Adrian Moraru (IPP): La un moment dat s-ar putea sa nu mai existe Europa Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 12:22
11380 citiri
Adrian Moraru (IPP): La un moment dat s-ar putea sa nu mai existe Europa Interviu

Aceste alegeri europarlamentare arata ca Europa merge intr-o directie total gresita. Poate sa apara un moment de tensiune in care locomotivele sa spuna - ne-am saturat, nu va dam afara, dar facem noi ceva nou, atrage atentia Adrian Moraru, director adjunct al Institutului pentru Politici Publice.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Adrian Moraru arata ca romanii ar trebui sa fie interesati de aceste alegeri chiar daca ele nu sunt "despre Antonescu, Ponta, Predoiu, MRU (...) Nu poti sa spui: pe mine ma intereseaza numai primarul de la mine, nu ma intereseaza alegerile parlamentare de la Bucuresti. Desi de la Europa primim numai bani, la un moment dat s-ar putea sa nu mai existe Europa. Te intereseaza ce e cu primarul tau, dar nu te-ar mai interesa daca nu mai e Romania?"

Directorul adjunct al IPP a explicat miza alegerilor, dar si care ar putea fi consecintele lor in plan intern, asupra scenei prezidentialelor.

Adrian Moraru s-a referit si la candidatura lui Mircea Diaconu: "Nu cred ca are o sansa sa castige prin propriile puteri un mandat, dar folosind metoda EBa, testata, patentata, ar putea sa reuseasca".

Incepe campania electorala pentru europarlamentare. La ce trebuie sa ne asteptam?

La o campanie anosta. Prezenta fiind foarte scazuta, miza comunicarii publice e redusa. Aceasta prezenta va fi generata de electoratul dur al partidelor, nu cel doctrinar, ci de acele retele din teritoriu, extensia retelei de partid. Pentru acest electorat nu e nevoie sa faci dezbateri extraordinare, cu atat mai putin pe teme europene, sa te dai de ceasul mortii. Va amintiti campaniile care dadeau senzatia de noncombat. Nu era noncombat, ci o campanie underground, in care electoratele nu sunt mobilizate la vedere.

Acestea nu sunt niste alegeri pentru Romania, nu sunt despre Antonescu, Ponta, Predoiu, MRU, ci despre Schultz si Juncker. Dincolo de luptele noastre interne, sunt niste alegeri despre socialistii si popularii europeni, iar cei care isi scot ochii la noi se vor regasi in aceeasi galeata acolo. Si sunt primele alegeri umar la umar. Este prima oara cand nu se stie cine va castiga.

Iar alegatorul roman va va intreba cine e Schultz, cine e Juncker si de ce l-ar interesa sa mearga la vot daca nu e despre Ponta, Basescu & Co?

Pentru ca sunt doua optiuni de a conduce Europa. Sunt decizii politice inclusiv geostrategice, fata de Rusia. Nu voi simplifica atat de mult incat sa spun - votezi cu socialistii, votezi cu Rusia. Dar unele decizii majore si viziuni diferite intre socialisti si populari ne pot afecta pe termen mediu si lung. De exemplu, in privinta relatiei noastre cu Rusia, in privinta politicii de austeritate, in privinta pozitiei fata de banci.

Aceasta e o tema putin discutata in Romania, desi lumea are un credit si, pe de alta parte, este zona care ne-a adus in criza. Sunt aspecte legate de forta de munca, de libertatea de miscare, de integrarea rromilor.

Si mai e ceva. Acum doua randuri de alegeri, socialistii si popularii aveau impreuna 66%. Acum sunt intre 54 si 51%. 20% din viitorul PE, poate chiar mai mult, vor fi eurosceptici plus, mai grav, radicali extremisti. Europa devine tot mai divergenta din punctul de vedere al curentelor de opinie, numarul partidelor nationale reprezentate creste, ar putea depasi 180.

