EuObserver: Europarlamentarele romanesti, o chestiune de nepotism

Autor: Ana Ilie
Luni, 10 Martie 2014, ora 12:28
4300 citiri
EuObserver: Europarlamentarele romanesti, o chestiune de nepotism

Scandalurile de clientelism, nepotism si coruptie printre europarlamentarii romani vor contribui la o prezenta redusa la vot pentru alegerile europene in Romania.

Intr-un amplu articol dedicat europarlamentarelor, publicatia EuObserver scrie ca partidele romanesti intocmesc liste de candidati pentru Parlamentul European care, cu cateva exceptii, ofera o ruta prin care rudele, prietenii si partenerii de viata ai elitei politice bucurestene isi asigura o slujba confortabila in occident.

Printre actualii europarlamentari romani, cu sanse mari de realegere, se numara sotia premierului Victor Ponta, Daciana Sarbu, sotia presedintelui PNL, Crin Antonescu, Adina Valean, si fiica presedintelui Traian Basescu, Elena Basescu. Printre ceilalti candidati se numara fosti prezidentiabili, fosti ministri si consilieri ce si-au declarat loialitatea fata de liderii lor, mai scrie publicatia citata.

Printre europarlamentarii romani alesi in 2009 au existat doua mari scandaluri, aminteste EuObserver. Este vorba despre George Becali si Adrian Severin.

George Becali, acum fost europarlamentar si finantator al echipei Steaua, care a facut milioane din afaceri necurate cu statul, potrivit sursei citate, a reprezentat partidul extremist PRM, cu speranta ca PE il va apara de procesele penale. Ulterior a trecut la PNL si a intrat in Parlamentul roman in 2012.

Becali a fost intre timp anchetat si condamnat pentru ca a oferit mita, a folosit documente false si le-a ordonat garzilor sa-i rapeasca pe hotii ce ii furasera limuzina si ispaseste trei ani si jumatate in inchisoare.

Europarlamentarul PSD Adrian Severin a fost inregistrat de un jurnalist Sunday Times acceptand mita pentru a influenta legisaltia europeana, in 2011, a demisionat din partidul sau insa continua sa fie europarlamentar. Un alt europarlamentar, slovenul Zoran Thaler, care a fost surprins facand acelasi lucru, si-a dat demisia din PE si a fost condamnat la peste doi ani de inchisoare in tara sa.

Faptul ca Severin isi pastreaza fotoliul in PE arata nivelul la care societatea romana si clasa politica tolereaza coruptia, crede sursa citata.

Clasa politica romana a fost afectata de o serie de condamnari pentru coruptie inainte de alegerile europene din mai si alegerile prezidentiale din noiembrie si multi politicieni importanti se afla in inchisoare.

Cu toate ca trimiterea politicienilor in spatele gratiilor poate calma o Comisie Europeana dornica sa vada condamnari pentru coruptie la nivel inalt, analistii se tem ca aceasta nu este o epoca a transparentei si justitiei in viata publica romaneasca.

In decembrie, clasa politica a incercat sa treaca o lege care ar apara membrii sai de anchete de coruptie, lege condamnata de UE si SUA. O mare parte a generatiei tinere angajata in politica amana aderarea la un partid din cauza coruptiei si prefera societatea civila sau posturi la catedra.

Tocmai aceasta lipsa de alternativa la actuala clasa politica duce la cinism in randul populatiei, inainte de alegeri. Romania este printre statele membre UE cu cel mai mare nivel de absenteism la alegerile europene.

In plus, populatia romana nu crede ca alegerea europarlamentarilor va avea un impact asupra vietii sale. In plus, in ultimii ani si in Romania si-a facut loc euroscepticismul, cu toate ca tara ramane una din cele mai pro-UE din intregul bloc.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#alegeri europene nepotism Romania, #Romania europarlamentari nepotism, #europarlamentari romani , #alegeri europarlamentare 2014