Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vot european la Stefanesti: Cum mi-am petrecut alegerile in sectia de vot

Duminica, 25 Mai 2014, ora 20:45
9549 citiri
Vot european la Stefanesti: Cum mi-am petrecut alegerile in sectia de vot
Foto: Ziare.com

Stefanestiul a votat! O comuna care a avut mereu probleme din cauza pasiunilor politice, situata in vecinatatea Bucurestiului, in judetul Ilfov, cunoscuta prin faptul ca aici sta Adrian Minune, a votat duminica pentru a-si trimite reprezentantii nationali in Parlamentul European.

In trecut, presa a consemnat scandalurile din ziua de vot, cozile lungi, busculadele si cetatenii care nu reuseau sa voteze. Si la referendumul din 2012 a fost putin scandal. In sectie sunt inregistrati 1.509 alegatori. Ce a fost azi?

Romania voteaza: Mita electorala in paine, papuci, bere si inghetata LIVE

Ziare.com v-a prezentat desfasurarea alegerilor europarlamentare din Stefanesti, direct din sectia de vot

19:55 Ultima situatie: la sectia 218, 645 voturi de la localnici si 155 suplimentare, din 1.509 persoane inscrise. La sectia 217, 395 de votanti si 165 pe liste suplimentare, din 982 inscrisi. La sectia 220, 391 voturi din Stefanesti si 105 pe liste suplimentare, din 784 de persoane inscrise pe liste. In fine, la sectia 219, o prezenta care se apropie de 80%: 970 localnici si 289 persoane care au votat pe liste suplimentare, in conditiile in care 1.556 erau inscrise pe liste. Asta a fost Ilfovul, acesta a fost Stefanestiul, aceasta a fost fotografia unei zile de vot intr-o localitate care a oferit pana acum spectacolul unor alegeri turbulente.

18:30 - Adrian Minune a venit sa voteze. Intra la vot! A votat! Da o scurta declaratie pentru Ziare.com. "Am votat ca sa fie mai bine pentru toata lumea de pe pamant, din lumea asta. Am votat cu inima, nu cu partidul", spune Adrian Minune.

18:25 - O femeie in varsta, foarte solida, abia vine sprijinita de un baston si un nepot. Se lasa sa cada pe un scaun la intrare. 'De doi ani nu am mai iesit din casa. Vin direct de la spital sa votez', zice. Intr-adevar, mi-o amintesc de la referendum. Ea are o problema cu cei care ii fac probleme lui Radu Mazare, la Constanta. 'Ce au cu el de vor sa-l insoare?! Daca aia ii place lui sa faca cu zdranga lui, ce treaba are lumea?'. Apoi se sprijina de nepot si pleaca acasa.

18:10 In acest moment, daca treceti prin comuna Stefanesti, si vedeti in fata unei curti un Mercedes Kompressor cu trapa, un Volkswagen Phaeton, alte masini si grupuri de oameni care stau pe marginea drumului, se uita si discuta, sa stiti ca nu e o nunta, ci se voteaza.

17:35 - Din nou coada la Stefanesti, la sectia 218. Aproximativ 20 de persoane asteapta la usa sectiei sa isi exprime votul. Singurul betiv al zilei a fost evacuat ceva mai devreme, dupa ce si-a exprimat al doilea viciu: dorinta de a-si aprinde si o tigara.

17:25 - La Stefanesti e invers decat in obiceiul dovedit statistic de iesit al romanilor la vot: pe seara ies batranii, iar tinerii au fost de dimineata.

17:00 - Dupa vreo doua ore in care cetatenii au mai incetinit ritmul, e posibil sa curga din nou votantii, odata cu domolirea caldurii. Un membru al sectiei de votare imi spune: 'Stai sa vezi ce incepe de pe la sase!'. Se va ajunge la 70-80%?

16:00 - S-a ajuns si la numarul Fiarei, la sectia 218. 666 de votanti, dintre care 600 localnici si 66 de alegatori pe listele suplimentare.

