Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Noua stanga boicoteaza alegerile si se justifica ieftin

Sambata, 24 Mai 2014, ora 12:22
6147 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Noua stanga boicoteaza alegerile si se justifica ieftin

S-a creat o adevarata dezbatere nationala despre mersul la vot pentru alegerile europarlamentare. Noua stanga intelectuala a Romaniei a declarat ca boicoteaza aceste alegeri. Au fost puncte de vedere pro si puncte devedere contra.

Personal, cred ca orice om are dreptul sa faca tot ce doreste atata timp cat nu incalca libertatea celuilalt. Fiecare decizie in raport cu un asemenea act atat de important cum e votul tine de credintele personale, de convingerile politice, de raportarea la viata si la comunitate. Asa ca abtinerea, boicotul, absenteismul fac parte din joc, iar cei care respecta regulile trebuie sa tina seama de toate pozitionarile. Ba, mai mult, cei care vor voturi au obligatia sa gaseasca solutii sa le obtina. Absenta de la vot reprezinta, in primul rand, o nemultumire la adresa actorilor politici.

Citind ieri un text scris de domnul Vasile Ernu pe site-ul Critic Atac am fost ingrozit nu de atitudinea de a boicota votul, ci de justificarile din spatele acestui gest.

Cetateanul turmentat

"Eu cu cine votez? De peste 100 de ani, repetam ca cetateanul turmentat aceasta intrebare, trimitind spre un raspuns fatalist. De data aceasta, ei au reusit sa modifice cat de cat agenda publica si, mai ales, paradigma in care ne zbatem de atata timp: Cum facem sa schimbam mecanismul alegerilor care mimeaza democratia? Cum facem sa aducem in dezbaterea publica problemele majore cu care se confrunta Romania si Europa? Cum facem sa fim reprezentati si sa putem influenta reprezentatul nostru ales? Si nu o discutie intre experti platiti de cei ce vor raspunsuri contrafacute", scrie domnul Vasile Ernu cu pasiune, dar lasand cacofonia "ca cetateanul" la o parte, am fost socat de pozitionarea in raport cu "EI", parca ma uitam la filmul comercial "Teoria conspiratiei" cu Mel Gibson pe post de nebun manipulat de interesele obscure ale serviciilor secrete.

Nu pot sa cred ca discursul stangii intelectuale se opreste la acest "EI". O formula impersonala care pe "NOI" ne scuteste de orice responsabilitate. Imi vine greu sa cred, fiind o persoana crescuta in comunism, educata in comunism, ca stanga intelectuala din Romania se intoarce la un discurs evaziv si general de genul "paradigma in care ne zbatem de atata timp, sa aducem in dezbatere problemele majore, alegerilor care mimeaza democratia".

Duminica sunt chemati la vot 400 de milioane de cetateni ai Europei. Un mecanism electoral urias se pune in miscare. Sunt respectate reguli stricte, exista proceduri de vot, de numarare si de publicare a rezultatelor. Intra in actiune fortele si interesele a mai mult de jumatate de miliard de oameni care au un standard de viata cum, numai cu o generatie in urma, nimeni nu ar fi visat.

Aceasta e democratia in miscare, un sistem politic pe care cetatenii Europei l-au creat din praful celui de-Al Doilea Razboi Mondial si din resturile Cortinei de Fier. Da, nu e o democratie perfecta. Nu suntem toti fericiti. Nu suntem toti bogati. Nu avem toti locuri de munca si acces la cele mai performante tratamente medicale.

Exista multe campuri de lupta pe care trebuie sa ne batem, dar de aici si pana la a face apologia unui alt tip de democratie, care o fi ala, probabil cel promovat in aceste zile de Vladimir Putin, mi se pare o cale lunga.

Nu cred ca exista oameni puri de dreapta sau puri de stanga, nu cred in apostolii lumilor perfecte pentru ca ei aduc doar Apocalipsa, nu cred in abordari generale si in impartirea lumii intre "NOI" si "EI" si va sfatuiesc sa nu credeti intr-o lume perfecta. Nu exista. Cei mai norocosi au sansa sa o gaseasca undeva in adancul sufletului lor, dar atat, iar daca credeti ca vinovati pentru raul lumii sunt doar "EI", priviti-va in oglinda si intrebati-va cat bine ati facut azi, cat de mare a fost efortul depus pentru a-i ajuta pe ceilalti si cat ati investit in bunastarea generala. S-ar putea sa nu va mai placa prea mult de "EU".

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#alegeri europarlamentare 2014, #mecanism europarlamentare 2014, #interes vot europarlamentare 2014 , #alegeri europarlamentare 2014
Comentarii
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5
Sunt si cetateni turmentati care nu stiu de ce si pe cine sa voteze.