Vom avea vot obligatoriu?

Vineri, 05 Iunie 2009, ora 10:11
2584 citiri
Vom avea vot obligatoriu?

Deputatul PNL, Adriana Saftoiu, crede ca votul obligatoriu a devenit o necesitate in Romania si anunta ca va initia un proiect de lege in acest sens.

De partea cealalta a baricadei, liderii partidelor politice spun ca nu este momentul potrivit, Mircea Geoana argumentand ca "romanii nu raspund la constrangeri, ci, mai degraba, la convingeri", scrie Gandul.

Motivul pentru care Saftoiu doreste introducerea votului obligatoriu este ca, vazand pe propria piele "cum se face campanie, ce fel de oameni sunt mobilizati, cine se duce la vot si ce se-ntampla in urma votului", si-a dat seama ca "intr-o democratie trebuie sa existe si niste reguli". Iar regulile trebuie create. "La ora actuala, 32 de tari au vot obligatoriu", a declarat Saftoiu.

Adriana Saftoiu atrage atentia ca, in general, cei care se prezinta la scrutin apartin unei comunitati sarace, usor de manipulat.

"La noi, votul e usor de cumparat, iar politicienii se declara, cel mai adesea, impotriva introducerii votului obligatoriu. Pentru ei este extrem de comod ceea ce se-ntampla. Fiecare isi mobilizeaza propriul electorat, iar eu, pentru a scoate nehotaratul din casa, trebuie sa-i prezint un proiect pe care sa-l dezbatem, si nu pungi cu faina si cu zahar".

Crin Antonescu: "Nu cred ca e cazul"

In schimb, seful pe linie de partid al Adrianei Saftoiu, Crin Antonescu, spune ca este vorba despre o "pozitie strict personala a doamnei Saftoiu" si ca in PNL nu s-a discutat "nicio secunda acest subiect".

"Deficientele, carentele de fond, de continut, ale democratiei romanesti nu vor putea fi anulate printr-o astfel de initiativa, chiar daca o vom adopta. Ne vom confrunta atunci cu alte forme de falsificare, pe fond, a vointei populare", a spus Antonescu.

La randul sau, liderul PSD, Mircea Geoana, este de aceeasi parere cu omologul sau liberal, sustinand ca nu este cazul acum pentru o atare dezbatere.

"Din cate stiu eu, doar in doua-trei tari europene, votul e obligatoriu: Belgia si parca Grecia. Eu spun ca ar fi bine sa incercam, mai degraba, sa recastigam increderea oamenilor in alegeri si in politica, in general. Nu cred ca prin constrangere ii vom face pe romani sa fie mai implicati, din punct de vedere civic".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Saftoiu vot obligatoriu, #lege obligativitate vot, #introducere vot obligatoriu , #alegeri europarlamentare 2009