Ziare.com

Misterul listelor electorale permanente Interviu cu presedintele AEP

de Camelia Badea
Luni, 28 Aprilie 2014, ora 14:00

   

Misterul listelor electorale permanente Interviu cu presedintele AEP
Numarul total al cetatenilor romani cu drept de vot, care locuiesc fie in tara, fie in strainatate, este cel furnizat in listele electorale permanente, de corectitudinea carora raspund primarii, datele Institutului National de Statistica avand o cu totul alta semnificatie, subliniaza Ana Maria Patru, presedintele Autoritatii Electorale Permanente.

Subiectul a fost readus in atentia opiniei publice dupa ce, saptamana trecuta, Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a stabilit ca in listele electorale permanente intocmite pentru alegerile europarlamentare din 25 mai sunt inscrisi 18.303.915 cetateni cu drept de vot.

USL a contestat vehement in vara lui 2012 faptul ca peste 18 milioane de romani au drept de vot, sustinand ca, in realitate, sunt doar circa 15 milioane. Mai mult, premierul Victor Ponta a cerut atunci un mini-recensamant, in contextul referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Dupa doi ani de guvernare USL, numarul total al alegatorilor continua sa depaseasca 18 milioane, contestatarii aducand in discutie numarul ceva mai mic furnizat de INS ca urmare a recensamantului din 2011. Alegerile europarlamentare din 25 mai au insa un specific aparte - in premiera, a fost realizat Registrul Electoral, care permite numeroase verificari si corelari de date, dupa cum precizeaza intr-un interviu acordat Ziare.com Ana Maria Patru, presedintele AEP.

Listele electorale permanente, respectiv numarul alegatorilor, au reprezentat la fiecare scrutin un subiect sensibil. Cum se explica faptul ca numarul alegatorilor pentru alegerile europarlamentare comunicat de AEP nu coincide cu datele furnizate de INS?

Trebuie sa inteleaga toti cetatenii ca datele furnizate de AEP difera de cele comunicate de INS pentru simplul motiv ca vizeaza scopuri diferite si sunt obtinute in mod diferit.

AEP furnizeaza numarul alegatorilor, mai precis al celor care sunt inscrisi in listele electorale permanente (cetatenii romani cu drept de vot, cu varsta de peste 18 ani).

INS furnizeaza datele persoanelor care fac parte din populatia stabila a tarii in urma unui recensamant, inclusiv persoanele cu varsta sub 18 ani! INS nu poate include in cifrele comunicate public persoanele de cetatenie romana, cu domiciliul in Romania, dar care la momentul recensamantului erau plecate cu intreaga familie in strainatate si pentru care nu au existat alte persoane (in tara) care sa declare existenta lor si nici persoanele care au refuzat recenzarea.

In schimb, AEP furnizeaza numarul total al cetatenilor romani cu drept de vot care detin acte de identitate eliberate de statul roman, indiferent unde acestia isi au locuinta stabila, in tara sau in strainatate. Acest numar este verificabil in orice moment prin numararea actelor de identitate emise de statul roman.

De asemenea, AEP da posibilitatea cetateanului roman de a-si verifica inscrierea in listele electorale permanente si implicit sectia de votare unde isi poate exercita dreptul de vot, prin accesarea REGISTRULUI ELECTORAL.

Esential este faptul ca listele permanente se intocmesc si se tiparesc de catre primari, care sunt responsabili de actualizarea datelor de identificare a cetatenilor romani cu drept de vot, inscrisi in Registrul electoral, sau de radierea acestora din Registru. AEP asigura doar administrarea si suportul tehnic necesar functionarii Registrului, coordonarea si indrumarea metodologica a persoanelor autorizate sa opereze in acesta, precum si controlul respectarii dispozitiilor legale incidente in domeniu.

Totodata, registrul electoral le permite cetatenilor romani care se stabilesc in strainatate, printr-o solicitare, sa nu mai figureze in Registrul electoral cu adresa din tara, ci cu cea din strainatate. Acest lucru avantajeaza si mai mult obtinerea unei situatii exacte a numarului alegatorilor romani care isi au locuinta stabila in tara, respectiv in strainatate.

