De ce sunt varanii nemuritori (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 07:21
5698 citiri
De ce sunt varanii nemuritori (Opinii)

Tribunalul Bucuresti incepe sa analizeze azi contestatiile depuse de cei carora le-au fost respinse candidaturile pentru alegerile europarlamentare. Deciziile TMB pot fi apoi atacate la Curtea de Apel Bucuresti, care va da verdictele finale.

BEC a acceptat, cu exceptia catorva independenti, doar listele partidelor parlamentare. Printre cele respinse se numara lista depusa de Noua Republica si lista PER, care ii contine pe independentii lui Radu Moraru.

Nu stiu ce sanse ar fi avut cele doua, nu stiu ce sanse ar fi meritat, nu pot evalua eu judecata electoratului si nu intentionez sa fac campanie pentru nimeni, dar in termeni de oferta politica, cred ca aceste formule noi puteau fi benefice pentru viata noastra politica.

Noua Republica este singurul partid construit de la zero in ultimii ani. Spre deosebire de Miscarea Populara, spre exemplu, care se bazeaza pe parlamentari si primari jumuliti de la PDL, pe traseisti reciclati si pe filiale luate cu totul inclusiv de la PP-DD, PNR chiar a incercat, cu mai mult sau mai putin succes, cu inspiratie uneori mai multa, alteori mai putina, sa porneasca la drum cu oameni complet noi.

Nu stiu cat de buni politicieni, nu stiu cat de solizi profesional, nu stiu cat de onesti cu totii, dar noi. O oferta diferita si un act de curaj, pe care l-am salutat dintr-un bun inceput, pentru ca nu e totuna sa pleci de la temelie sau sa pui in vitrina cateva figuri onorabile in spatele carora sa stea tot oamenii cu sacose mai mici, mai mari, oameni cu experienta politicii romanesti traditionale.

Radu Moraru a adunat, la randul lui, o lista de independenti. Poate ca urmareau si ei capatuiala, poate ca s-ar fi adaptat rapid la politicul romanesc, dar cred ca explicatia pe care mi-a dat-o Radu Moraru pentru demersul lui merita pusa in fata judecatii electoratului:

"Am facut dezvaluiri grele care nu au fost preluate de televiziunile lor, ale politicienilor in general, nu am vazut autosesizari, nu am vazut demisii. Cand vezi ca tu, ca ziarist, poti sa spui orice si nu se intampla nimic, ce sa faci? In calitate de cetatean mai puteam face doar acest pas si cred ca si societatea trebuie sa se gandeasca ce vrea. Eu asta am putut, am facut o lista, o propun societatii, e randul ei".

Nu plec de la premisa ca BEC a respins ilegal aceste liste. Nu am niciun temei sa cred asta. Daca sunt probleme cu semnaturile, ele trebuie sanctionate. Unde e lege, nu-i tocmeala. Dar legea e in ordine, oare?

In Romania, un partid nou are nevoie de un an si jumatate pentru a fi inregistrat definitiv. Pentru a candida are nevoie de doua sute de mii de semnaturi. Este un numar imens si daca nu ai o marja de cateva zeci de mii nu poti sa fii sigur ca nu exista probleme, nu neaparat de frauda, ci de acuratete a inregistrarii datelor.

Morala care pare sa se desprinda este ca intreaga legislatie este astfel conceputa incat ea sa respinga orice poate reprezenta o alternativa, cat de firava, la sistemul actual care si-a creat suficiente bariere legale de protectie pentru a nu risca nicio concurenta. Bariere care incep cu conditiile foarte dure de constituire a unui partid.

Veti spune, poate, ca e mai bine sa nu faramitam voturile cu un numar foarte mare de partide care sa ramana eventual sub prag. Da, e un argument viabil. Dar, pe de alta parte, cand ai o masa atat de mare de alegatori care nu mai au optiuni politice, care nu se mai regasesc in nicio oferta si sporesc, de la scrutin la scrutin, absenteismul, te poti intreba daca aceste formule noi nu ar putea sa aduca la vot si ceva din masa pasiva, intarind jocul democratic in loc sa-l fragilizeze.

Ne plangem constant de faptul ca mediul politic este irespirabil. Ca orice om onest care incearca sa faca politica nu are vreo sansa de reusita decat daca se converteste, altfel este anihiliat de cei care fac legea in partide.

Ne plangem de varani, dinozauri si incremenire. Deja discutia despre reformarea clasei politice a devenit un cliseu, o formula complet demonetizata.

Dar cum sa reformezi clasa politica atat timp cat noul are sanse atat de mici sa razbata in zona care conteaza politic si mediatic? Traim intr-un cerc vicios in care tot ce conteaza este toxic si ceea ce ar putea sa nu fie toxic nu conteaza si nici nu are o sansa legala sa conteze.

Cine profita? Actualul sistem, transpartinic. Alegerile devin un joc intre nuclee dure, in care se confrunta preponderent electoratele fanatizate sau captive, care nu mai are exigente, ci interese de supravietuire sau afecte exacerbate. Pentru un om cu criterii obiective si principii nu prea mai e nimic de ales.

Dar nimeni nu ii vrea pe acesti oameni care sunt greu de castigat si greu de pastrat, care cer si altceva decat emotie negativa sau o punga cu faina.

Pentru ei solutia cred ca nu poate veni decat din afara politicului actual, ceea ce insa, in actualele conditii legale, nu e fezabil. Nu spun ca PNR sau lista lui Radu Moraru ar fi fost aceasta solutie. Dar e posibil sa nu aiba nici sansa sa arate ceva. Si nici macar nu este vorba doar despre aceste cazuri. Ele sunt doar exemple ale imposibilitatii reformei.

Solutia ar fi o relaxare a legii, criterii mai putin restrictive, cu exceptia celor penale desigur, pentru noile formatiuni. Dar nu cred ca exista partid mare care sa vrea asta.

Asa ca vom ramane cu liderii politici actuali, care se mananca intre ei, care schimba esaloanele prin intermediul DNA, dar care perpetueaza, in esenta, acelasi model politic. Varanii sunt, ma tem, nemuritori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#BEC liste europarlamentare, #TMB contestatii europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2014