15:35 - Cea mai tare masina pe care am vazut-o la vot duminica, in Stefanesti, a fost o Toyota FJ Cruiser, neagra, care arata ca un tanc, si din care au coborat o fetita, cu mama, sora acesteia si bunica. De condus conducea mama.

15:05 - La sectia 218 din Stefanesti, la ora 14:30, prezenta la vot era de 450 de alegatori din 1.509 inscrisi pe liste. Aproximativ 33%. Pe langa ei mai votasera 52 de persoane pe liste suplimentare. La sectia de vot 217, din 982 inscrisi, votasera, la ora 15:00, 363 si alti 114 pe liste suplimentare. La sectia 220, din 784 inscrisi, isi exprimasera votul 210 voturi, si 60 pe liste suplimentare. In fine, la sectia 219, din 1.556 inscrisi, votasera 550, si 100 pe suplimentare.

14:50 - Am votat. A mers perfect. Unul dintre cei doi oameni din comisie cu care ma cunosc de la referendum, reprezentantul PNL-ului, fost PSD, imi zice: 'Ai venit sa votezi iar la noi?!'. 'La prieteni', zic. 'O sa vedem diseara daca suntem prieteni', zice. Trebuie spus ca data trecuta, cand am fost observator, toti din comisie m-au crezut de la SRI. 'O sa-ti iei casa in Stefanesti', imi zice un alt baiat din comisie. Nu-i departe de adevar.

Intre timp am discutat cu Marian Vidanjorul care mi-a spus de casa lui pusa la vanzare pe Facebook. Nu stie sa o puna si pe site-urile de anunturi si m-a rugat pe mine sa o fac pentru el. Daca intereseaza pe cineva, are 300 de metri patrati, 140 de metri amprenta la sol, 'are bagat Internet', potrivit lui Marian Vidanjorul, e langa balta si o da cu 60.000 de euro.

14:30 - Izvorul de oameni a cam secat. Exista insa niste persoane care aduc votanti, sau par a aduce votanti de acasa, si stau pe holuri in scoala, astfel incat nu dispar cum dispar restul votantilor dupa ce si-au exercitat dreptul, ci ii vezi constant aparand si reaparand. Chiar si Marian Vidanjorul e unul dintre ei. Se intrebau unul pe altul, la un moment dat, cand eram prin preajma: 'Ei, cum merge?' 'Merge. Cate unul, cate unul...'.

13:45 - Toata lumea se cunoaste cu toata lumea in Stefanesti. Ca la sate. Toti sunt unchi, cumnati, veri, prieteni. 'Sefule!', 'boss-ule!', 'unchiule!', 'frate!', se aud in continuu. Dar si o varianta pe care am auzit-o de la un glumet: 'Ce faceti, furatilor!'.

13:30 - In unele sectii din zona, prezenta la vot a ajuns deja la 45-50%. In sectii in care sunt 700-800 de oameni arondati, au votat deja pana pe la ora 13.30 aproximativ 300-400 de oameni. Caldura a ajuns inabusitoare. In sectia 218 cineva a venit cu un ventilator.

13:15 - Un tanar ii intreaba foarte serios pe doi domni care tot stau pe coridoare: 'Dar eu cu cine votez?'. 'Pai nu stii?'. 'Pai nu am primit nimic'. Pentru ca cei doi stiu ca sunt jurnalist, incep sa ii faca morala: 'Voteaza cu cine crezi, ai o responsabilitate, voteaza cu aia care crezi ca sunt echipa mai buna'.

12:50 - In curtea scolii, grupul discuta despre ce s-a intamplat la locale. Atunci, a fost atat de multa lume incat s-au spart geamurile si unii oameni s-au ranit. 'Tu cu cine erai?'. 'Rosu pana la moarte! Au spart geamurile astea si intrau unul dupa altul. Numai verzi! Odata le-am zis: ce faceti, bai? Si i-am impins pe geam inapoi!'.