De altfel, lista unitatilor administrativ-teritoriale cu numarul de alegatori aferent poate fi consultata accesand urmatorul LINK.

Ati subliniat faptul ca de actualizarea Registrului electoral raspund primarii. Pot fi sanctionati in vreun fel daca nu isi fac treaba?

Raspunderea primarilor este in primul rand una contraventionala, AEP putand sa-i sanctioneze pentru neactualizarea Registrului electoral cu amenda de pana la 2.500 de lei.

Insa, in cazul in care neindeplinirea obligatiilor care tin de actualizarea Registrului electoral a cauzat o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, primarii pot raspunde inclusiv penal.

Care au fost problemele din procesul electoral care au determinat necesitatea introducerii Registrului electoral si in ce masura garanteaza el eliminarea acestor probleme?

Evidentele electorale tinute pana la aparitia Registrului electoral se bazau exclusiv pe datele din Registrul National de Evidenta a Persoanelor gestionat de Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date. Avand in vedere ca acesta nu este dedicat in mod exclusiv problematicii evidentei alegatorilor, asa cum este Registrul electoral, situatiile de alegatori omisi, gresit arondati sau neradiati nu se puteau rezolva operativ.

Pentru o mai buna intelegere a motivelor aparitiei Registrului electoral as enumera o serie de avantaje ale acestuia:

* furnizeaza primarilor un instrument care faciliteaza actualizarea constanta si rapida a datelor privind alegatorii din localitatile lor;

* permite o generare mai rapida a listelor electorale permanente;

* permite integrarea unui numar cat mai mare de surse primare de date provenind atat de la autoritatile locale, cat si de la cele centrale;

* ofera alegatorilor posibilitatea de a se inscrie in Registrul Electoral cu adresa de resedinta;

* contine si date privind cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate;

* asigura un control mai bun al AEP asupra activitatii autoritatilor locale in materia evidentei alegatorilor.

Un alt subiect sensibil este mita electorala. AEP sau BEC pot face ceva pentru a preveni mita electorala mascata?

Trebuie sa recunoastem ca legislatia in vigoare este lacunara. Intr-adevar AEP controleaza finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale, controlul efectuandu-se numai prin analizarea si verificarea documentelor financiar-contabile detinute de competitorii electorali sau puse la dispozitie de alte institutii.

AEP nu poate face nimic in privinta finantarilor sau cheltuielilor care nu figureaza in aceste documente. Teoretic, in situatia in care AEP identifica in acte cheltuieli destinate mitei electorale poate sesiza organele de urmarire penala. Practic, in lipsa unor prevederi clare ale destinatiei cheltuielilor pe care le pot face partidele politice in activitatea curenta si in campania electorala, este aproape imposibil sa depistam, cu mijloacele pe care le avem acum la dispozitie, cheltuieli destinate mitei electorale.

Dar, dupa cum am mentionat in nenumarate randuri, acest lucru nu inseamna ca organele de urmarire penala nu au la indemana mijloacele necesare pentru a depista si a actiona impotriva cazurilor de mita electorala mascata.

Totodata, in acest moment se afla in procedura legislativa o initiativa care urmareste transpunerea recomandarilor Grupului Statelor impotriva Coruptiei (GRECO) privind finantarea partidelor politice in Romania. In situatia in care va fi adoptata, cu observatiile formulate de Guvern si AEP, va rezolva multe dintre lacunele legislative actuale si va permite AEP sa sanctioneze cheltuielile competitorilor electorali pentru "cadouri" oferite alegatorilor.

Anul acesta, AEP a initiat o campanie de informare a cetatenilor cu privire la alegeri, inclusiv prin implicarea ambasadorilor statelor membre ale Uniunii Europene. Cum i-ati convins?

