Euractiv: Un preot roman candideaza la europarlamentare cu o agenda anti-gay

Joi, 17 Aprilie 2014, ora 10:54
5881 citiri
Euractiv: Un preot roman candideaza la europarlamentare cu o agenda anti-gay

Iulian Capsali, preot roman-ortodox, a adunat semnaturile necesare pentru a se inscrie ca independent la alegerile europarlamentare. El se prezinta drept "candidatul familiei europene" si candideaza cu o platforma impotriva avortului si "culturii homosexuale".

Capsali admite ca Biserica Ortodoxa l-a ajutat sa stranga cele 120.000 de semnaturi necesare pentru inscriere, scrie Euractiv. Romania este una din cele doar sapte state membre UE unde este permisa candidatura independenta la europarlamentare, alaturi de Bulgaria, Cipru, Estonia, Irlanda, Malta si Marea Britanie.

In Romania, candidatii independenti trebuie sa stranga cel putin 100.000 de semnaturi, si din 1979 au avut loc 12 alegeri pentru Parlamentul European, in care independentii au obtinut putin peste 2% din voturi. Fiica presedintelui roman, Traian Basescu, a candidat si a fost aleasa ca independent in PE in 2009, insa observatorii spun ca a fost un transfer de voturi de la partidul tatalui sau, PDL, pe lista sa.

Capsali, care locuieste intr-un apartament cu trei dormitoare impreuna cu sotia si cei noua copii, declara ca a decis sa candideze cand un preot protestant de origine romana din SUA, Peter Costea, si-a anuntat candidatura la europarlamentare.

"Cand am vazut ca el candideaza, mi-am spus ca o tara ortodoxa trebuie sa aiba un reprezentant ortodox", a declarat acesta. Si Costea candideaza independent si se lauda ca este cel mai bogat candidat roman, cu o avere de 1,61 milioane de dolari, facuta ca avocat in SUA.

Capsali spune ca are relatii normale cu catolicii, dar nu si cu greco-catolicii, care ar fi "agresivi" cu ortodocsii. Se declara nederanjat de faptul ca Biserica Ortodoxa romana impiedica preotii sa se implice in politica, ba chiar conteaza pe biserica pentru voturi.

Capsali se declara un oponent, ca viitor europarlamentar, al celor care contesta familia, cum ar fi, in opinia sa, ne-marxistii si verzii.

Mai mult, "ideologia homosexuala" duce la distrugerea familiei la nivel global.

"Vor sa primeasca unele drepturi pe seama drepturilor noastre, drepturile familiei crestine. Faimosul raport Lunacek (Ulrike Lunacek, europarlamentar austriac, din Partidul Verzilor, autor al unui raport privind minoritatule sexuale - n.red) spune ca un copil nu are identitate clara la nastere. Ca e ceva fluid. Si ca familia, cultura si mediul ii confera sexualitate copilului, ceea ce e o greseala. Ei spun ca baietii ar trebui sa poarte fuste", spune Capsali.

Sursa citata incheie aratand ca Biserica Ortodoxa romana este influenta, iar sentimentele anti-homosexuale sunt puternic inradacinate in societatea romana. Expertii spun ca incercarea lui Capsali este un test privind posibilitatea de a crea un partid politic ortodox inainte de alegerile nationale din 2016.

Desi sursa citata arata ca Iulian Capsali este preot crestin-ortodox, acesta se prezinta drept regizor si publicist. A lucrat ca redactor in domeniile cultura si social in presa scrisa, iar ulterior, ca realizator al emisiunii "Intalniri de credinta" la postul de televiziune B1TV.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#Iulian Capsali europarlamentare, #europarlamentare 2014 , #alegeri europarlamentare 2014