12.45 - Grupul discuta iar despre dificultatea oamenilor de a se deplasa la sectia din Cretuleasca. 'Nu mai avem masini. Masini aveam in 2007-2008. Acuma s-au dat, nu le mai avem sau sunt la fier vechi', zice un barbat. Un altul il completeaza: 'Sau n-avem benzina-n ele!'.

Discutia seamana cu una similara, de la la referendum, in 2012, cand un domn mi-a explicat cum a fost treaba cu belsugul din Stefanesti. Domnul era reprezentant al PSD in comisie, de meserie paznic de iaz inainte de marele boom imobiliar, care a facut din Stefanesti o comuna bogata. In perioada 2004-2008, cu banii castigati la alegerile locale, fiindca putea sa controleze mai multe familii si sa le aduca la vot, fiind rasplatit in consecinta de responsabilii politici, isi cumparase un Audi Q7 si se lasase de treaba cu pazitul iazului. Dupa criza, ramasese fara Q7 si redevenise paznic de iaz.

12:30 - Primarul Rababoc, acum la UNPR, vine in vizita la sectie. E o coada mica si primarul da o scurta declaratie: 'Ce vine lumea la vot, manca-le-as sufletul lor!'. Intra in sectie, se imbratiseaza cu oamenii, sta putin si da sa iasa. Din sectie iese un politist din localitate, foarte solid, care tocmai a votat. Cei doi se cunosc si incep sa glumeasca. Nu prind discutia, dar politistul zice la un moment dat: '... daca-mi dati 5 milioane, sigur ca da!'. Ies apoi imbratisati din scoala, si la un momennt dat incep sa se ciupeasca de burta.

12:00 - Marian Vidanjorul, cu care am vorbit mai devreme, intra in sectie, trece pe langa mine si ii spune in trecere cuiva ca se duce sa voteze. Il intreb: 'Dar n-ati votat de dimineata?'. 'Mai votez o data, ce are?!'. Apoi vede coada si se razgandeste.

11.35 - Multi oameni ies revoltati si striga ca nu mai voteaza pentru ca sunt arondati la o sectie in satul Cretuleasca si nu au stiut. Un domn imi explica ca pana la Cretuleasca sunt doi kilometri, 15 minute de mers pe jos. Afara e insa extrem de cald si nimanui nu-i convine.

11:30 - Cifre semioficiale, 160 de oameni au votat pana la ora 11, aproximativ 10%.

11:20 - Coada la sectia de votare. De aproximativ o ora, a inceput sa se formeze un sir in interiorul sectiei. Afluenta este destul de mare, mult mai mare decat la referendum, cand ritmul a fost de 30 de persoane pe ora, inclusiv dimineata, pana la orele 17. Voteaza intr-o proportie mai mare tineri si maturi decat oameni in varsta.

11:00. Grupul din curtea scolii, care isi schimba mereu componenta, pe masura ce oamenii vin si pleaca, discuta despre tanarul care l-a scuipat pe presedintele Basescu. 'L-a arestat? Il baga la inchisoare?', intreaba diferiti oameni. 'Asa l-a scuipat si pe Constantinescu', zice cineva care e mai informat.

10:30. Un tanar de aproximativ 30 de ani spune ca vrea si el un sandvis din cele care s-au adus pentru comisie. Apoi nu mai vrea. Un barbat din grupul care sta in curte ii spune ca ii aduce el, 'la sigur'. 'N-am nevoie eu, eu am cash', spune tanarul.

O doamna de 90-100 de ani iese cu incetinitorul din sectie, zice ca a votat cu PSD si se asaza pe o banca.

10:20 - Au votat aproximativ 110 oameni.

9:30 - Oamenii se asteapta ca Adrian Minune sa nu voteze in comuna. 'Pai el are nunti, nu sta de vot. Si poate sa voteze oriunde. Daca o vota!', spune un domn dintr-un grup care s-a adunat in curtea scolii. 'Mai are functia?', intreaba oamenii. 'Mai are, mai are', spune domnul. Adrian Minune e consilier local PSD in Stefanesti.