Ne-am dorit o campanie de informare diferita. Stiam deja ca nu este suficient sa informam cetatenii cu privire la dreptul lor la vot. Marea problema la alegerile pentru Parlamentul European este cea a absenteismului, cu precadere in randul tinerilor. Este o problema generata, in cea mai mare masura, de lipsa de intelegere a sistemului de functionare a organismelor europene.

Campania "AMBASADOR DE ROMANIA EUROPEANA" a fost elaborata cu scopul de a informa cetatenii despre felul in care functioneaza Parlamentul European, despre importanta acestuia pentru Uniunea Europeana, dar si despre dreptul si responsabilitatea pe care o are fiecare roman de a alege de cine este reprezentat.

AEP a ales acest concept pentru a evidentia faptul ca asa cum un ambasador este un trimis oficial care isi asuma apararea intereselor statului de provenienta si ale concetatenilor in relatiile internationale, si parlamentarii europeni devin reprezentati ai statelor Uniunii Europene.

Ambasadorii Belgiei, Germaniei (foto), Austriei, Cehiei, Slovaciei si Olandei au dat curs invitatiei noastre de a participa la campanie prin testimoniale video, din care au fost extrase cateva secvente pentru realizarea clipului campaniei. Mesajele ambasadorilor transmit tuturor cetatenilor Uniunii Europene indemnul la implicare prin exercitarea democratiei, respectiv prin prezenta la urne.

Clipurile campaniei de informare sunt disponibile pentru mass-media si pot fi descarcate accesand ftp://xcr.roaep.ro, utilizator:clip, parola: 1234.

Ati participat recent la reuniunea Comitetului Executiv al A-WEB. Cum este vazuta institutia pe care o conduceti pe plan international?

Autoritatea Electorala Permanenta este mai cunoscuta si mai apreciata la nivel international decat este pe plan intern. In ultimul an, institutia pe care o conduc a avut o implicare activa in diferite activitati din domeniul electoral desfasurate la nivel regional si international. Ma refer aici la preluarea presedintiei Asociatiei Oficialilor Electorali Europeni (ACEEEO), la prezenta noastra in Comitetul Executiv al Asociatiei Mondiale a Organismelor Electoral (A-WEB) si la participarea la lucrarile Grupului de lucru pe alegeri din cadrul Comunitatii Democratiilor.

Aceasta din urma este o coalitie de state la nivel global, fondata in anul 2000, care aduce laolalta guvernele, societatea civila si sectorul privat in urmarirea unui scop comun: sprijinirea si intarirea normelor si institutiilor democratice peste tot in lume. In ceea ce priveste reuniunea Comitetului Executiv al A-WEB, pot spune ca aceasta a reprezentat un nou succes pentru AEP, Romania fiind propusa sa organizeze reuniunea Comitetului Executiv in martie 2015.

Propunerea a venit din partea domnului Lee In-Bok, presedintele A-WEB, motivarea pe care domnia sa a oferit-o fiind tocmai implicarea activa a AEP de care vorbeam anterior. Membrii Comitetului Executiv au sustinut in unanimitate aceasta propunere, Romania urmand sa fie astfel gazda unui nou eveniment in domeniul electoral cu participare internationala.

Sa intelegem ca urmatorul pas este presedintia A-WEB?

Orice conducator al unui organism de management electoral care se respecta ar trebui sa aiba un asemenea deziderat - presedintia unei asociatii internationale de profil. Asa ca da, urmatorul pas este presedintia A-WEB. AEP este pregatita pentru o asemenea provocare si avem sprijinul international de care este atata nevoie in asemenea situatii. Ceea ce ne lipseste este un mai larg suport din partea institutiilor statului, indeosebi sub aspect financiar.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5653 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
30 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Fain articol! Concluzia: Basescu e demis, Referendum 2012 VALID!

Basecu ocupa ilegal functia de presedinte, la fel cum ilegal si-a facut rost de terenurile de la NANA, terenuri mita ca FUIA sa primeaca NUP in cazul Fundulea!
Tot ce face Basescu e cu sfidarea legii, e exact cum a invatzat el la scoala de securisti rusi!

