Europarlamentare marcate de cresterea extremismului si absenteism

Sambata, 06 Iunie 2009, ora 15:24
1252 citiri
Europarlamentare marcate de cresterea extremismului si absenteism
Foto: Reuters

Ascensiunea partidelor extremiste si antieuropene, pe langa absenteismul record, ar putea fi unul dintre elementele ce vor marca alegerile pentru Parlamentul de la Strasbourg, care se incheie duminica intr-un context de criza economica acuta, comenteaza AFP.

Sambata, maratonul scrutinului care s-a intins de-a lungul a patru zile a continuat. Dupa Marea Britanie si Olanda, care au deschis scrutinul joi, urmate vineri de Irlanda si Cehia, sambata au inceput sa mearga la urne cetatenii din Slovaca, Letona, Malta si Cipru.

In toate celelalte tari membre, alegerile europene au loc duminica, iar primele rezultate globale, care vor arata culoarea politica a viitorului Parlament European, vor fi publicate duminica seara incepand cu ora 23.00, ora Romaniei.

Insa rezultatele anuntate inca de vineri in Olanda au inceput deja sa defineasca decorul acestui scrutin in care 388 de milioane de cetateni sunt chemati sa isi aleaga cei 736 de reprezentanti in Parlamentul European.

Partidul de extrema-dreapta PVV al deputatului Geert Wilders a obtinut 17% din voturi, devenind a doua forta politica a tarii. "Aceasta confirma temerile" privitoare la o ascensiune a extremistilor, a apreciat Antonio Missiroli, analist la European Policy Centre de la Bruxelles.

Desi nu in toate tarile membre se va produce o ascensiune similara a extremistilor, numerosi analisti sunt de parere ca rezultatele din Olanda prefigureaza scoruri bune pentru partidele contestatare, populiste si antieuropene din Austria, Marea Britanie, Bulgaria, Slovacia si alte tari membre.

Frica de imigratie si dezinteresul fata de Europa

Aceste miscari profita de pe urma dificultatilor guvernelor de a face fata crizei si de pe urma fricii de imigratie, ajutate si de dezinteresul unui mare numar de alegatori fata de Europa.

In Marea Britanie, unde premierul laburist Gordon Brown a recunoscut deja infrangerea partidului sau atat la locale cat si la europene, fara a mai astepta rezultatele oficiale ale celor din urma, antieuropenii isi freaca deja mainile cu satisfactie.

Partidul de extrema-dreapta BNP viseaza la primul sau reprezentant la Strasbourg. Iar Partidul pentru Independenta Marii Britanii (UKIP), care pledeaza pentru retragerea tarii din UE, ar putea depasi laburistii, cu aproape 20% din voturi, potrivit unui sondaj recent.

Aceste evolutii sunt favorizate si de absenteismul puternic ce se prefigureaza. In Olanda, participarea a fost de doar 36,5%, fata de 39,2% in 2004, potrivit unor rezultate provizorii. In Slovacia, sondajele preconizeaza o participare de numai 14%. La nivel european, media participarii ar putea fi mai mica decat recordul negativ din 2004 - 45,4%.

Partidele conservatoare moderate, favorite in PE

In acest context de dezinteres, partidele conservatoare moderate sunt considerate favorite pentru a ramane principala forta din Parlamentul European, la capatul scrutinului ce se incheie duminica. Aceasta ar consolida suprematia dreptei in Europa, unde domina deja majoritatea guvernelor.

"Polul de centru-stanga nu va reusi sa profite de pe urma actualei crize a capitalismului. In tarile cele mai importante, fie este la putere si foarte nepopular (Marea Britanie, Germania, Spania), fie in opozitie si in plina criza (Franta, Italia, Polonia)", rezuma Hugo Brady, cercetator la Centre for European Reform de la Londra.

In Parlamentul European, polul de centru-dreapta reunit in sanul grupului PPE (Partidul Popular European), care va ramane prima forta, va trebui totusi sa faca fata retragerii anuntate a conservatorilor britanici si cehi, care intentioneaza sa adopte pozitii mai eurosceptice. Si, poate, ascensiunea nationalistilor si antieuropenilor radicali, care va fragmenta si mai multe Parlamentul European, va complica jocul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#alegeri europarlamentare 2009, #alegeri europarlamentare, #europarlamentare 2009 , #alegeri europarlamentare 2009
Comentarii
Poza AIUREA AIUREA
AIUREA AIUREA
rank 5
FITI VIGILENTI ! FITI INTELIGENTI ! NU VOTATI CU HOTII SI MINCINOSII DIN PD-L SI PSD !
Poza tieues
tieues
rank 5
In anumite ocazii vad zombi.Si din respect pt viata umana nu votez mo.rtaciuni comuniste,psi.hotici nationalisti sau indivizi cu masa cerebrala extirpata gen Becali si EBa