Cine este Siegfried Muresan, candidat cu sanse la europarlamentare la doar 33 de ani Interviu

Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 08:28
13371 citiri
Cine este Siegfried Muresan, candidat cu sanse la europarlamentare la doar 33 de ani Interviu
Foto: Facebook / Siegfried Muresan

Urmatorii 5 ani sunt decisivi pentru rolul pe care Romania il va juca in Uniunea Europeana pe termen lung, afirma Siegfried Muresan, candidat la europarlamentare pe lista Partidului Miscarea Populara.

In varsta de doar 33 de ani, Siegfried Muresan are o cariera academica si politica, la Berlin si Bruxelles, unde "daca esti bun si muncesti, poti sa iti indeplinesti obiectivele".

"Eu cunosc Europa; am studiat, am trait, am lucrat in Europa; cunosc avantajele Uniunii Europene si vreau ca romanii sa beneficieze de pe urma lor", spune acesta, intr-un interviu acordat Ziare.com, in care subliniaza, printre altele, faptul ca Europa este solutia la multe dintre problemele cu care se confrunta romanii.

Nu sunteti un politician cunoscut, de aceea va intreb in primul rand care a fost parcursul dvs profesional si politic pana la aceasta candidatura la Parlamentul European?

Dupa studiile economice la Bucuresti si la Berlin, am castigat prin concurs o bursa a Parlamentului Germaniei acordata tinerilor lideri din Europa de Est. Am facut un stagiu in Parlamentul Germaniei, dupa care am devenit consilier al presedintelui Comisiei pentru Afaceri Europene al Parlamentului Germaniei.

La Berlin am invatat foarte multe, dar nefiind cetatean german, ascensiunea mea ar fi fost limitata pe termen lung. Iar eu nu am vrut sa renunt niciodata la cetatenia romana. Asa ca, in 2009, dupa alegerile europene, am decis sa merg la Bruxelles.

Ca roman la Bruxelles, ai toate portile deschise. Ai aceleasi drepturi cu colegii din toate celelalte tari europene. Daca esti bun si muncesti, poti sa iti indeplinesti obiectivele.

Am lucrat intai in Parlamentul European, iar in 2011 am castigat prin concurs postul de consilier pe afaceri economice al Partidului Popular European. De altfel, o pozitie foarte interesanta in mijlocul crizei economice. In ianuarie 2014, am fost promovat in pozitia de consilier politic principal.

Referitor la politicieni cunoscuti: politicienii care au lasat ceva in urma, care si-au dus tara inainte, nu au fost cei care au facut timp de 25 de ani parte din clasa politica inainte de a isi asuma mai multa raspundere. Politicienii care au avut curajul sa gandeasca altfel, sa gaseasca solutii noi, au avut adesea un parcurs atipic.

De ce ati decis sa candidati pentru Parlamentul European?

In primul rand fiindca stiu ca voi fi un europarlamentar foarte bun. In plus, Europa si Romania se afla la un moment de cotitura.

Alegerile europene vor decide in ce directie ne vom indrepta: vom avea o economie puternica, competitiva, in care investitorii au incredere si creeaza locuri de munca sau vom miza pe structurile economice din trecut sperand ca vom avea un viitor mai bun? Vom gestiona banul public cu grija sau vom continua sa permitem guvernelor sa cheltuiasca mai mult decat isi pot permite si apoi sa ne oblige pe noi sa platim aceste datorii?

Aceste intrebari conteaza pentru Romania la fel de mult ca si pentru Europa. Daca dorim sa avem locuri de munca stabile si bine platite in Romania, investitorii sa aiba incredere in economia noastra, trebuie sa gestionam banul public cu atentie, sa intarim economia, sa devenim competitivi.

Vedem ca in tarile care respecta aceste reguli, de altfel guvernate de partide de centru-dreapta membre ale Partidului Popular European, somajul scade, oamenii o duc bine: Germania, Finlanda, Suedia Polonia; si chiar tari care au trecut prin criza: Irlanda, Spania, Portugalia. Tarile care nu se reformeaza stagneaza economic; cel mai bun exemplu este Franta.

De ce ati ales sa candidati pentru Partidul Miscarea Populara?

PMP este partidul care vrea sa construiasca o economie puternica si care sa genereze locuri de munca pentru oameni. Noi vom atrage mai multi investitori care vor crea locuri de munca in Romania. Noi sprijinim IMM-urile si micii intreprinzatori.

PMP este partidul care intelege ca in Romania masurile de depasire a crizei, chiar daca au fost nepopulare, au fost lipsite de alternative si ne-au salvat de la o depresie lunga. Noi avem o viziune realista; noi nu suntem populisti. Vreau sa particip la construirea PMP ca partid orientat spre viitor, ca partid in care oamenii pot avea incredere.

Ce credeti ca i-a determinat pe noii dvs colegi de partid sa va ofere locul 2 pe lista, loc eligibil?

In timp ce alte partide doar vorbesc despre promovarea tinerilor, PMP chiar promoveaza tineri. Iar cea mai buna dovada sunt eu.

PMP este un partid nou care intelege ca, daca vrem sa traim mai bine in viitor, trebuie sa facem ceva diferit. Romania nu poate fi pregatita de viitor cu politicienii trecutului.

