Alegeri europarlamentare 2014: Avantajele de a fi eurodeputat. Care sunt sumele castigate

Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 09:25
4196 citiri
Alegeri europarlamentare 2014: Avantajele de a fi eurodeputat. Care sunt sumele castigate

Europarlamentarii beneficiaza, pe langa salariul de peste 6.000 de euro, de mai multe indemnizatii (pentru cheltuieli generale, indemnizatii de sedere, indemnizatii anuale de calatorie), de rambursarea cheltuielilor de deplasare, precum si de circa 20.000 de euro lunar pentru angajarea asistentilor.

Salariul brut al unui europarlamentar este de aproximativ 7.900 de euro, achitat din bugetul PE. Dupa retinerea impozitului comunicat si a contributiei pentru asigurarea de accident, salariul net ajunge la circa 6.200 de euro, potrivit informatiilor publicate pe site-ul Parlamentului European. De asemenea, statele membre pot sa perceapa din salariu un impozit national.

Salariul de baza este stabilit la 38,5% din salariul de baza al unui judecator al Curtii Europene de Justitie. Exista si cateva exceptii: deputatii care au avut un mandat in Parlamentul European inainte de alegerile din 2009, cand a fost stabilit acest sistem unic de salarizare, au putut opta pentru mentinerea sistemului national anterior pentru salariu, indemnizatia tranzitorie si pensii.

Alegeri europarlamentare 2014: Politicienii se lupta pentru 32 de mandate

Pe langa salariu, membrii Parlamentului European primesc o serie de indemnizatii cu scopul de a acoperi cheltuielile pe care acestia le fac pentru indeplinirea sarcinilor parlamentare.

Astfel, indemnizatia pentru cheltuieli generale vizeaza acoperirea cheltuielilor din statul membru in care au fost alesi, precum costurile de administrare a birourilor deputatilor, factura telefonica si taxele postale, achizitionarea, utilizarea si intretinerea echipamentului informatic si telematic. Indemnizatia este redusa la jumatate in cazul deputatilor care, fara o justificare adecvata, nu participa la jumatate din numarul sedintelor plenare pe parcursul unui an parlamentar (septembrie-august). Valoarea indemnizatiei este de aproximativ 4.300 de euro pe luna.

Eurodeputatilor li se ramburseaza costul real al biletelor de calatorie pentru participarea la sedintele plenare, reuniunile comisiilor, reuniunile grupurilor politice de la Bruxelles sau Strasbourg.

Pe langa acoperirea acestor cheltuieli de deplasare, europarlamentarii au o indemnizatie anuala de calatorie, deoarece, deseori, ei calatoresc in afara statului membru de origine pentru indeplinirea sarcinilor lor, dar in alte scopuri decat reuniunile oficiale (de exemplu, pentru a participa la o conferinta in alt stat membru sau pentru a efectua o vizita de lucru in alta tara, in calitate de raportor). Indemnizatia este de maximum 4.243 de euro.

O alta indemnizatie este cea zilnica, numita si indemnizatie de sedere. PE plateste o indemnizatie forfetara de 304 euro pentru a acoperi cazarea si costurile adiacente pentru fiecare zi in care eurodeputatul este prezent in zilele de activitate oficiala, cu conditia sa semneze registrul de prezenta. Aceasta indemnizatie acopera facturile de hotel, mesele si toate celelalte cheltuieli implicate. In zilele in care are loc votul in sedinta plenara, aceasta indemnizatie este redusa la jumatate daca europarlamentarii lipsesc la mai mult de jumatate dintre voturile prin apel nominal, chiar daca sunt prezenti.

Din aceasta diurna ei trebuie sa-si asigure cazarea si masa, dar nu sunt obligati sa justifice modul de cheltuire.

Sistemul PE este flexibil, permitandu-le eurodeputatilor sa opteze singuri pentru cazarea in apartamente inchiriate sau la hotel si pentru nivelul de confort pe care il considera necesar.

Inchirierea unui apartament cu doua camere la Bruxelles variaza, in functie de zona si confort, intre 800 si 1.200 de euro, in timp ce pentru o locuinta centrala si confortabila, cu trei camere, preturile incep de la 1.400-1.500 de euro.

Hotelierii din Strasbourg incearca sa profite de pe urma cererii care fluctueaza in functie de activitatea PE, o camera pe noapte la 3-4 stele putand ajunge si la 200-250 de euro.

Un ales european harnic, cu prezenta asiduua la lucrari si cu certitudinea ca va fi inclus si in viitor pe lista de candidati a partidului sau, e liber sa ia decizia de a plati din diurna inclusiv rata unui imprumut pentru achizitia unui apartament in Bruxelles, care va ramane in final in proprietatea sa, nu a PE. Mai ales in tari ca Germania, Franta si Italia sunt eurodeputati cu mai multe mandate la activ, cu grad mare de specializare in problematicile PE.

Pe langa salariu si indemnizatii, eurodeputatii au asigurata de catre PE si plata salariilor asistentilor.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#alegeri europarlamentare 2014, #campanie alegeri europarlamentare 2014 , #alegeri europarlamentare 2014