Alegeri europarlamentare 2014: Buletine inspirate din Kosovo

Duminica, 25 Mai 2014, ora 12:22
1657 citiri
Alegeri europarlamentare 2014: Buletine inspirate din Kosovo

Buletinele de vot folosite la alegerile europarlamentare din Bulgaria sunt inspirate din Kosovo.

Fiecare dintre ele contine lista partidelor si candidatilor independenti, plus numere de la 1 la 17. Astfel alegatorii pot sa voteze nu numai cu formatiunea preferata, dar si pentru care dintre candidatii de pe lista de partid sa mearga la Strasbourg si Bruxelles.

Acest tip de buletin a fost folosit pentru prima data la alegerile legislative din Kosovo, dar a fost preluat de Bulgaria pentru ca permite pe de o parte combinatia intre vot proportional si majoritar, iar pe de alta, nu este nevoie ca pe buletin sa fie prezente numele tuturor candidatilor, ci numai denumirile partidelor si cei care candideaza independent.

Alegeri europarlamentare 2014: Cand si cum voteaza celelalte tari din Uniunea Europeana

Indiferent de ordinea din lista, candidatul care a primit cele mai multe voturi din toate voturile exprimate pentru partidul respectiv se va clasa pe primul loc. Singura conditie este ca voturile primite de unul dintre candidati sa depaseasca pragul de 5%, in caz contrar se aplica ordinea stabilita preliminar.

Astfel, chiar daca un candidat se afla pe ultimul loc in lista, el poate sa-l intreaca pe cel din capul listei in cazul in care strange mai multe voturi decat acesta, dar nu mai putin de 5%.

Garantie impotriva fraudelor

Alta noutate introdusa in Bulgaria pentru prima data la aceste alegeri este faptul ca buletinele de vot sunt numarotate. Seria si numarul buletinelor au fost introduse ca o garantie suplimentara impotriva fraudelor dupa ce in preziua alegerilor parlamentare din anul 2013, la o tipografie langa Sofia, au fost depistate sute de mii de buletine de vot suplimentare fata de cele tiparite oficial.

Atunci, Opozitia a acuzat Guvernul ca a avut de gand sa le introduca fraudulos in urme ca sa manipuleze rezultatele.

Potrivit datelor oficiale ale Comisiei Electorale Centrale de la Sofia, ziua de vot a inceput linistit. Cele peste 11.500 sectii de votare pe teritoriul tarii s-au deschis la ora 06.00 si vor inchide la ora 19.00, iar, daca sunt votanti care asteapta la rand, pot ramane deschise si pana la ora 20.00.

De ce sa mergem la vot? Cristi Ghinea: Pentru ca avem incredere in Europa

Bulgarii aflati in afara tarii pot vota in 167 de sectii din 35 state, inclusiv Romania. Cu un numar de putin peste 6,5 milioane de alegatori, Bulgaria va avea 17 reprezentanti in viitorul Parlament European. Pentru aceste 17 locuri concureaza 15 partide, 6 aliante si trei candidati independenti.

Alegerile europarlamentare sunt privite in Bulgaria drept un test pentru stabilitatea guvernului de centru-dreapta. Opozitia de dreapta si-a declarat ambitia sa ceara convocarea de alegeri legislative anticipate in cazul in care ar castiga europarlamentarele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri europarlamentare Bulgaria, #Bulgaria buletine vot Kosovo, #Bulgaria alegeri Parlament European , #alegeri europarlamentare 2014