De ce sa mergem la vot? Mircea Kivu: Pentru a arata ca ne pasa

Sambata, 24 Mai 2014, ora 20:02
2386 citiri
De ce sa mergem la vot? Mircea Kivu: Pentru a arata ca ne pasa
Foto: Facebook / Mircea Kivu

Sociologul Mircea Kivu spune ca va merge la vot, duminica, la alegerile europarlamentare, dar isi va anula votul in semn de protest fata de "oligarhia partidelor" care "restrang drepturile fundamentale ale cetatenilor".

Cele mai recente sondaje, realizate saptamana trecuta, arata ca, desi peste 50% dintre alegatorii romani se arata interesati, doar o treime sunt decisi sa mearga duminica la cele mai importante alegeri europarlamentare de la infiintarea Uniunii Europene.

"Da, voi merge la vot, pentru a arata ca-mi pasa. Si pentru ca-mi pasa, va trebui sa arat si ca m-am saturat de 'oligarhia' partidelor care, succedandu-se la guvernare sub diferite nume si in diferite combinatii, au votat legi care restrang drepturi fundamentale cum ar fi cel de asociere sau de a fi ales (cu sanse egale intre toti candidatii). Asa ca voi pune pe buletinul de vot multe, foarte multe stampile.

Stiu ca asta nu va ajuta la nimic, pe termen scurt. Nici nu vad ce altceva as putea face, in conditiile in care candidatii in care as avea incredere imi sunt vanduti la pachet cu preferatii liderilor de partid, iar dintre independentii care au voie sa candideze nu m-a convins niciunul.

Pe termen mediu si lung, sper ca rationamentul meu sa fie refacut de catre tot mai multi concetateni. Ca, la un moment dat, guvernantii sa numere o cantitate considerabila de voturi anulate. Sa inteleaga ca in spatele acestora se ascunde un potential de revolta care le-ar putea crea probleme. Si atunci sa aleaga ei raul cel mai mic. Adica sa accepte sa ia in considerare niste revendicari de bun simt. De exemplu, cele ale comunitatii 'Uniti Salvam'.

Si tot pe termen mediu, sa-i ajute pe cei care sunt nemultumiti, dar nu cred ca pot face ceva, sa se convinga de 'puterea celor fara putere'", a declarat pentru Ziare.com Mircea Kivu, vicepresedinte al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Afla care este sectia ta de votare

Ultima saptamana de campanie: Cati oameni merg la urne si ce voteaza - sondaj CURS si Avangarde

Alegeri europarlamentare: Boicotarea alegerilor avantajeaza partidele mari

Cele mai importante alegeri europarlamentare de pana acum

Duminica, 25 mai, peste 18 milioane de alegatori din Romania sunt asteptati la urne pentru a vota partidul sau candidatul independent care sa ii reprezinte in Parlamentul European in urmatorii cinci ani. Romania va avea 32 de eurodeputati din cei 751 care ii reprezinta pe cei peste 500 de milioane de cetateni din cele 28 de state membre UE. Votul este obligatoriu doar in Belgia, Cipru, Grecia si Luxemburg.

Detalii suplimentare pe site-ul Parlamentului European

Acestea sunt cele mai importante alegeri europene de pana acum, in conditiile in care Uniunea Europeana face eforturi pentru a depasi criza economica, iar liderii ei au pozitii diverse cu privire la directia care ar trebui urmata in viitor. In plus, sunt primele alegeri desfasurate dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, in 2009, care a conferit o serie de noi competente Parlamentului European.

Mai mult, in premiera, de rezultatul alegerilor europarlamentare din 25 mai va depinde cine va conduce si Comisia Europeana, cei mai bine cotati fiind Jean-Claude Juncker, candidatul PPE, si Martin Schulz, candidatul PES.

Cum va arata Parlamentul European dupa alegeri

Sondajele arata ca scoruri foarte stranse intre principalele forte politice europene, de stanga si de dreapta, Partidul Popularilor Europeni avand un usor avantaj in fata socialistilor din PES.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#alegeri europarlamentare 2014, #Mircea Kivu vot anulat europarlamentare, #prezenta europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2014