Alegeri europarlamentare 2014: Optimistii au mers la vot, scepticii au stat acasa - Sondaj IRES

Marti, 27 Mai 2014, ora 19:08
3027 citiri
Alegeri europarlamentare 2014: Optimistii au mers la vot, scepticii au stat acasa - Sondaj IRES

Persoanele care au mers la vot sau care au afirmat ca sigur vor vota la alegerile europarlamentare de duminica sunt considerabil mai optimiste si mai multumite fata de directia in care merge Romania si de felul in care traiesc.

Potrivit unui sondaj realizat de IRES, 37 la suta dintre cei care au spus ca au votat sau ca urmeaza sa voteze la europarlamentare, duminica, considera ca lucrurile in Romania merg intr-o directie buna.

Spre comparatie, doar 16 la suta dintre cei care au spus ca nu au votat sau ca nu vor vota la europarlamentare considera acest lucru.

De asemenea, 36 la suta dintre votantii care au raspuns sondajului s-au declarat "destul de multumiti" de felul in care traiesc, spre deosebire de 27 la suta, in randul non-votantilor.

Alegeri europarlamentare - Rezultate aproape finale, dupa numararea a 99,99% din voturi

In ce priveste interesul fata de politica, 39 la suta dintre votantii care au participat la studiu s-au declarat "destul de interesati" sau "foarte interesati", in timp ce in randul non-votanilor ponderea a fost de doar 15 la suta. Cu toate acestea, 8,5 la suta dintre non-votanti s-au declarat interesati de alegerile europarlamentare de duminica. In randul votantilor, procentul a fost unul destul de mic - 55 la suta.

15 la suta dintre respondentii votanti au afirmat ca au fost determinati de campania electorala pentru a merge la vot si doar 5 la suta dintre ei au afirmat ca nu au urmarit campania. De asemenea, 14 la suta dintre acestia au sustinut ca si-au modificat optiunea de vot ca urmare a informatiilor primite in campania electorala.

Votantii considera ca apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana este un lucru bun sau foarte bun in proportie de 82 la suta, in timp ce in randul non-votantilor proportia este de 67 la suta.

Romania a votat: Avem una dintre cele mai mici prezente din UE

In randul votantilor, ponderea sexelor este egala, in timp ce mediul de rezidenta este preponderent urban (52 la suta), fata de rural (48 la suta). In randul non-votanilor, este mai mare diferenta intre cei din mediul urban, fata de cei din mediul rural (56-44 la suta). In ce priveste studiile, insa, nu exista diferente semnificative intre votanti si non-votanti.

Grupa de varsta care a fost cel mai bine reprezentata la vot a fost cea cuprinsa intre 51 si 65 de ani (33 la suta), urmata de cea 36-50 de ani (32 la suta), in timp ce in randul non-votantilor grupa 36-50 de ani (38 la suta) s-a distantat clar de celelalte, urmatoarea fiind cea 18-35 de ani (29 la suta).

In schimb, in randul electoratului de peste 66 de ani, acesta reprezinta 19 la suta din totalul votantilor, fata de 13 la suta din totalul non-votantilor.

Nu in ultimul rand, intrebati care ar fi motivul pentru care nu vor vota la alegerile europarlamentare de duminica, cei intervievati au spus ca nu au incredere in niciun candidat sau partid politic (25 la suta) sau ca sunt bolnavi si nedeplasabili (11 la suta). 10 la suta au spus ca nu ii intereseaza alegerile, iar aproape 8 la suta ca nu au timp sau sunt ocupati.

Sondajul a fost realizat duminica, pe un esantion de 7.242 de subiecti cu varste de peste 18 ani, prin metoda CATI, eroarea maxima tolerata fiind de +/- 2 la suta.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#sondaj alegeri europarlamentare, #sondaj prezenta vot europarlamentare, #sondaj IRES europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2014