9:00 - Ritmul s-a intetit. Intre orele 8 si 9 au votat 30 de oameni.

08:35 - Mini-interviu cu Marian Vidanjorul, unul dintre cei care au votat. 'Am votat primul. Primul vot al meu a fost in urna. As dori ca in urmatoarele ore toata lumea sa iasa la vot. Si am vrea ca PSD sa fie invingator in toata tara, sa fie peste 70%. Am vrea sa avem si noi o schimbare in Parlamentul European. O sa faca ceva bine in tara. Am auzit ca o sa mareasca pensii, o sa mareasca salarii la bugetari, am auzit ca o sa mareasca si alocatii pentru copii, o sa faca tot posibilul sa avem locuri de munca'.

Il intreb daca are copii. 'Din pacate, da'. Lumea rade in jurul lui: 'Haleala, haleala!'.

'Apai, ce vreti sa fac, mai? Vreti sa nu castige PSD-ul? Si as mai vrea ca soferii astia care merg pe furgonete sa fie suspendati. Trei luni sa stea. Sa vada si ei cum merge. Am fost sofer la Apa Nova, am fost 20 de ani, acum m-a concediat. Ce vreau sa va mai spun: eu am o casa aicea in localitate, care e bagata pe Facebook la vanzare, dar n-am geamuri, n-am usi, n-am nimic la ea. Mai am una la Snagov. E case de la bunici. Ce sa va mai spun? Partidul asta, PSD-ul, cred ca ne-ar face bine, ne-ar prinde bine. Sotia e bugetara, eu sunt somer, sunt casnic'.

08:00. Pana acum au votat 10 oameni.

- Din comisie, doua persoane au facut parte si din cea care a fost la referendum. Intre timp, au schimbat partidele. Astfel, reprezentantul PSD de la referendum este acum reprezentantul PNL. Reprezentantul PC, fostul presedinte al Sectiei la referendum, este acum reprezentantul PRM.

7:45 - Vine sa voteze consiliera PNL Dumitru. Ea ma ajuta sa ii identific pe membrii comisiei, care m-au luat tare de dimineata si au fost cam reticenti. Oamenii incep sa vocifereze, ca nu au nevoie de presa. Domnul care la referendum era presedintele acestei sectii nu stie clar de la ce partid este acuma. Pana la urma il ajuta presedinta actuala a sectiei si ii spune ca e de la PRM.

- Pe usa scolii, deasupra afiselor cu strazile arondate sectiei 218, e un poster care anunta un mare spectacol satesc pe data de 11 iunie. "Sa radem cu Stanica! Momente vesele. Cutia cu surprize! Dresura de porumbei! Bagheta dansatoare! Magie Vesela!". Costa 7 RON si va fi urmat de discoteca.

07:00 - Primul votant. E un taximetrist de la Pelicanul care a adus un buletin cuiva si de fapt nu a votat. Spune ca va vota, dar mai tarziu.

06:50 - Doi membri ai sectiei ies la fumat. Se saluta cu nenea Mircea, un vecin care a iesit in curte, langa scoala. Ii cer sa le faca o ciorba de peste pe la pranz si il intreaba daca vine sa voteze. "Pana la 9 mai e timp", zice domnul Mircea.

06:30 - Un domn face carari in jurul sectiei, pentru ca are treaba si vrea sa voteze neaparat. E cu PNL-ul. E tot din Stefanesti, dar nu are chef sa mearga la sectia de care apartine, fiindca e foarte departe. Pana la urma, un membru al comisiei iese, il intreaba ce-i cu el si se ofera sa il duca cu masina pana unde doreste.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Stefanesti alegeri europarlamentare duminica, #Stefanesti vot Parlamentul European, #Stefanesti alegeri europarlamentare votare , #alegeri europarlamentare 2014