 

Concluzia:

Concluzia e ca-ti trebuie un control.
Scrie mare cat capul tau ca numarul alegatorilor in baza caruia se vor desfasura urmatoarele alegeri este chiar putin mai mare decat cel contestat de specia ta la referendum. Asta desi uslamul are puterea e 2 ani si zbiara din toti rarunchii cum ca 7.4 meleoane. Uneori am impresia ca cei ca tine sunt pusi special sa induca ideea ca sustinatorii/postacii pesede au probleme cu logica si-s cam grei de cap. Sau poate e naturel la tine, cine stie...

Concluzia?

Este ca vor vota si mosii si stramosii nostrii ca "Moldova nu este a mea si nici a voastra, este a urmasilor urmasilor nostri!". Deci trebuie sa ne respectam stramosii, iar cei indreptatiti, ca sa-si faca cvorumul si sa castige alegerile, sa mearga sa-i invite la vot.

18.303.915

Ponta si ciracii ar merita acum o plangere penala pentru hamaiala de la referendumul de demitere al Baselului.
E adevarat suntem prea multi pe listele de vot. Noua ne-ar trebui un vot cenzitar ca personele potente si responsabile sa stearga PSD ca partid parlamentar, deoarece se conporta ca PCR in anii '50 dar cu alt doctor la conducere.

@ziare.com Informatie neoficiala A MURIT PINALTY

Misterul listelor electorale permanente = Se CIMPARA Locul .

 

Si 6,4 miliaone de ar fi votat....

...oricum au fost mai multi decit cei care l-au pus in scaun pe impostor!

Maxi ești irecuperabil...

Dacă PSD ți-ar zice că 1+1=0 ai susține asta pină la moarte...
Aritmetica insă nu se lasă indoită de politică:
Total cu drept de vot - 18.303.915
Total votanți - 8.459.053
Procentaj rezultat - 46,21% adică sub 50% deci referendum invalid.
Știu că e dezamăgitor pentru voi da' n-ai ce face...

@RN

Ai uitat sa scazi voturile furate.Deci voturile valabile pentru demiterea presedintelui Traian Basescu,au fost in jur de 6.000.000,mult sub 40%.Asa ca maxi poate sa tzipe din toti rarunchii pana va gasi unul pentru transplant.Foarte bun comentariul si cu date exacte.Felicitari.O zi buna

Nu mai era cazul s-o intrebe pe asta! Trebuia sa

ne lamureasca direct basescu, ca tot aia era.

Basescu trebuia sa fie demis conf, "art. cu ERATA"

Din coroborarea "art cu erata" si art. 36 din Constitutia Romaniei,la dreptul de vot rezulta ca prevederile legale stabilesc in mod imperativ, fara o alta posibilitate de interpretare, ca din numarul total al cetatenilor romani cu drept de vot (de pretutindeni), se trec in listele electorale permanente numai cetatenii romani CU VARSTA de numai 18 ANI, (de pretutindeni).
Conform prevederilor legale aplicate corect cvorumul la referendum s-a realizat intr-o proportie cu mult mai mare de 100%. Analizati cu mintea, daca o aveti. prevederile legale!!!
Va ajut cu "schemele logice de mai jos:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=634769169929984&set=a.634769079929993.1073741839.100001907214893&type=3&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=634769563263278&set=a.634769079929993.1073741839.100001907214893&type=3&theater
Pina la linia intrerupta, se intelege ca e vorba de toti electorii posibili. Prin adaugarea textului de sub linia intrerupta legiuitorul a dispus ca din dintre toti acesti electorii posibili, in LISTELe electorale PERMANENTE sa se treaca numai acei electori cu varsta de numai 18 ani (de la 18 ani pina la 19 ani fara o zi).

 

 

o dovada ca acest domn este ....

