Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Campanie electorala cu "Jos Basescu!" si "Jos Ponta!"

Miercuri, 26 Martie 2014, ora 07:33
4952 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Campanie electorala cu "Jos Basescu!" si "Jos Ponta!"

Partidele si-au depus listele de candidati pentru alegerile europarlamentare din 25 mai, primul eveniment electoral al anului.

Stim in acest moment ce sotii vor sa ramana sau se intorc la Bruxelles. E vorba de Daciana Sarbu, sotia primului ministru, de Adina Valean, sotia presedintelui PNL, Crin Antonescu, si de Ramona Manescu, sotia lui Rares Manescu, primarul sectorului sase, lider PNL.

Elena Basescu s-a retras in ultimul moment, iar toti membrii PMP au rasuflat usurati. A fost primul gest matur si important facut de fiica presedintelui de cand a intrat in politica. E adevarat, un gest care a venit dupa ilogicul atac la Monica Macovei, candidata din partea PDL.

Cu doua luni inainte de alegeri, putem spune ca de acest eveniment depinde viitorul politic al lui Victor Ponta, Crin Antonescu si Vasile Blaga. Toti trei vor fi judecati de propriile partide in functie de numarul de voturi stranse.

Victor Ponta a declarat intr-o interventie la Antena 3 ca el garanteaza un scor de 35 de procente pentru alianta sa (PSD, PC, UNPR). Dar e cam putin. Domnia sa, e adevarat, alaturi de PNL, a castigat alegerile din 2012 cu 58%. Acum, dupa ruperea USL, PSD si prietenii au ramas numai cu 35 de puncte procentuale. Iar PNL, in sondaje, are sub 20 de procente.

Ceva e in neregula cu garantia lui Victor Ponta. Cu 35%, plus UDMR, 5%, chiar si cu minoritati, s-ar putea ca dupa 25 mai sa nu mai poata guverna.

E adevarat ca aceste alegeri nu au legatura cu Parlamentul Romaniei, dar o noua realitate politica va contamina si institutia nationala, contaminare ce se poate concretiza prin deplasari de deputati si senatori spre noile centre de putere.

Se contureaza si o surpriza: PDL si PMP (Partidul Miscarea Populara, formatiune desprinsa din PDL) au posibilitatea sa castige impreuna mai multe procente decat ar fi reusit democrat-liberalii singuri, in cazul in care nu s-ar fi scindat.

In acest moment, PDL e situat undeva la 14%, iar PMP, la zece. Impreuna ar avea 24 de procente, un scor care poate fi simtitor mai mare decat cel al PNL. Varianta pesimista, PDL si PMP iau impreuna 20 la suta, iar cea optimista, 30. In ambele situatii, se poate realiza o alianta de centru-dreapta cu PNL care, in final, sa impuna o noua majoritate parlamentara pana la sfarsitul anului.

In concluzie, 35% pentru Victor Ponta s-ar putea sa fie prea putin pentru a-si pastra pozitia de premier.

Asa cred ca se explica limbajul mieros al sefului PSD la adresa liberalilor, incercarea continua de a-l seduce din nou pe Crin Antonescu si obsesia refacerii USL.

Daca va intrebati care vor fi liniile de atac din timpul campaniei electorale, mai jos sunt enumerate principalele teme care s-au conturat pana in acest moment:

PSD - "Jos Basescu!" si "Noi am dat mai multi bani pensionarilor!"

PNL - "Jos Ponta!", "Jos Basescu!", "Taxa unica" si "Noi suntem initiatorii reducerii CAS".

PDL - "Jos Ponta!", "Monica Macovei, cel mai bun europarlamentar!", "Cei mai buni candidati pentru Parlamentul European!"

PMP - "Jos Ponta!", "Nepotism pe listele de candidati!", "Criza din Ucraina", "Taxa pe carburanti".

Trebuie precizat ca temele au fost prezentate schematic pentru a surprinde esenta discursurilor politice.

Ca de fiecare data, vor exista prea putine dezbateri cu subiecte de interes comunitar. Cel mai probabil, va mai exista si o lunga discutie despre ce partid a adus si a deblocat mai multe fonduri europene pentru Romania. Nu va fi niciun castigator.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#teme campanie alegeri europarlamentare, #alegeri europarlamentare 2014 , #alegeri europarlamentare 2014
Comentarii
Poza anty virus
anty virus
rank 5
Poza OTTOman
OTTOman
rank 4
Campanie electorala cu "Jos Basescu!" si "Jos Ponta!"