Vot in PE: Romania si alte 11 state UE vor pierde un loc in viitoarea legislatura

Miercuri, 13 Martie 2013, ora 19:13
2584 citiri
Vot in PE: Romania si alte 11 state UE vor pierde un loc in viitoarea legislatura
Foto: Flickr

Un numar de 12 state membre, printre care si Romania, vor pierde fiecare cate un mandat de eurodeputat in viitoarea legislatura a Parlamentului European (PE) in urma reducerii numarului de locuri la 751, in conformitate cu Tratatul de la Lisabona, si a aderarii Croatiei la UE, conform unei rezolutii votate miercuri de plenul PE, la Strasbourg.

In prezent, PE are 754 de membri, iar cand Croatia va adera la UE numarul va creste la 766, intrucat aceasta are dreptul la 12 mandate de eurodeputati. Pentru a respecta prevederile Tratatului de la Lisabona, care prevede un numar de maxim 751 de locuri pentru PE in viitoarea legislatura, parlamentul trebuie sa renunte la un numar de 15 locuri.

Alocarea locurilor pentru legislatura 2014-2019 "nu trebuie sa fie arbitrara, ci bazata pe criterii obiective care vor fi aplicate intr-un mod pragmatic", mentioneaza rezolutia adoptata cu 536 de voturi pentru, 111 impotriva si 44 de abtineri. Schimbarile demografice trebuie luate in considerare, asigurandu-se in acelasi timp faptul ca "pierderile sunt limitate la maximum un loc de fiecare stat membru", adauga textul.

Mai putine locuri in Parlamentul European dupa alegerile din 2014 - cat pierde Romania

Rezolutia adoptata prevede ca 12 state membre - respectiv Romania, Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia, Cehia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania si Portugalia - vor pierde fiecare cate un loc la viitoarele alegeri. Restul de trei locuri vor fi pierdute de Germania, care trebuie sa-si reduca numarul de mandate de la 99, cate are in prezent, la 96, maximum permis pentru un stat membru, conform Tratatului de la Lisabona.

"Daca voiam sa avem o progresie lina de la cele mai mici state la cele mai mari cand vine vorba de numarul cetatenilor reprezentati de un eurodeputat atunci ar fi trebuit sa avem o solutie mai radicala, in baza careia unele state ar castiga locuri, iar altele ar pierde mai mult decat unul. Dar putem cu adevarat sa vedem o solutie radicala acceptata de Parlament sau de Consiliu?", a intrebat coraportorul Rafal Trzaskowski, din grupul PPE. Aceasta este "cea mai imperfecta dintre solutiile posibile", a adaugat la randul sau eurodeputatul Roberto Gualtieri, coraportor pentru acest raport.

Rezolutia subliniaza si faptul ca PE va avansa o noua propunere pana la finalul lui 2015 pentru a stabili un sistem care sa permita, inainte de fiecare alegeri europene, sa se aloce locuri intre statele membre "intr-un mod obiectiv, corect, durabil si transparent".

Sistemul ar trebui sa ia in considerare numarul statelor membre si trendurile demografice "fara a exclude posibilitatea de a rezerva un numar de locuri membrilor alesi pe liste transnationale", adauga rezolutia votata miercuri.

Noul sistem de alocare a locurilor in PE ar trebui luat in considerare impreuna cu o revizuire a metodelor de vot in Consiliul de ministri, in cadrul unei reforme cuprinzatoare a tratatelor UE. Aceasta reforma ar trebuie redactata intr-o Conventie Europeana si ar urma sa recunoasca faptul ca "baza pentru democratia UE este reprezentarea cetatenilor si a statelor membre".

Propunerea PE va fi trimisa acum sefilor de stat si de guvern, care trebuie sa adopte in unanimitate o decizie in Consiliul European. Pentru a intra in vigoare, decizia acestora trebuie primeasca consimtamantul eurodeputatilor.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#locuri PE Romania, #reducere locuri Parlamentul European, #numar locuri Parlamentul European , #alegeri europarlamentare 2014