....un basist mincinos care minte prin omisiune este Legea de constituire a listelor electorale Permanente si romaneasca si europeana care are jurisdictie in Romania.Ce zice legea?Pe scurt:daca ai 2milioane de cetateni care lucreaza cu contract de munca pe perioade lungi sau nedeterminata in afara tarii trebuie scazuti de pe listele permanente fara sa-si piarda dreptul de vot,au drept de vot dar numai sint pe listele permanente pentru ca nu sint electori permanenti,nu sint prezenti la fata locului si mai mult nu sint afectati de exemplu legile si guvernarea pentru care se fac alegeri sau referendum.

 

Corect!

...dar impostorul a jucat cum au vrut muschii lui!

@dorele ...

legea bla, bla, bla ... pai daca oamenii nu au declarat, tu de unde ceri ? N-au declarat ca nu au stiut, ca nu au vrut, de-ai dreak, ce conteaza, nu exista asemenea documente in baza in care sa-i scazi asa cum ai vrea tu. Dar vezi tu dorele, ... nici pontanacii nu mai vor sa-i scada. Ei ar vrea si 20 miliane daca s-ar putea pe liste.

Domihard .... e buba mare la logica !

Lista permanenta de-aia e permanenta si actioneaza explicit numai in anumite situatii .
Poate sa lucreze unde vrea el , sa locuiasca unde vrea el - omul e pe lista . Si voteaza daca vrea sau nu voteaza ... dupa cum are chef .
Nu poti insa , sa stai in USA si sa votezi primarul din Constanta ... chiar daca esti pe lista permanenta .

Postacii de-aia sunt pe aici , sa faca propaganda pe stilul antena 3 si mai timid RomaniaTv a lui Ghita ..... o propaganda pprin minciuna si manipulare , cum am vazut si la Ponta .

Ma intreb de ce nu au facut plangere penala impotriva USL in 2012 , impotriva lui Antonescu care a stat abuziv la Cotroceni , samd .

Slabi , fara sange in instalatie .
Eu as fi murit cu astia de gat !

@doru506-o dovada ca....

Legea este facuta ca sa fie calcata.Circul este regizat pentru a se distrage atentia de la problema cea mai grava
care bantuie societatea romaneasca,aceea ca pe liste apar
niste personaje care n-au nimic de a face cu electoratul
care ii voteaza.Pe langa faptul ca sunt pafaristi sunt si
venetici.Promisiunile lor,vorbe in vant si sacose cu
mita electorala.Jongleria asta cu numarul celor care au drept de vot este in folosul lor pentru a masca matrapazlacurile facute si nefacute inca de viitorii
alesi ai neamului.

Domihard , mii de scuze !

Asa cum am scris se intelege ca e vb de .... logica ta ,
ori eu am vrut sa ma refer la logica tovarasilor Dorel si Banul .
Cu plecaciune , iertare !

INS furnizeaza datele persoanelor care fac parte din populatia stabila a tarii in urma unui recensamant, inclusiv persoanele cu varsta sub 18 ani! INS nu poate include in cifrele comunicate public persoanele de cetatenie romana, cu domiciliul in Romania, dar care la momentul recensamantului erau plecate cu intreaga familie in strainatate si pentru care nu au existat alte persoane (in tara) care sa declare existenta lor si nici persoanele care au refuzat recenzarea.

In schimb, AEP furnizeaza numarul total al cetatenilor romani cu drept de vot care detin acte de identitate eliberate de statul roman, indiferent unde acestia isi au locuinta stabila, in tara sau in strainatate. Acest numar este verificabil in orice moment prin numararea actelor de identitate emise de statul roman.

listele permanente se intocmesc si se tiparesc de catre primari, care sunt responsabili de actualizarea datelor de identificare a cetatenilor romani cu drept de vot, inscrisi in Registrul electoral, sau de radierea acestora din Registru. AEP asigura doar administrarea si suportul tehnic necesar functionarii Registrului, coordonarea si indrumarea metodologica a persoanelor autorizate sa opereze in acesta, precum si controlul respectarii dispozitiilor legale incidente in domeniu.

