Alegeri europarlamentare 2014: Catalin Ivan, purtatorul de cuvant al PSD, vrea din nou in PE

Luni, 28 Aprilie 2014, ora 08:57
3333 citiri
Alegeri europarlamentare 2014: Catalin Ivan, purtatorul de cuvant al PSD, vrea din nou in PE
Foto: PSD.ro

Catalin Ivan ocupa pozitia 3 pe lista PSD pentru alegerile europarlamentare. El candideaza pentru un al doilea mandat in Parlamentul European.

In varsta de 35 de ani, Ivan este casatorit si are 3 fiice de aproape doi ani, triplete. El este, totodata, purtator de cuvant al PSD din decembrie 2012.

Pe repede inainte in politica

In 2003 s-a inscris in PSD, ajungand consilier judetean in Iasi si presedinte al Comisiei de Dezvoltare si Relatii Externe a Consiliului Judetean Iasi.

In 2006 a devenit presedintele Tineretului Social Democrat Iasi si vicepresedinte la nivel national al organizatiei.

In 2008 a candidat la alegerile parlamentare, insa nu a reusit sa ajunga deputat. In schimb, filiala din Iasi l-a propus pe un loc eligibil la alegerile europarlamentare din 2009.

Contestat de proprii colegi - "Cu atitudinea domnului Ivan voi convinge eu neamul meu sa voteze PSD?"

In martie 2013 a fost ales presedintele PSD Sector 1. Nu a durat insa mult pana cand colegii de filiala au inceput sa ceara inlocuirea sa, sustinand ca nu se implica deloc in activitatea politica locala.

Ba chiar s-a ajuns ca, in urma unei sedinte tensionate in care era contestata sefia lui Ivan, chiar Ion Iliescu sa intervina, trimitand-o drept mediator la fata locului pe Ecaterina Andronescu.

Scandal la PSD Sector 1 din cauza lui Catalin Ivan: "Voi convinge eu neamul meu sa voteze Ponta!?" (Video)

Nemultumitii spuneau ca nu vor putea convinge oamenii sa voteze PSD si pe Victor Ponta la prezidentiale in aceste conditii, asa ca au propus Biroului Permanent al PSD retragerea sprijinului politic "pentru inactivitate" in cazul lui Catalin Ivan.

"Stii ce zic? Du-te, ma, cu PSD-ul tau de aici. Ce a facut? Si atunci eu trebuie sa conving. Cum sa convig? Cu atitudinea domnului Ivan fata de mine? Credeti ca voi convinge eu neamul meu sa voteze PSD si pe domnul Ponta la presedintie? Credeti dvs. chestia asta? Eu nu o cred doamna Andronescu", a declarat un participant la sedinta PSD.

"Si pentru ce in alegeri sa incerc eu sa conving pe mamaie de la tara, pe tataie din nu stiu care judet, ca avem un cerc de relatii, nu suntem numai la nivelul sectorului 1, poate suntem la nivelul catorva judete? Prin neamurile noastre, rudele noastre. Incerc sa-i conving pe ai mei din neam ca trebuie sa votam cu PSD-ul", a spus un altul.

Reactia lui Ivan a fost una concisa: contestatarii vor functii, el nu le va da pentru ca nu se ocupa cu acest lucru in partid. De atunci, nu a mai rabufnit niciun social-democrat din filiala lui Ivan.

Activitatea in PE, in cifre

Eurodeputatul are 292 de activitati in Parlamentul European, potrivit MEPranking.eu, in actuala legislatura, situandu-se aproximativ la jumatatea clasamentului tuturor europarlamentarilor.

A avut 156 de luari de cuvant in plen si 51 de intrebari parlamentare.

Ivan are trei rapoarte in calitate de raportor, unul din martie 2011, referitor la protejarea intereselor financiare impotriva fraudelor, si alte doua din 2014 - unul pe probleme de buget la nivelul Uniunii Europene si al doila referitor la noile tehnologii si resurse pentru educatie.

De asemenea, are si 6 rapoarte in calitate de raportor alternativ.

In ce priveste prezenta in Parlamentul European, Ivan a fost prezent la doar 70% dintre sedinte.

Razboi cu Macovei in PE si atac la un comisar european considerat "agentul lui Basescu"

O rafuiala romaneasca in toata regula a avut loc de-a lungul ultimilor 5 ani in Parlamentul European intre Catalin Ivan si eurodeputatul PDL Monica Macovei.

Rafuiala a ajuns insa la gradul de razboi in vara lui 2012, in jurul referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu. Monica Macovei anunta oriunde se afla ca in Romania are loc o lovitura de stat, ca statul de drept este calcat in picioare si ca puterea USL vrea sa isi subjuge toate institutiile si sa submineze justitia, periclitand sansele romaniei la Schengen.

In replica, Catalin Ivan a anuntat ca Macovei va fi chemata sa dea socoteala pentru dezinformarile ei in fata unei comisii de etica in Parlamentul European. Fostul ministru al Justitiei a primit insa, in scurt timp, o scrisoare de la un coleg din PE, Gerald Hafner, care o linistea ca nu exista nicio acuzatie sau plangere la adresa ei.

"Prin urmare, afirmatia ca acest comitet ar 'analiza' sau 'investiga' cazul dumneavoastra este total neadevarata", i-a scris atunci Hafner Monicai Macovei, eurodeputatul PDL dandu-l in judecata pe Ivan.

Dar asta nu l-a descurajat pe Ivan, el lansand in septembrie 2012 un atac si asupra comisarului european pentru Justitie, Viviane Reding, chiar in timpul unor dezbateri in plenul Parlamentului European.

"Doamna comisar Reding, ma bucur ca sunteti aici, pentru ca aceasta este institutia care reprezinta direct cetatenii europeni. Aici trebuie sa spuneti de ce votul a 8,4 milioane de cetateni nu a contat deloc pentru dumneavoastra, de ce o regula care nu este valabila nicaieri in Uniunea Europeana a fost impusa Romaniei - si ma refer aici la cvorum.

Cum a ajuns sa fie puci parlamentar actiunea a 7 grupuri parlamentare? Am tot respectul pentru dumneavoastra, dar imi pare rau sa va spun ca in aceasta vara ati actionat ca un agent electoral al lui Traian Basescu.

Prin declaratiile dumneavoastra ati prejudiciat foarte mult Romania. Poate ne explicati cum un referendum - deciziile CCR au aratat ca acesta a fost corect - a devenit 'lovitura de stat'. Ati creat un precedent foarte periculos in Uniunea Europeana: ati reusit sa impuneti un presedinte impotriva vointei populare", a sustinut Catalin Ivan la Strasbourg.

Alegerile europarlamentare au loc pe 25 mai, iar Romania va trimite in Parlamentul European 32 de eurodeputati, cu unul mai putin decat in actuala legislatura, dupa aderarea Croatiei la Uniunea Europeana, in iulie 2013.

A.S.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Catalin Ivan candidat alegeri europarlamentare, #Ivan PSD europarlamentare 2014, #Catalin Ivan declaratii Monica Macovei , #alegeri europarlamentare 2014
Comentarii