Alegeri europarlamentare 2014: Politicienii se lupta pentru 32 de mandate

Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 08:19
3238 citiri
Alegeri europarlamentare 2014: Politicienii se lupta pentru 32 de mandate

Cele 15 partide si aliante politice sau electorale si cei 8 candidati independenti care participa la alegerile europarlamentare au intrat, de vineri, in campanie electorala, pentru 30 de zile, la scrutinul din 25 mai urmand sa fie alesi cei 32 de reprezentanti ai Romaniei in PE.

In actuala legislatura a PE, Romania are 33 de europarlamentari, insa numarul acestora scade cu unul dupa aceste alegeri, urmare a aplicarii Tratatului de la Lisabona.

Campania electorala a inceput vineri, la ora 00.00, si se va incheia cu o zi inainte de data alegerilor, respectiv sambata 24 mai, la ora 7.00.

15 partide si aliante politice si 8 candidati independenti se lupta pentru cele 32 de mandate

La alegerile europarlamentare au inscris liste de candidati Alianta electorala PSD-UNPR-PC, Partidul National Liberal, Uniunea Democrata Maghiara din Romania, Partidul Democrat Liberal, Partidul Poporului - Dan Diaconescu, Partidul Miscarea Populara, Partidul National Taranesc Crestin Democrat, Forta Civica, Partidul Alternativa Socialista, Alianta Nationala a Agricultorilor. BEC a constatat totodata ramanerea definitiva a candidaturilor inregistrate de Partidul Romania Mare (cu exceptia a 11 candidati), Partidul Verde (cu exceptia a 19 candidati), Partidul Noua Republica (cu exceptia unui candidat), Partidul Dreptatii Sociale (cu exceptia unui candidat), Partidul Ecologist Roman (cu exceptia a 4 candidati).

De asemenea, vor participa la alegeri opt candidati independenti: Mircea Diaconu, Corina Ungureanu, Danut Liga, Pericle Iulian Capsali, Paul Purea, Peter Costea, Constantin Filip Titian, Valentin Daeanu.

Potrivit tragerii la sorti facute de BEC, PDL va ocupa prima pozitie pe buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare, pe pozitia a doua fiind PMP, urmat de UDMR, PSD-UNPR-PC, PNL.

In campania electorala, candidatii si partidele au dreptul sa isi exprime opiniile prin mitinguri, adunari, marsuri, precum si prin intermediul mass-media.

In timpul campaniei electorale, primarii sunt obligati sa asigure candidatilor, in mod nediscriminatoriu, spatii corespunzatoare pentru a se intalni cu alegatorii.

Legea electorala mai prevede ca in unitatile militare, in unitatile de invatamant, in timpul programului de invatamant, in sediile reprezentantelor diplomatice si in penitenciare actiunile de campanie electorala de orice tip sunt interzise.

Primarii sunt obligati ca pana la inceperea campaniei electorale sa stabileasca locuri speciale pentru afisajul electoral, in care sa amplaseze panouri electorale. Acestea trebuie sa fie stabilite "in locuri publice frecventate de cetateni, astfel incat participantii la alegeri sa le poata folosi fara stanjenirea circulatiei pe drumurile publice si a celorlalte activitati din localitatile respective".

Primarii, cu sprijinul organelor de ordine publica, sunt obligati sa asigure integritatea panourilor, afiselor electorale si a altor materiale de propaganda electorala amplasate in locuri autorizate.

Consiliile locale pot aproba instalarea pe domeniul public de catre candidati, partidele politice si aliantele a unor amenajari provizorii in scopul distribuirii de materiale de propaganda electorala daca prin amplasarea lor nu se instituie restrictii de circulatie rutiera sau pietonala.

Utilizarea locurilor speciale pentru afisaj electoral este permisa numai pentru competitorii electorali, fara a ingradi campania contracandidatilor, contravenientii urmand sa fie sanctionati cu amenda de la 1.000 lei la 2.500.

Afisajul electoral este permis in alte locuri numai cu acordul scris al proprietarilor sau, dupa caz, al detinatorilor.

Prin lege sunt interzise afisele electorale care "combina culorile intr-o succesiune care reproduce drapelul Romaniei sau al altui stat".

Potrivit legii, se interzice afisajul in scop electoral prin aplicarea pe peretii sau pilonii de sustinere a podurilor, tunelurilor, viaductelor, pe indicatoarele rutiere, panourile de orientare si informare rutiera, precum si pe sistemele electronice de reglementare a circulatiei.

De asemenea, activitatile de propaganda electorala nu pot afecta in niciun fel spatiile verzi, rezervatiile naturale si zonele protejate ecologic.

Folosirea minorilor cu varsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propaganda electorala este interzisa.

De asemenea, legea prevede sanctiuni cu amenda intre 4.500 si 10.000 lei in cazul in care organizatorii nu iau masurile necesare pentru desfasurarea normala a adunarilor electorale sau daca se distribuie si se consuma bauturi alcoolice in timpul acestor adunari.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#alegeri europarlamentare 2014, #campanie europarlamentare 2014 , #alegeri europarlamentare 2014