Cat priveste lista de candidati pentru europarlamentare, PMP si-a pus o intrebare esentiala "Cine ne poate reprezenta cel mai bine in Europa?" Eu cunosc Europa; am studiat, am trait, am lucrat in Europa; cunosc avantajele Uniunii Europene si vreau ca romanii sa beneficieze de pe urma lor. Am lucrat in Parlamentul Germaniei, in Parlamentul European, iar acum sunt consilierul principal pe afaceri economice al Partidului Popular European. Sunt pregatit sa ma apuc de treaba din prima zi in Parlamentul European.

Care credeti ca ar trebui sa fie principalele teme de dezbatere publica in aceasta campanie electorala pentru europarlamentare? Care sunt pozitiile dvs fata de aceste teme?

Eu simt ca cea mai mare grija a oamenilor sunt locurile de munca. In special tinerii sunt ingrijorati de ziua de maine. Cred ca este datoria mea sa ofer tinerilor din Romania o perspectiva.

Daca tinerii doresc sa invete, sa traiasca sau sa studieze in alta tara, pot sa faca asta. Dar daca doresc sa traiasca bine alaturi de familie in Romania, vreau ca ei sa poata face acest lucru. Vreau ca tinerii din Romania sa isi poata cumpara o casa si intemeia o familie. Iar pentru asta au nevoie de un loc de munca stabil si bine platit - fie ca sunt angajati, fie ca au propria afacere de succes.

Cat de mare este riscul ca partidele extremiste din Europa sa castige un numar important de mandate in PE si care ar fi efectele?

Partidele extremiste vor castiga la aceste alegeri un numar mai mare de mandate decat in trecut. Dar solutiile pe care le propun sunt gresite. Prezenta lor in Parlamentul European ne va obliga pe noi, cei care credem in Europa si care avem solutii reale, nu artificiale, sa ne exprimam mai clar.

Vom avea o dezbatere mai intensa intre pro-europeni si anti-europeni. Iar pro-europenii vor castiga aceasta dezbatere. Extremistii vor sa deconstruiasca Europa. In realitate, Europa este solutia la multe din problemele noastre: locuri de munca, stabilitate, siguranta, libera circulatie.

Ati declarat recent ca Republica Moldova a fost intotdeauna una dintre preocuparile dvs. Care sunt motivele? Intentionati sa va implicati direct in apropierea R.Moldova de Uniunea Europeana?

Cand stati de vorba cu romani din Republica Moldova simtiti ca sunt ca noi. La fel ca noi, vor sa traiasca mai bine si in siguranta. Este datoria noastra sa ii ajutam.

Pentru mine angajamentul pentru romanii din Moldova este in primul rand motivat de prezent si viitor. Istoria este importanta, trecutul nostru comun, dar motivul pentru care trebuie sa ii ajutam este sa aiba un trai mai bun de acum incolo.

De ce nu reuseste Romania sa se integreze mai profund si mai rapid in Uniunea Europeana? Ce ne opreste, care sunt piedicile principale?

Urmatorii 5 ani sunt decisivi pentru rolul pe care il vom juca in Uniunea Europeana pe termen lung. Urmatorii 5 ani vor arata daca vom reusi sa devenim o voce si pe marile teme ale Uniunii Europene.

Pana acum presedintele Romaniei a reusit ca interesul Romaniei sa fie avut in vedere cand presedintii si primii ministri au luat cele mai importante decizii in Europa. Dar avem nevoie de mai mult: mai multa stabilitate, competenta si preocupare pentru Europa la nivelul Guvernului, al ministrilor. De exemplu, Romania a avut 15 ministri ai Afacerilor Externe din 1989 pana astazi. Germania a avut 11 ministri ai Afacerilor Externe din 1949 pana astazi.

Cum comentati nivelul la care a ajuns coruptia in Romania? Care credeti ca sunt cauzele si cum ar putea fi el coborat?

Coruptia nu este mai mare acum decat in urma cu cativa ani; doar ca acum institutiile statului isi fac datoria, iar noi incepem sa aflam cine e corupt. Fiindca institutiile statului functioneaza tot mai bine, dar si fiindca Uniunea Europeana are noi mecanisme de control si combatere a coruptiei, coruptilor le va fi tot mai greu.

In februarie anul acesta, Uniunea Europeana a publicat primul raport anticoruptie pentru toate statele membre, ceea ce arata ca coruptia este o problema care afecteaza toate cele 28 de state membre.

Cum poate scapa Romania de MCV?

Eu cred ca obiectivul nu trebuie sa fie sa "scapam" de MCV; sa "scape" de el vor cei care pe care monitorizarea europeana ii incurca. Eu vreau ca MCV sa se incheie, insa doar atunci cand ne-am indeplinit angajamentele.

Vestea buna este ca institutiile statului isi indeplinesc tot mai bine misiunea: ANI, DNA, justitia functioneaza, iar acest lucru este consemnat in ultimele rapoarte ale Comisiei Europene. Riscul vine dinspre oamenii politici care vor sa afecteze buna functionare a acestor institutii.

Ati fost tentat vreodata sa plecati definitiv din Romania? Daca da, ce v-a oprit?

Niciodata. Intotdeauna am vrut sa invat in alte tari lucruri bune pe care apoi sa le pot aplica in Romania. De altfel, cred ca a vorbi despre plecari "definitive" nu mai este de actualitate pentru Romania. Astazi putem cu totii calatori liber; putem studia, lucra, trai oriunde in Europa.

A trai acum in alta tara nu inseamna a rupe legaturile cu Romania. Poti face foarte multe pentru Romania si de la Bruxelles, Berlin sau Washington.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Seigfried Muresan alegeri europarlamentare, #candidati europarlamentare PMP , #alegeri europarlamentare 2014