Trebuie sa ne intereseze. Nu poti sa spui: "pe mine ma intereseaza numai primarul de la mine, nu ma intereseaza alegerile parlamentare de la Bucuresti". Desi de la Europa primim numai bani, la un moment dat s-ar putea sa nu mai existe Europa. Te intereseaza ce e cu primarul tau, dar nu te-ar mai interesa daca nu mai e Romania?

Ce vreti sa spuneti prin "sa nu mai existe Europa"?

Teoria mea este ca, daca ajungem la o criza profunda, se va sparge eurozona si un grup de state vor face ceva al lor. Iar ceilalti, noi de prin est, portughezii, grecii, "trantorii latini", ca sa zic asa, cu exceptia Frantei, vom ramane pe afara si de aici diverse consecinte. Asta nu inseamna ca automat ne mananca Rusia si China.

Desi, acordul cu FMI, pe care nu l-am indeplinit, de asta ni s-a aprobat. Discutia a fost cam asa: daca noi spunem ca nu l-ati indeplinit, va creste riscul de tara, nimeni nu va mai cumpara bondurile si va duceti ca Orban sa va imprumutati de la rusi si chinezi. Si atunci mai bine spunem ca v-ati facut temele.

Ce fel de criza ar putea avea ca efect spargerea eurozonei?

Economica, nu cred ca alte lucruri. Iar aceste alegeri arata ca Europa merge intr-o directie total gresita. Poate sa apara un moment de tensiune in care locomotivele sa spuna - ne-am saturat, nu va dam afara, dar facem noi ceva nou. Desi pentru Romania se poate inventa si un mecanism de dat afara. Nu imi doresc asta, dar am putea fi dati afara dupa foarte multe criterii. Nu e insa atat de simplu sa fim renegati. Nu iti dai un copil afara din casa pentru ca pana la 22 de ani nu are serviciu si iti mai fura din portofel.

Cert este ca, daca ne facem o poza din cand in cand si ne uitam la ea, suntem cam trasi la fata, noi, europenii. Nu ne unim, suntem tot mai divergenti.

Revenind la campania electorala, ofensiva DNA loveste oameni importanti in ecuatia electorala a partidelor, nu numai din PSD. Va afecta ea mecanismele de campanie, masinariile?

Partidele sunt construite pe astfel de structuri, iar daca nu tai capetele cele mai mari, restul se regenereaza. Apar noi baroni in teritoriu. Este un model, un sistem, o reteta de a construi un partid in Romania. Asa ca ma astept la efecte zero in interiorul partidelor, la nivelul leadership-ului.

Si cat timp cei acuzati de DNA nu sunt in arest preventiv, ei pot actiona in campanie, iar sistemele sunt rodate. De exemplu, structura de campanie de la Constanta nu are nevoie de Mazare. Sunt aceleasi persoane cheie, aceiasi voluntari, se stiu. Merge de la sine.

Problema mitei electorale nu dispare doar prin mijloace anticoruptie, nu tine doar de un sistem de justitie eficient, ci de saracie si de pungile de saracie. Exista oameni care nu au cu ce sa-si imbrace copiii, nu au ce sa le dea de mancare si pentru ei o geaca, o punga de mancare chiar au valoare, sunt o miza.

Sa stiti ca si in Italia se dau paste in campanie. Se mai intampla si in America. Ce difera este ca acolo majoritatea nu accepta asa ceva, iar reactia sistemului este mult mai rapida. Dar cat timp un om traieste in saracie este vulnerabil sa fie influentat la vot, oriunde.

A existat un scandal al semnaturilor. Unele liste au fost invalidate. Noua Republica a reusit sa o valideze chiar in ultima instanta. E un sistem gresit aici?

IPP a cerut ca semnaturile sa dispara inca de la candidatura lui Sorin Oprescu din 2008. Si am propus sa blocam abuzarea mecanismului electoral prin introducerea garantiei electorale, care sa fie restituita fie doar celor care obtin mandatul, fie celor care chiar daca nu il obtin, iau un anumit numar de voturi, sunt mai multe sisteme.

Ne-au luat propunerea, exista si garantiile, dar a ramas si lista de sustinatori.