Totodata, registrul electoral le permite cetatenilor romani care se stabilesc in strainatate, printr-o solicitare, sa nu mai figureze in Registrul electoral cu adresa din tara, ci cu cea din strainatate. Acest lucru avantajeaza si mai mult obtinerea unei situatii exacte a numarului alegatorilor romani care isi au locuinta stabila in tara, respectiv in strainatate.

E clar , nu ?

...

.. desteptilor !!!??? .. adica daca o nevasta/mama munceste pentru cateva sute de euro/lire sa-si tina copilul la facultate si familia sa-si poata plati taxele si impozitele catre statul roman, nu este afectata "... de exemplu legile si guvernarea pentru care se fac alegeri sau referendum ..." .. halal interpretare !? .. parca-ti trai singuri !!! .. faceti ceva sa se intoarca acasa cei 3,5-4 milioane de romani "pribegi" si abia dupa aceea emiteti "judecati" .. ca nu toti romanii s-au nascut securisti, politicieni sau hoti .. n-aveti pic de rusine, multi din cei care va dati "sfatosi" pe aici !!! ..

Dupa o minima logica si un calcul elementar nu au cum sa fie...

...peste 18 milioane de oameni de peste 18 ani. Segmentul de virsta 0-18 ani ar trebui sa fie 25-26% din populatia intreaga a tarii. Este cunoscut ca nu sintem mai multi de 21 milioane de romani. 26% din 21 milioane fac 5,46 milioane deci ramin ca alegatori cca.15,5 milioane. Peste 18 milioane de alegatori am fi daca am vota de la 10 ani probabil!

 

aceasta institutie basista ,condusa si controlata de basisti...

....minte cind zice ca nu se poate pune baza pe datele de la Ins cu privire la recesamint.In primul rind se fac ca nu stiu cum se face un recesamint.Chiar daca o persoana este plecata in strainatate ,aceasta este declarata de familie si trecuta in formular.Chiar daca o famile este plecata cu totul ,exista....ce exista bai mincinosi ordinari ce sinteti??...exista vecini,administrator de scara,sef de scara de bloc, care dau niste date preliminare ,date care in baza adresei sint completate cu buletinele si pasapoartele de la aceste adrese de la MAI.Apoi procesul de recesamint se desfasoara pe o perioada lunga in care omul mai vine acasa si are o cutie postala.

 

Iar in ce prveste numarul de buletine...

....avem declaratia acelui general de la MAI care a fost amenintat de Basescu '...eu te-am facut...'[ declaratie demna de un stat de drept???!!!!] si general care 's-a scapat in direct de la tv si a zis 'pai nu avem atitea buletine'[adica 18 milioane].Deci acest domn minte.

 

ce este foarte grav si se trateaza la diverse....

...se minimalizeaza in mod ticalos,este faptul ca practic prin aceasta manipulare frauduloasa a acestor liste in Romania practic nu mai avem un proces electoral corect, numai avem alegeri libere si corecte ,baza democratiei.Prin aceasta minciuna practic sintem in afara democratiei.Pe mine ca cetatean ma doare in cot ca se pierd locuri de parlamentar in parlamentul european.Pe mine ca cetatean ma intereseaza ca in Romania sa fie democratie.Democratia inseamna eroare de decizie politica scazuta si asta inseamna dreptate,inseamna selectie de valori,in final inseamna cresterea nivelului de trai.Daca nu se intelege lucru asta o sa traim intr-o cloaca perpetua.

 

@doru506-ce este foarte grav.....

Pai traim in cloaca asta de 70 de ani si o sa mai traim inca multi ani de aici incolo,cu un nivel de trai scazut pentru ciumpalaci,fara nicio intentie de crestere a nivelului educational iar despre sistemul de asistenta
sociala nici sa nu mai vorbim.

