Romania, alegeri europene de tip copy-paste

Marti, 29 Aprilie 2014, ora 22:53
3192 citiri
Romania, alegeri europene de tip copy-paste
Foto: balcanicaucaso.org

Multe dintre cele 32 de locuri din Parlamentul European disponibile pentru Romania vor fi reocupate, dupa toate probabilitatile, de actualii eurodeputati. Exista o slaba speranta pentru schimbari spectaculoase in aceasta tara, care se uita la Europa cu un ochi si cu celalalt la alegerile prezidentiale din noiembrie.

Dupa 6 ani de la intrarea tarii in Uniunea Europeana, cetatenii romani nu par prea interesati de chestiunile europene. Politicienii, pe de alta parte, nu sunt dezinteresati de ideea unui loc in Parlamentul de la Bruxelles, scrie Observatorul Balcanilor si Caucazului (OBC).

Castigul salarial va fi extraordinar, luand in considerare standardele din Romania. Premierul Victor Ponta castiga aproximativ 1.500 de euro pe luna, in timp ce sotia sa, Daciana Sarbu, actual europarlamentar, castiga 6.000 de euro. Diferenta se pastreaza si intre senatorul Crin Antonescu, fost presedinte al Senatului, si sotia sa, Adina Valean, de asemenea europarlamentar.

Cele doua doamne se vor infrunta in aceasta competitie electorala, desigur pe listele partidelor conduse de sotii lor.

In Romania, accesul pe lista de candidati este la discretia liderilor de partid si, de aceea, principala grija a oricarui europarlamentar este sa castige increderea liderului pentru a prinde un loc bun pe lista, mai scrie sursa citata.

Unii oameni, totusi, au reusit sa-si castige locul. Printre cei mai activi in actualul mandat, europarlamentarul PDL Monica Macovei, Renate Weber, de la PNL, si Adina Valean, PNL, au fost desemnate de VoteWatch.eu drept cei mai de succes parlamentari, ele votand de partea motiunilor castigatoare in 90,2% dintre cazuri.

Alegerile din 25 mai sunt vazute de clasa politica romaneasca drept un posibil test in vederea alegerilor prezidentiale din noiembrie, desi iesirea la vot pentru europarlamentare a fost intotdeauna foarte slaba din partea electoratului - in jur de 27% - si nu sunt neaparat reprezentative.

Desi spera sa-i ia locul presedintelui Traian Basescu, liderul PNL, Crin Antonescu, isi vede partidul la aproximativ 15% in sondaje, caz in care partidul sau va putea lua doar 4 locuri in Parlamentul European. Stanga e reprezentata de PSD, care, cu aproximativ 42% intentie de vot in sondaje, spera sa obtina 12 locuri de europarlamentari.

Problemele europene lipsesc din pacate din dezbaterea publica, locul lor fiind luat de traditionalele ciocniri intre presedintele Basescu si premierul Victor Ponta, scrie Observatorul Balcanilor.

Presedintele e acuzat recent intr-un scandal ca foloseste justitia in interes propriu. Pentru PSD, acuzatiile impotriva membrilor sai sunt considerate nimic altceva decat o reactie a sistemului de justitie, care este prea apropiat de actualul presedinte. Nimic nou, cu alte cuvinte, in peisajul romanesc.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Parlamentul European alegeri copy paste, #Parlamentul European europarlamentari realesi, #PE Romania alegeri europarlamentari , #alegeri europarlamentare 2014