De ce sa mergem la vot? Gabriel Biris: Pentru a trimite la Bruxelles profesionisti

Vineri, 23 Mai 2014, ora 17:47
3246 citiri
De ce sa mergem la vot? Gabriel Biris: Pentru a trimite la Bruxelles profesionisti
Foto: wall-street.ro

Romania trebuie sa fie reprezentata la Parlamentul European de buni profesionisti si negociatori, pentru ca economia romaneasca depinde in mare masura de legislatia europeana, de aceea trebuie sa mergem duminica la vot, spune avocatul de business Gabriel Biris.

Cele mai recente sondaje, realizate saptamana trecuta, arata ca, desi peste 50% dintre alegatorii romani se arata interesati, doar o treime sunt decisi sa mearga duminica la cele mai importante alegeri europarlamentare de la infiintarea Uniunii Europene.

"Bineinteles ca o sa merg la vot si in general trebuie mers la vot, pentru ca nu vorbim doar de duminica asta, vorbim de exercitarea unui drept si despre o responsabilitate pe care o ai fata de natia ta - aceea de a-i pune in frunte pe cei mai potriviti oameni.

Din pacate, clasa noastra politica ne face alegerea destul de grea, nu avem de ales intre prea multe platforme, idei de dezvoltare, ci alegem mai mereu raul cel mic. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne exercitam acest drept constitutional, dreptul de a vota, pentru care unii si-au dat viata", a declarat Gabriel Biris pentru Ziare.com.

Acesta subliniaza importanta activitatii europarlamentarilor romani, contestata uneori.

"Ne intereseaza ce se intampla la Bruxelles pentru ca legislatia europeana in diverse materii, fie ca vorbim de legislatia in domeniul TVA-ului, in domeniul accizelor, al mediului, al drepturilor consumatorilor, mai nou uniunea bancara, toate acestea au de a face cu Bruxelles-ul.

Si noi, ca cetateni, avem interesul sa fim reprezentati acolo de buni romani si buni profesionisti, care sa poata sa sesizeze anumite aspecte care sunt defavorabile Romaniei si sa incerce sa isi foloseasca 'forta' (pentru ca suntem a saptea tara europeana ca numar de voturi) fie ca sa elimine prevederile care sunt defavorabile Romaniei, fie sa le indulceasca. Sau sa negocieze: ce pierdem pe de o parte, sa putem sa castigam pe alta parte. De asta este foarte important pentru Romania cum este reprezentata la Bruxelles si sa nu mai trimitem acolo tot felul de caricaturi, cum s-a intamplat in legislatura trecuta", a mai spus Gabriel Biris.

Afla care este sectia ta de votare

Ultima saptamana de campanie: Cati oameni merg la urne si ce voteaza - sondaj CURS si Avangarde

Alegeri europarlamentare: Boicotarea alegerilor avantajeaza partidele mari

Cele mai importante alegeri europarlamentare de pana acum

Duminica, 25 mai, peste 18 milioane de alegatori din Romania sunt asteptati la urne pentru a vota partidul sau candidatul independent care sa ii reprezinte in Parlamentul European in urmatorii cinci ani. Romania va avea 32 de eurodeputati din cei 751 care ii reprezinta pe cei peste 500 de milioane de cetateni din cele 28 de state membre UE. Votul este obligatoriu doar in Belgia, Cipru, Grecia si Luxemburg.

Detalii suplimentare pe site-ul Parlamentului European

Acestea sunt cele mai importante alegeri europene de pana acum, in conditiile in care Uniunea Europeana face eforturi pentru a depasi criza economica, iar liderii ei au pozitii diverse cu privire la directia care ar trebui urmata in viitor. In plus, sunt primele alegeri desfasurate dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, in 2009, care a conferit o serie de noi competente Parlamentului European.

Mai mult, in premiera, de rezultatul alegerilor europarlamentare din 25 mai va depinde cine va conduce si Comisia Europeana, cei mai bine cotati fiind Jean-Claude Juncker, candidatul PPE, si Martin Schulz, candidatul PES.

Cum va arata Parlamentul European dupa alegeri

Sondajele arata ca scoruri foarte stranse intre principalele forte politice europene, de stanga si de dreapta, Partidul Popularilor Europeni avand un usor avantaj in fata socialistilor din PES.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#alegeri europarlamentare 2014, #Gabriel Biris alegeri europarlamentare, #prezenta vot europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2014