Eu sunt convins ca toate listele sunt in neregula si stiu asta de la oameni din interior. Si in zona de sondaje exista tentative de falsificare a sondajelor. Acesti oameni sunt platiti pentru strangerea de semnaturi. Cand pui pret pe ele, apare tentatia sa aduci cat mai multe. Nu e neaparat vorba asadar de frauda ordonata de la partid.

Exista un caz special in aceasta campanie - Mircea Diaconu. Este candidatura lui o lovitura data Justitiei, ANI, ICCJ?

Este o infrangere morala a supei politice cu mari bucati de coruptie in care fierbem cu totii. Daca ai fost declarat incompatibil, ar trebui sa iesi din supa asta cu totul. Faptul ca din anumite greseli de exprimare s-a ajuns sa nu poti ocupa decat aceeasi functie e sinistru. Daca esti consilier la directia de avize din primarii, ai luat spaga si te-am dat afara, inseamna ca te pot angaja la directia tehnica, doar pentru ca e in alta parte? Pleci cu totul din zona publica.

Nu e valabila nici chestiunea aceasta, ca ti-a spus cineva ceva si ai facut. Citeste legea! Este o atitudine sfidatoare si imorala: cei care cer parerea Comisiilor juridice nu vor decat sa se acopere de hartii. Daca ai o problema, intrebi la ANI pentru ca ea te investigheaza apoi.

Are Mircea Diaconu sanse sa intre in PE?

Nu cred ca are o sansa sa castige prin propriile puteri un mandat, dar folosind metoda EBa, testata, patentata, ar putea sa reuseasca. Dar mi-e greu sa spun cine sa fie partidul donator de voturi. Poate PSD, pentru care ar fi mai usor, avand in vedere ca are baza mai extinsa decat o avea PDL la precedentele europarlamentare.

In orice caz, ar fi o rusine pentru Romania ca Mircea Diaconu sa ajunga in PE. Cum sa explici celor din alte tari cum un om gasit incompatibil intr-o functie publica isi vede de treaba in alta.

Rezultatul europarlamentarelor ar putea sa reconfigureze scena prezidentialelor. Ce clarificari ar fi de asteptat, mai ales pe dreapta?

Resetarea scenei prezidentialelor nu tine de rezultate, ci de orgolii. Nu conteaza rezultatele pe care le vor obtine partidele si raportarea unul la altul sau la asteptarile din campanie. Problema e lipsa de negociere din clasa politica din Romania. La dreapta este o problema mai evidenta, pentru ca dreapta a fost mai divizata si nevoia de negociere si de compromis a fost mai mare decat pe stanga.

Distribuirea voturilor pe dreapta este un joc cu suma egala. Dreapta va pastra intr-o galeata aceleasi voturi. Daca ne uitam la ultimele sondaje, vedem ca PSD are 40%, iar PNL, PDL, PMP si UDMR au cam tot atat. De fapt, ne-am intors in 2004.

Dar ce lipseste fata de 2004 e candidatul unic. Vedeti posibila aparitia lui dupa europarlamentare?

Mi-as dori sa vad un candidat unic, dar uitandu-ma la viata politica si la puterea de negociere si compromis, probabilitatea e destul de redusa.

Si Victor Ponta asteapta europarlamentarele. Va candida?

Isi doreste, cred. Dar nu am certitudinea ca el va fi candidatul PSD. Divizarea de pe dreapta atrage atentia, dar in zona PSD exista 3 daca nu 4 entitati solide bine conturate, care cu agenda proprie. Sunt tensiuni puternice, dar nu ajung in presa atat de usor. Taberele au si candidati.

Victor Ponta e unul. Sorin Oprescu este altul. Mircea Geoana este un fel de free agent, care incearca sa se impuna singur, dar poate fi folosit ca o solutie de compromis intre tabere. Si Mircea Geoana stie aceste lucruri, le vede din interior. Un om din zona campaniei si strategiei pe zona de dreapta de Sorin Oprescu ar trebui sa se teama cel mai mult.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#campanie europarlamentare 2014, #Mircea Diaconu europarlamentare, #Romania UE , #alegeri europarlamentare 2014