Jurnalul europarlamentarelor: Croatii cu nuca, mini-vacanta grecilor si Eurovisionul

Autor: Ana Ilie
Sambata, 10 Mai 2014, ora 12:16
2765 citiri
Jurnalul europarlamentarelor: Croatii cu nuca, mini-vacanta grecilor si Eurovisionul

Cu aproape doua saptamani inainte de alegerile pentru Parlamentul European, tarile membre ale Uniunii trec prin stari diferite. Daca austriecii sunt mai preocupati de Eurovision, grecii asteapta cele trei zile libere pentru votare, in vreme ce Cehia este luata pe sus de un partid pana acum necunoscut.

Iata cateva fragmente din campania electorala europeana, prezentate de AFP, citata de Expatica.

Conservatorii britanici sunt pe faras?

Sondajele nu arata bine pentru conservatorii britanici, care par ca vor fi depasiti de partidul anti-imigratie UKIP. Mai mult, Conservatorii si Reformistii Europeni (ECR), grupul de care apartin conservatorii britanici, risca sa isi piarda statutul de grup oficial in PE, intrucat regulile necesita ca membrii sa vina din cel putin sapte state.

"Nuca" croata e greu de spart

In Croatia, care a aderat la UE in iulie anul trecut, un partid de stanga, format de doar sase luni, va obtine unul din cele 11 mandate de europarlamentar ce revin tarii.

Sondajele arata ca partidul Dezvoltarea Durabila Croata (OraH - nuca in limba croata - n.red.) este al treilea in sondaje, dupa socialistii aflati la guvernare si Uniunea Democrata.

Dezbatere in stil american

O dezbatere televizata, in stil american, la care au participat cei mai importanti candidati pentru Comisia Europeana a avut succes pe retelele de socializare, dar atat.

Comentatorii i-au spulberat pe participanti: socialistul Martin Schulz a fost prea agresiv; Ska Keller, candidatul Verzilor, e naiv in afacerile externe; Jean-Claude Junker, candidat al conservatorilor, a parut adormit si distant.

Eurovisionul, mai interesant

Atentia europenilor pare sa fi fost mai degraba indreptata spre concursul de muzica Eurovision. Verzii austrieci si-au declarat public sprijinul pentru candidatul austriac, travestitul Conchita Wurst.

"Alegerea europeana s-a facut deja. Tinem pumnii... Noroc la Eurovision, Conchita", au spus Verzii pe retelele sociale.

Grecii, trei zile libere

Grecii voteaza in localitatea de bastina, asa ca au primit trei zile libere pentru a calatori si a-si exprima votul pentru Parlamentul European. Mini-vacanta este acordata astfel: o zi libera pentru o distanta cuprinsa intre 200 si 400 de kilometri parcursa pana la localitatea natala, doua zile incepand de la 401 kilometri. Numarul de zile libere nu va depasi trei pentru alegatorii din insule.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#europarlamentare 2014, #greci zile libere europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2014