UKIP da o lovitura istorica in Marea Britanie - victorie cum nu s-a mai vazut in 100 de ani

Luni, 26 Mai 2014, ora 05:00
13332 citiri
UKIP da o lovitura istorica in Marea Britanie - victorie cum nu s-a mai vazut in 100 de ani
Foto: The Guardian

UKIP, partidul de dreapta eurosceptic condus de controversatul Nigel Farage, a reusit sa produca un adevarat cutremur pe scena politica din Marea Britanie, asa cum promisese liderul sau, castigand alegerile europarlamentare.

Este pentru prima data in istoria moderna a Regatului Unit (din 1906) cand nici conservatorii si nici laburistii nu reusesc sa castige un scrutin national, scrie The Guardian.

Cum arata noul Parlament European - vezi rezultatele pentru fiecare tara UPDATE

Desi rezultatele finale vor veni abia peste cateva ore, estimarile arata ca UKIP va castiga 28% din voturile britanicilor, aproape de doua ori mai mult decat in 2009, cand partidul lui Farage aduna doar 16,5% din sufragii.

In urma cu 20 de ani, la prima sa aventura europarlamentara, UKIP reusea sa castige doar 1% din voturile britanicilor.

Laburistii estimeaza ca, la numaratoarea finala, ei vor avea 25,7% din voturi, conservatorii, 24,5%, iar verzii ar urma sa iasa pe locul al treilea. Rezultatele ar putea sa fie insa chiar mai slabe.

Alegeri europarlamentare 2014: Partidul lui Nigel Farage, invingator in Marea Britanie

La randul sau, Partidul Liberal-Democrat a suferit o infrangere catastrofala, reusind sa pastreze un singur loc in Parlamentul European, din cele 11 pe care le obtinuse in 2009, iar liderul sau, Nick Clegg, are de dat niste explicatii serioase pentru scorul de numai 7% inregistrat, explicatii care ar putea culmina cu demisia, noteaza presa britanica.

De partea cealalta, a invingatorilor, Farage se lauda cu "un rezultat extraordinar, cum n-a mai vazut politica britanica in 100 de ani".

"S-ar putea sa vedem un sef de partid fortat sa-si dea demisia si un altul obligat sa-si reconsidere opozitia fata de un referendum pe tema ramanerii in Europa", sustine liderul UKIP, iar laudele sale nu mai par acum fara acoperire - Farage este liderul unui partid infiintat in 1993, care a reusit sa invinga partide cu traditie de peste 100 de ani in Marea Britanie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#UKIP alegeri 2014, #UKIP europarlamentare, #Farage europarlamentare 2014 , #alegeri europarlamentare 2014