De ce sa mergem la vot? Ca sa nu votam prin absenta!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 25 Mai 2014, ora 08:17
9677 citiri
De ce sa mergem la vot? Ca sa nu votam prin absenta!

In mod normal nu prea sunt motive de mers la vot pentru electoratul care nu apartine nucleului dur al vreunui partid sau al vreunei personalitati.

In primul rand pentru ca, daca nu faci un efort individual de informare, nu prea stii ce si de ce sa votezi. Temele europarlamentare au lipsit cu desavarsire in aceasta campanie pana si in cele mai importante privinte, precum piata muncii sau fiscalitatea.

Nu i-am vazut pe candidatii populari, socialisti, liberali fata in fata dezbatand, argumentandu-si viziunile. Asa cum am facut-o de mai multe ori principalii doi candidati pentru presedintia Comisiei Europene, Martin Schulz (PES) si Jean-Claude Junker (PPE).

La noi aceste dezbateri nici macar nu au fost transmise de televiziunile de stiri. Nici macar o stire nu am vazut extrasa din ele.

Ziceam de candidati fata in fata. Care candidati? Cele mai multe dintre afise erau despre presedintii de partide care nu candideaza. De parca eram la prezidentiale. Candidatii reali nu s-au vazut, nu au fost auziti.

Sloganele electorale fie nu aveau nicio legatura cu europarlamentarele, fie erau atat de generale incat nu transmiteau practic nimic concret.

Care apara Romania de nu se stie cine si de ce, care clameaza mandria de a fi roman, de parca PE e pe tari nu pe familii politice, care ridica Romania, prin mijloace misterioase, care aduce Europa la masa fiecarui roman, o Europa nedefinita, pentru ca e un concept de o diversitate imensa, care se credeau la campionatele europarlamentare pe echipe in competitie cu nimeni nu stie cine.

Si, totusi, raman fidela credintei ca nonoptiunea nu este o solutie inclusiv pentru ca, in mod paradoxal, poate deveni, dar intr-un sens neasumat.

Am mai spus-o si o voi repeta la fiecare scrutin: absentii nu au niciodata dreptate. Au dreptate doar cei care stiu ce vor si aleg intre optiuni.

Spre exemplu, social-democratii promit locuri de munca pentru tineri si sfarsitul austeritatii. Popularii pun accentul pe investitii private si pe crestere economica sustenbila pentru a crea locuri de munca.

Social democratii vor o redistribuire a bogatiei prin fiscalitate si dobanzi preferentiale pentru tineri. Popularii vor o reforma fiscala.

Socialistii au o atitudine foarte concilianta in raport cu Rusia: "statele europene trebuie sa realizeze ca actuala criza ucraineana, precum si cea din Siria, sau cea din Iran, nu pot fi rezolvate fara Federatia Rusa. Masurile de sanctiuni nu sunt intotdeauna potrivite", spune Martin Schultz.

"Situatia din Ucraina este cu adevarat problematica si Uniunea Europeana a trebuit sa reactioneze in urma provocarilor comise de catre Vladimir Putin. Nu se punea problema de a interveni militar, ci prin intermediul unor sanctiuni, care ar putea fi intensificate pe viitor", spune Juncker.

Daca nu ai nicio parere despre aceste lucruri, nu ai o parare despre cum trebuie sa arate Europa si implicit viata ta.

Iar absenteismul influenteaza rezultatele pentru ca sporeste ponderea celor care au aparate de partid mai solide. Vrei sa votezi cu aceste partide? Perfect! Fa-o! Dar daca nu vrei, e bine sa te gandesti daca nu cumva prin absenta ta ii avantajezi fara sa vrei aproape la fel de mult ca printr-un vot explicit.

De ce sa mergem la vot? Cristi Ghinea: Pentru ca avem incredere in Europa

De ce sa mergem la vot? Ioan Stanomir: Pentru stavilirea fanatismului

De ce sa mergem la vot? Cristina Guseth: Pentru ca a vota e o datorie fundamentala

De ce sa mergem la vot? Cristi Danilet: Pentru respectarea legii si independenta justitiei

De ce sa mergem la vot? Gabriel Biris: Pentru a trimite la Bruxelles profesionisti

De ce sa mergem la vot? Ana Otilia Nutu: Pentru ca cine nu voteaza nu conteaza

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#alegeri europarlamentare 2014, #absenteism alegeri , #alegeri europarlamentare 2014