Alegeri europarlamentare 2014: Cei cinci candidati pentru presedintia CE

Duminica, 25 Mai 2014, ora 07:42
3166 citiri
Alegeri europarlamentare 2014: Cei cinci candidati pentru presedintia CE

Dupa terminarea alegerilor europarlamentare vor fi alesi cei patru lideri principali ai institutiilor europene, incepand cu presedintele Comisiei.

Principalele partide europene au trimis in cursa pentru presedintia Comisiei Europene politicieni cu experienta pe scena politica din Europa.

Conservatorul Jean-Claude Juncker si socialistul Martin Schulz sunt favoriti. Liberalul Guy Verhofstadt apare ca un candidat de compromis si o personalitate influenta.

Ei sunt de acord cu privire la necesitatea de a intoarce pagina celor zece de ani de Comisie Barroso, acuzata de lipsa de ambitie si slabiciune in fata statelor, dar si pentru toate problemele din Europa, incepand cu austeritatea. In consecinta, toti pledeaza pentru un Executiv european mai social, mai activ si mai politic.

Jean-Claude Juncker, veteranul

Premier al Luxemburgului timp de aproape 19 ani, Jean-Claude Juncker este, la 59 de ani, detinator al recordului de longevitate la conducerea unui guvern din Uniunea Europeana. El este, de asemenea, una dintre cele mai vechi figuri ale constructiei europene, care a venit la putere inca de pe vremea lui Francois Mitterand si Helmut Kohl, relateaza AFP.

Europenii, chemati la urne pentru a alege cei 751 de europarlamentari

Acest veteran al politicii a imbinat idealismul sau european cu un pragmatism solid: in calitate de premier al Luxemburgului a sustinut mentinerea secretului bancar in mica sa tara, in timp ce, in perioada in care s-a aflat la conducerea Eurogrup, a conceput si pus in aplicare politicile de austeritate pentru tarile aflate in criza.

Desi in campanie apara politica de austeritate, Juncker pledeaza, de asemenea, pentru o Europa mai sociala. Stapanind la perfectie germana, franceza si engleza, el a ratat postul de presedinte al Consiliului European in 2009. Numele sau este luat in calcul pentru acest post si in acest an.

Martin Schulz, de la Parlament la Comisie

Social-democratul german Martin Schulz, in varsta de 58 de ani, este o persoana hotarata. Cald, dar si autoritar, Schulz, fost librar poliglot, si-a construit minutios un parcurs care l-ar putea duce spre varful institutiilor europene, fara sa fi fost vreodata ministru in guvernul de la Berlin.

Alegerile pentru Parlamentul European, amenintate de valul eurosceptic

El a aderat la Partidul Social-Democrat german (SPD) la varsta de 19 ani, iar la 31 de ani a fost ales primar in Wurselen (Renania de Nord - Westfalia). In 1994, Martin Schulz a intrat in Parlamentul European, unde a devenit, zece ani mai tarziu, presedintele grupului socialist.

In 2012, in baza acordului dintre conservatori si social-democrati, Martin Schulz a obtinut presedintia Parlamentului European, functie din care si-a facut o rampa de lansare pentru Comisia Europeana.

Notorietatea acestui om robust, cu ochi limpezi, cu o barba impecabil taiata, se datoreaza in mare parte lui Silvio Berlusconi, care, in 2003, l-a numit public "kapo" (supraveghetor in lagarele naziste), starnind un val de proteste.

Guy Verhofstadt, luptatorul

Prins intre conservatori si socialisti, liberalul Guy Verhofstadt este considerat un candidat de compromis si un campion al integrarii europene.

Fostul premier belgian a intrat in politica de foarte tanar, dar si-a construit in ritm accelerat o cariera bazata pe capacitatea sa de a forma coalitii. Extrem de liberal in anii '80, pana la punctul de a fi numit "baby Thatcher", Guy Verhofstadt, cu o vesnica mina de adolescent, a devenit ulterior mai centrist.

Victima, in 2004, a unui veto britanic pentru presedintia Comisiei Europene, Verhofstadt a fost ales in Parlamentul European si a preluat presedintia grupului liberal. El a folosit aceasta tribuna pentru a-si promova viziunea federalista, impreuna cu prietenul sau "ecologist" Daniel Cohn-Bendit. Pe fondul cresterii euroscepticimsului, si-a moderat insa discursul.

Alexis Tsipras, candidatul care respinge austeritatea

Implicat in politica inca din vremea liceului, la "Tinerii Comunisti", grecul Alexis Tsipras a devenit, la varsta de 40 de ani, lider al stangii radicale europene. Opozitia vehementa fata de austeritatea impusa tarii sale si fata de influenta cancelarului german Angela Merkel asupra UE i-a permis sa aduca partidul Syriza in prim planul scenei politice de la Atena. In urma acestei ascensiuni, a fost nevoit sa-si schimbe pozitiile, in special prin reafirmarea angajamentului european al formatiunii in fata fortelor anti-europene.

Lipsit de orice experienta in institutiile europene si dezavantajat de faptul ca nu vorbeste limba engleza, Tsipras compenseaza prin charisma, castigandu-si legitimitatea europeana prin construirea de legaturi cu Frontul de stanga francez si Die Linke din Germania. El pledeaza pentru un "nou acord european", pentru relansarea cresterii economice.

Ska Keller, cel mai tanar candidat

Cea mai tanara si singura femeie in cursa pentru presedintia Comisiei Europene, ecologista germana Ska Keller, este, la 32 de ani, cea mai importanta figura a Verzilor europeni, alaturi de colegul sau francez de pe liste, Jose Bove.

Stralucitoare - vorbeste sase limbi, inclusiv turca si finlandeza -, combativa (l-a interpelat recent pe Jean-Claude Juncker in legatura cu eurofobia unei parti a dreptei europene), Ska Keller a facut campanie pentru o relansare prin ecologie si educatie, dar si pentru o Europa mai deschisa. In fata adversarilor sai obisnuiti cu "masinaria" UE, aceasta bruneta gratioasa pune in evidenta experienta castigata la Parlamentul European, unde se afla din 2009, fara a putea insa evita intotdeauna capcana idealismului.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#alegeri europarlamentare 2014, #candidati presedintie Comisia Europeana , #alegeri europarlamentare 2014