cei care au resedinta sau domiciliul in alte state pot vota pentru candidatii statului respectiv, pierzand astfel dreptul de a alege candidati romani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri europarlamentare 2009, #europarlamentare 2009, #vot diaspora 2009 , #alegeri europarlamentare 2009