Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Campanie electorala. Ce urmaresc partidele pentru data de 25 mai?

Vineri, 09 Mai 2014, ora 13:44
2965 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Campanie electorala. Ce urmaresc partidele pentru data de 25 mai?
Foto: Arhiva

Discursul politic s-a radicalizat. Campania pentru europarlamentare nu are nicio legatura cu Europa, nu are nicio legatura cu alegatorii, nu are nicio legatura cu dezbaterea pe teme ce privesc viitorul apropiat al Romaniei.

Nu se discuta despre somaj, nu se discuta prea mult despre criza din Ucraina. E un atac permanent la persoana, in principal, batalia se da intre Traian Basescu si Victor Ponta. E bine? E rau?

In primul rand, e foarte greu ca in aceasta harmalaie generala sa se auda si vocile oamenilor rationali. In al doilea rand, nici Traian Basescu si nici Victor Ponta nu au interesul sa piarda timpul in discutii despre viitorul european al Romaniei.

La alegerile din 25 mai vor veni un sfert dintre alegatorii cu drept de vot, mai simplu spus, va fi o confruntare intre galerii, intre sustinatorii fanatici ai unei parti sau ai alteia.

Protagonistii nu pierd timpul sa atraga in aceasta confruntare nedecisii. Astfel, dupa cum vad eu, obiectivul politic al lui Traian Basescu e sa-l invinga pe Blaga si sa blocheze o alianta PNL-PDL post alegeri, iar obiectivul lui Victor Ponta pare a fi sa mai stoarca tot ce se poate din discursul antiBasescu pentru a-si crea un fundament puternic pentru alegerile prezidentiale.

Este normal ca amandoi sa fie extrem de interesati sa ocupe scena politica, astfel incat ceilalti lideri sa nu se mai auda. Au si cele mai puternice pusti: Traian Basescu - tribuna de la Cotroceni, Victor Ponta - cea de la Palatul Victoria daca nu s-a mutat inca la Ministerul Apararii.

Antena 3 are si ea un loc bine definit in aceasta galagie generala, insa propaganda de acolo cred ca are mai multa legatura cu salvarea lui Dan Voiculescu decat cu alegerile.

Dar, incercand sa dam zgomotul la o parte, in opinia mea exista cateva repere pe care fiecare partid le urmareste.

PSD trebuie sa ia peste 40% la alegerile din 25 mai pentru a avea o sansa in batalia din toamna. O coborare sub acest prag i-ar crea probleme lui Victor Ponta.

Pe de alta parte, daca PNL reuseste sa obtina cel putin 20 de procente, Crin Antonescu reintra in carti, liberalii devenind lideri de necontestat ai Opozitiei. Iar daca PNL plus PDL trec de 35%, PMP (Partidul Miscarea Populara) risca sa fie izolat.

In situatia in care PMP reuseste sa castige 15 procente din voturile exprimate in data de 25 mai, atunci va deveni o forta politica demna de luat in seama, in plus, daca depaseste PDL la scorul electoral, o parte din armata domnului Blaga ar putea dezerta spre noua vedeta a politicii romanesti.

Din cate am observat, Victor Ponta face greseli. Episodul barcii trase de jandarmi si atacul brutal la adresa scriitorilor Patapievici si Mihaies cred ca vor avea consecinte chiar si prin faptul ca, indirect, solidarizeaza intelectualii impotriva PSD.

Pe de alta parte, pariul facut de Traian Basescu pe liderul Elena Udrea mi se pare unul riscant, care poate compromite viitorul PMP in cazul in care doamna Udrea nu reuseste sa-l depaseasca pe domnul Blaga, de data aceasta intr-o confruntare de la distanta.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#campanie europarlamentare 2014, #Ponta campanie prezidentiale 2014, #Basescu Udrea spirjin PMP , #alegeri europarlamentare 2014