Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: La ce intrebari asteptam raspuns pe 26 mai?

Vineri, 23 Mai 2014, ora 14:20
2528 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: La ce intrebari asteptam raspuns pe 26 mai?

Ciudata mai e lumea politica romaneasca! De la un scrutin pentru europarlamentare, cu prezenta redusa la vot, asteptam reasezarea fortelor politice pentru marea batalie din noiembrie. Si clarificari privind orientarea sau reorientarea electoratului roman.

Cum sta USD?

Aceasta-i marea intrebare. Dupa doi ani in care promisiunile de campanie au fost mai degraba neonorate. Unde sunt locurile de munca promise, nu un milion, macar 2-300.000? Puterea de cumparare a scazut sau a crescut, cu toate restituirile de salarii taiate? Apreciaza electoratul USD lupta continua cu Basescu si Udrea, pe care o duce Ponta, in ce scop? Personal sau pentru binele tarii?

Cum a apreciat electoratul numeroasele ziceri ale lui Victor Ponta, de genul "nu ma dezic de Duicu, Prioteasa si toti ceilalti", "ii vom face dreptate lui Costica Nicolescu", "o justitie independenta care sa aplice cu adevarat principiul nimeni nu e mai presus de lege". Si cine stabileste ce inseamna cu adevarat?

Scorul obtinut de USD la aceste alegeri il va propulsa, sau nu, pe Victor Ponta spre scaunul de la Cotroceni. In cazul unui scor mic, in jur de 35%, Ponta isi poate lua adio de la candidatura pentru presedintie, ba chiar de la cariera politica. Baronii nu-l vor ierta.

Ce se va intampla cu PNL?

Pare ca si Antonescu s-a consolat cu ideea ca partidul sau nu va obtine 20% si va trebui sa-si tina cuvantul si sa demisioneze. L-a avertizat pe Ponta sa nu se bucure, ca vine Iohannis in locul lui.

Doar ca Iohannis e de putin timp in partid, nu are vechimea lui Tariceanu, Radu Stroie, Chitoiu, etc., care vor da asaltul la viitorul Congres pentru a castiga conducerea si a duce partidul din nou la guvernare, adica la ciolan. Va fi suficient de mare tentatia, astfel incat Antonescu sa nu mai fie bagat in seama, ramas si fara functia de presedinte de partid?

Exista acum o falie intre numerosii membri de partid "idealisti", care sustin ideile liberale si au salutat revenirea PNL la propria doctrina, si sefii de la centru sau din filiale, momiti de PSD cu functii in guvern si deconcentrate. O batalie cu final inca incert, cu toate manevrele si masinatiunile PSD.

Ce va face dreapta?

Si aici sunt mari semne de intrebare, la care asteptam raspuns pe 26 mai. Este suficienta prezenta Monicai Macovei pe liste, pentru ca PDL sa ia peste 15%? In caz contrar, la un scor mai mic, Vasile Blaga va avea mari probleme sa-si justifice eficienta electorala.

Ce va face Forta Civica?

Spera sa faca pragul de 5%, pentru intrarea in Parlamentul European, in caz contrar nu vad cum MRU poate emite in continuare pretentii la a fi candidatul unic al dreptei la prezidentiale. Daca n-a reusit sa obtina 5% cu propriul partid, cum poate emite pretentii ca va castiga prezidentialele?

Scorul PMP este iarasi important, pentru ca va ilustra sustinerea de care se bucura Basescu in ochii electoratului. Traian Basescu n-a ascuns sustinerea acordata PMP si este de vazut daca i-a reusit transferul de simpatie de care se bucura, catre acest partid.

Fiind un partid recent infiintat, fara structuri teritoriale mari si stabile, un scor de doua cifre poate fi considerat un succes.

Se va strange dreapta in jurul unui singur candidat pentru prezidentiale?

Aceasta e marea intrebare si care depinde de scorurile luate de formatiunile politice de dreapta, de virajul pe care il va face PNL, (sau nu), spre mirajul puterii.

Scorurile obtinute ii vor face pe toti protagonistii sa mai lase ochii in pamant si sa incerce o alianta pentru prezidentiale.

Nu cred in eficienta decisiva a "masinariilor" de partid. Aceste masinarii pot convinge mii, poate zeci de mii, de alegatori, sa vina la vot si sa voteze intr-un anume fel. Pana la milioane de alegatori e cale lunga. Este o iluzie cu care se amagesc sefii partidelor mai mari.

Mai degraba fiecare voteaza in functie de nivelul de trai, de compararea asteptarilor cu realitatea de fiecare zi. Si cum romanii sunt obisnuiti sa dea mereu vina pe altii, pentru nerealizari si esecuri in plan personal sau familial, acesta va fi criteriul votului, pentru majoritatea alegatorilor.

Si e corect si normal sa fie asa, nivelul de bunastare sa fie principalul criteriu la vot.

Un cuvant si despre posibile fraude.

Cred ca vor fi foarte putine, sefii de sectii de votare nu vor risca, stiind ca SRI, DIICOT, DNA, stau cu ochii si urechile pe ei. Dupa dosarul "Referendumul", si-au dat seama ca nu e de joaca. Nu m-ar mira sa fie monitorizati cu multe zile inaintea scrutinului de duminica.

Singura umbra din acest scenariu o reprezinta prezenta la vot. Daca va fi una redusa, sub 35%, toate concluziile ce vor fi trase vor avea acest handicap, segmente largi de alegatori nu stim ce atitudine au.

Trebuie sa invatam odata respectul pentru procesele democratice si sa mergem la vot, sa alegem ce putem din oferta existenta pe masa politicii.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#alegeri europarlamentare 2014, #candidati alegeri europarlamentare 2014 , #alegeri europarlamentare 2014