Picatura chinezeasca

Inca un articol menit sa dezinformeze cititorii.Mare este frica jupanilor de absenteismul la vot.Ca de obicei,acarul Paun este tot primarul,dupa cum ni se sugereaza.Ca Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date este o floricica pierduta in lanul de porumb.In plus,a uitat autoarea articolului sa precizeze ca INS cand a facut recensamantul l-a facut
pe niste formulare electronice care permit prelucrarea datelor electronic.Hai,sa vorbim de dragul de-a vorbi,ca
este loc destul pentru miniunele si gogosele pe care sa
le inghita ciumpalacii.Cum se numeste asta?Sau cum s-a
numit goneta procurorilor prin satele neinundate pentru
recoltarea de sugubati care sa dea cu subsemnatul si sa
jure cu mana pe Biblie ca au fost la Procuratura si au dat cu subsemnatul?

 

fierbere

- a dat in clocot haita uslamista de cand au fost dati in vileag ca umblau cu cioara vopsita si cu moroi pe la referendum! Mai postacilor, cine raspunde de evidenta populatiei? Un serviciu specializat al ministerului de interne care-i condus de sluga lui tonta dar cum voi va pricepeti numai la furat e mai greu cu aritmetica!

 

de listele electorale răspund primarii...

bumai de cei vii?!!!de restul Dracnea!!!

 

Oare *** ( decedatii) care au votat motiunea miscaristilor

vin si la votul pt PE ?

 

Cum vine chestia asta?

“Numarul total al cetatenilor romani cu drept de vot, care locuiesc fie in tara, fie in strainatate, este cel furnizat in listele electorale permanente, de corectitudinea carora raspund primarii, datele Institutului National de Statistica avand o cu totul alta semnificatie, subliniaza Ana Maria Patru, presedintele Autoritatii Electorale Permanente.
Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a stabilit ca in listele electorale permanente intocmite pentru alegerile europarlamentare din 25 mai sunt inscrisi 18.303.915 cetateni cu drept de vot." luni, 28 Aprilie 2014, ora 05:12, sursa: ziare.com, autor: camelia badea
Cifrele communicate de AEP sunt FALSE !!!
Eu, sotia mea si copii nostri suntem cetateni romani cu drept de vot. Cu totii avem fiecare cate un CNP. Am mai votat la diverse trecute alegeri la diferite ambasade sau consulate romanesti aflatoare in localitatea, sau in apropierea localitatii unde la data respectivelor alegeri aveam domiciliul. Intreaga noastra familie avem numele inregistrate la Oficiul de Stare Civila a sectorului bucurestean unde ne-am nascut. Numele noastre NU apar in Registrul Electoral https://www.registrulelectoral.ro/.
Deci:
1. Primarul sectorului bucurestean care nu ne-a trecut numele nostru in Registrul Electoral trebuie amendat cu suma de 10.000 lei reprezentand suma de 2.500 lei inmultita cu 4.
2. In fapt, la numarul de “18.303.915 cetateni cu drept de vot" mai trebuie adaugate 4 nume – reprezentand numarul membrilor familiei mele ceea ce va ridica numarul cetatenilor cu drept de vot la egzact trecute fics 18.303.919 cetateni cu drept de vot.
3. Cum numarul 18.303.915 NU este acelasi cu numarul 18.303.919 este evident ca numarul cetatenilor romani cu drept de vot comunicat de AEP este FALS.,

P.S.: Este interesant de remarcat ca primarul de sector responsabil de inexactitatea Listelor Electorale Permanente este, asa cum era de asteptat, membru al partidului pesederast de prim-plagiatorul copy-lot dottore ponta che gargarra prezidat si de aghiotantul sau livache teleormaneanu’ organizat.

 

@adevar

Adevarul tau supara,adevar.Citez din adevar
@maxi ne....ici ca tine nu au ce cauta in ue!
orice fraier stie ca la referendum nu au votat mai multi de 6,4 milioane!
ce a reprezentat atunci ca si acum,aceasta cifra,vis a vis de pragul de 50+1 si buletinele de vot,de peste 18 milioane?
treci la meditatii la ...matematica!
concluzia-doar putin peste 6 mil au votat suspendarea
presedintelui,circa o treime dintre toti ...majorii,
biologic vorbind!
si atunci,unde este rima,comunisti primitivi,perimati si
scelerati?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor